Чайовете за отслабване - основни факти

688
Чайовете за отслабване - основни факти

Чайовете за отслабване често се рекламират като начин за отслабване и пречистване на организма. Теорията е, че чаят стимулира храносмилането, подпомага метаболизма и в някои случаи освобождава тялото от токсини. Има много разновидности на чай за отслабване. Всички те се опитват да задоволят желанието на човек да отслабне.

Основни факти за чая за отслабване:

 • За много чайове за отслабване се твърди, че помагат за детоксикация и тялото естествено се освобождава от токсините
 • Чайове като черен, бял, зелен, чай улонг и пу - ер съдържат антиоксиданти които могат да помогнат за намаляване на риска от рак и други заболявания когато се пият редовно
 • Чайовете за отслабване съдържат добавени съставки които може да не са толкова полезни

Има малко доказателства, че всеки чай за отслабване е ефективен в подкрепа на дългосрочната загуба на тегло.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Видове чай за отслабване

Предлагат се различни видове чайове за отслабване с различни вкусове и свойства. Типичните видове чай за отслабване включват:

 • потискащи апетита
 • мастни блокери
 • ускорители на метаболизма

Теорията зад загубата на тегло с чай за отслабване е, че естествените съставки:

 • помагат за потискане на апетита
 • помагат на тялото да освободи токсините
 • помагат за изгарянето на повече калории

Рекламодателите се фокусират върху скоростта на загуба на тегло като в някои случаи се наблюдава незабавна загуба на тегло. Въпреки това по - голямата част от загубата на тегло която хората изпитват е причинена или от загуба на вода, или от изхвърляне на токсини.

Ефикасност

Има много малко доказателства, че чаят за отслабване е ефективен. Всъщност са заведени колективни искове срещу компании които са продавали чайовете си като добавки за отслабване. Най - малко две съдебни дела са свързани с компании чиято реклама прави неверни твърдения за ефективността на техния чай за подпомагане на загубата на тегло. Някои съставки като кофеин и сена са признати по различни причини.

Кофеинът е признат за стимулант без съществен ефект върху загубата на тегло.

По подобен начин сената е призната като съставка която причинява дразнене на дебелото черво и може да се използва като леко слабително.

Повечето положителни отзиви за чая за отслабване могат да бъдат намерени или на сайтове които продават продукта или насърчават начин на живот свързан със здравословно хранене. Въпреки това има значителна липса на доказателства в подкрепа на твърденията, че чаят за отслабване влияе върху загубата на тегло.

Притеснения за здравето

Има някои опасения за здравето които хората трябва да знаят когато обмислят да използват чайове за отслабване. Въпреки, че повечето съставки са доброкачествени има някои които могат да причинят тежки странични ефекти при определени хора. Някои от потенциално вредните съставки или странични ефекти могат да включват:

Лаксативи

Чайовете за отслабване могат да съдържат лаксативи и диуретици които могат да причинят здравословни усложнения.

Някои чайове за отслабване съдържат сена, естествено слабително. Има съобщения за проблеми свързани с пиенето на чайове за отслабване съдържащи сена.

реклама

Посочва се, че потребителите съобщават за симптоми подобни на тези наблюдавани при хора със злоупотреба с лаксативи:

 • спазми
 • гадене
 • диария
 • привикване
 • отслабено дебело черво
 • намалени нива на калий което е опасно за хора със сърдечни проблеми

Диуретици

Има изявления предупреждаващи колко много чайове за отслабване съдържат диуретици. Диуретиците могат да доведат до:

 • дехидратация
 • загуба на електролити или флуктуации причиняващи сърдечна аритмия
 • мускулни крампи
 • диария
 • загуба на течности

Влиянието върху метаболизма

За много чайове за отслабване се твърди, че засилват метаболизма, но изследванията относно добавките открити в чая за отслабване са много ограничени. Въпреки това полифенолите открити естествено в зеления и черния чай показват известно действие за подпомагане на загубата на тегло и подобрение на метаболизма в проучвания върху животни и хора.

Всяка полза наблюдавана от чая за отслабване е повече от вероятно резултат от самия чай, а не от добавените съставки за отслабване.

Рискове

Освен потенциалните странични ефекти споменати по - горе съставките открити в чайовете за отслабване:

 • варират и може да съдържат потенциално проблемни съставки
 • не се контролират от никоя регулаторна агенция
 • може да взаимодейства с някое лекарство

Трябва да се подхожда с внимание срещу употребата на повечето хранителни добавки за отслабване, включително чайове за отслабване главно поради липса на надеждни проучвания и доказателства за тяхната безопасност или ефективност. Има много оплаквания от потребители, които са използвали чайове за отслабване и други естествени добавки за отслабване.

Загубата на тегло

Повечето диетолози и здравни специалисти предполагат, че упражненията и управлението на диетата са ключът към загубата на тегло.

Компаниите които произвеждат чайове за отслабване често са насочени към хора които отчаяно искат да намерят решение което работи или които искат да отслабнат бързо.

В повечето случаи е малко вероятно чайовете за отслабване да направят нещо повече от това да създадат плацебо ефект или лека загуба на тегло последвана от бързо възстановяване на теглото.

В други случаи чаят за отслабване може действително да се окаже вреден.

Въпреки това чайовете без добавени съставки за отслабване предлагат чудесно решение за любителите на чая и могат да осигурят някои отлични ползи за здравето. Преди да започнат да пият чай за отслабване или да предприемат друга промяна в диетата или упражненията потребителите трябва да се консултират с лекаря си.

Повечето здравни специалисти са съгласни, че загубата на тегло се влияе предимно от:

 • диета
 • упражнения
 • начин на живот
 • намаляване на консумацията на калории

Безопасна загуба на тегло може да бъде постигната с подходяща комбинация от упражнения и промени в диетата която не включва непременно добавки.

Упражнения

Повечето хора могат безопасно да тренират няколко пъти седмично. Въпреки, че мнозина се фокусират върху кардиото изграждането на сила е съществена част от намаляването на мазнините. Важно е всеки да знае своите физически граници преди да започне всяка тренировъчна програма.

Диета

Гладуването често се бърка с диета. Добре балансираната диета която набляга на плодовете и зеленчуците и избягва прекалено преработените храни съдържащи добавени захари и трансмазнини може да помогне за отслабване с течение на времето. Хората могат да забележат намаляване на телесните мазнини чрез промени в диетата без да използват добавки.

Последните изследвания потвърждават различните ползи за здравето на черния или зеления чай. Чаят за отслабване обаче трябва да се използва с повишено внимание. Консултирайте се с лекар преди да използвате какъвто и да е продукт.

Необходими са да се проведат още проучвания, за да разбере сигурното въздействие в посока загуба на тегло и потенциалните странични ефекти на предлаганите чайове за отслабване.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се