Дефицит на витамин Д по време на бременност – какви рискове крие и необходимо ли е лечение?

7397
Дефицит на витамин Д по време на бременност – какви рискове крие и необходимо ли е лечение?

През последните десетилетия се провеждат много изследвания относно витамин Д, неговите ефекти и ролята му в организма. Известно е, че витамин Д е много важен за човешкото тяло, защото благодарение на него се случват редица жизнено важни процеси. Напоследък започна да се проучва и ролята на витамин Д при бременни жени. Установява се, че голяма част от бременните жени имат дефицит на витамин Д по време на бременността.

Причините за дефицитът на витамин Д са много. По принцип много хора страдат от недостиг на този витамин и е напълно обяснимо този дефицит да се изявява още по-силно по време на бременността. Причините за недостиг на витамин Д са недостатъчен внос с храната, недостатъчно излягане на слънчеви лъчи, сезоните и др.

реклама

Витамин Д има много роли в организма. Той е

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • основенрегулатор на калциево-фосфорната обмяна
  • регулира работата на паращитовидните жлези
  • стимулира и участва в клетъчното развитие и диференциация
  • участва в имунните процеси.

Какви рискове за детето крие дефицитът на витамин Д в майчиния организъм?

При кърмачета и деца витамин Д трябва да бъде в достатъчни количества, защото в противен случай калцият не се усвоява и се развива рахит. Недостигът на витамин Д също така се свързва с развитието на алергични заболявания, бронхиална астма, атопичен дерматит. Ниските нива на калций може да доведат до промени в мускулния тонус.

Трябва ли да се приема допълнително витамин Д по време на бременността?

Доста проучвания доказват дефицитите на витамин Д при бременни и рисковите, които крие този недостиг. Затова в някои страни бременните освен фолиева киселина, приемат и витамин Д на капки в ниски дози. Според някои автори това е добро решение, според други приемът на витамин Д по време на бременност не е необходим. Балансираната диета и честите разходки на слънце може да бъдат лечението на дефицита.

Би било добре да обсъдите темата с вашия акушер-гинеколог, който ще ви даде напътствия дали при вас е нужен приемът на витамин Д или не. В страните, в които това е прието да се прави като профилактика, се прилагат различни дози.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се