Емоционална интелигентност! Защо е важно да я развием и с какво е ценна?

6365
Емоционална интелигентност! Защо е важно да я развием и с какво е ценна?

Дали ще живеем щастливо или не толкова зависи не от обстоятелствата, а от начина, по който възприемаме света около нас. Със сигурност сте виждали безброй примери за хора, поставени в горе долу едни и същи условия, като едни от тях са радостни, енергични и удовлетворени, а други са вечно сърдити, недоволни, апатични и лишени от жизненост. Защо даваме този пример? Защото нашето щастие не зависи до толкова от условията, в които живеем. Зависи от начина, по който усещаме света, хората и обстоятелствата.

Какво представлява емоционалната интелигентност?

Това е способността да разпознаваме и назоваваме своите собствени емоции и тези на околните. Емоционалната интелигентност е качество, което се развива. Важно е да я притежаваме, ако искаме да водим удовлетворен и щастлив начин на живот. Един човек, който не познава добре себе си и емоциите си, би казал в тежък момент: "Чувствам се зле. Не ми е добре." Той не успява да разпознае какво стои зад неприятното чувство, дали е вина, страх, негодувание, гняв, раздразнение. Един емоционално интелигентен човек добре може да идентифицира чувствата си и да ги назове. Той ще разпознае страха и ще знае причината за него, ще разпознае вината и ще установи защо я усеща, ще разпознае разочарованието и ще го проанализира. Всеки един емоционално интелигентен човек много добре може да осъзнае какво точно изпитва в даден момент и от какво е породено. Важно е да познаваме както себе си и собствените си реакции, така и тези на околните и кога зад тях стоят други скрити емоции. Много често например страхът се проявява чрез гняв или друга защитна реакция. Ако се научим по-често да откриваме защитите и стените, които издигаме, както у себе си, така и в околните, ще разбираме по-лесно хората и ще избегнем много конфликти.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Защо това е важно?

Защото за да бъде решен един проблем, той трябва да бъде първо назован и след това да се достигне до първопричината за него.

Ако изпитваме чувство, от което искаме да се освободим, то ние трябва да го разпознаем и да открием причината за него. Например ако изпитваме страх, който ни пречи и ни създава тревога, то трябва да проанализираме дали този страх има основание да съществува и ако не, то как може да се освободим от него, за да се чувстваме по-спокойни и свободни. Ако изпитваме вина, то трябва да установим, дали има реална причина за това или сме прекалено критични към себе си и просто трябва да си признаем, че като нормално човешко същество имаме право на грешки и те са абсолютно простими. Ако изпитваме неудовлетворение от себе си, то трябва да помислим дали не сме прекалено взискателни към себе си и дали не си поставяме прекалено строги рамки. Ако изпитваме гняв,то е добре да помислим дали е оправдан и по какъв начин да го изразим, така че да не нараним прекалено околните, но и едновременно с това да освободим себе си от негативната емоция. Ако изпитваме раздразнение, то трябва да проанализираме каква е причината за него, дали е основано или е резултат от нашите нужди, за които трябва да се погрижим сами, а не да ги слагаме като тежест върху околните. Ако изпитваме тъга, то е добре да си я позволим и да я изживеем, за да се освободим по този начин по-лесно от нея. Не бива да забравяме, че животът е непрекъснат цикъл от вълни нагоре и надолу. Ако изпитваме тревога, то трябва да открием причината за нея и да се замислим над това, дали си струва. Тревогата в каквато и да е ситуация обикновено не е помогнала на никого. Едва ли ще е по-различно и в този случай.

реклама

Разбира се, че трябва да умеем да изразяваме и да се справяме не само с негативните емоции, но и с позитивните такива. Любовта, радостта, благодарността са едни от най-красивите емоции и е добре да можем да ги изразяваме и да им се отдаваме. По този начин ще направим и себе си и околните по-щастливи. Да изразим любовта или благодарността си към някого може да бъде основата на един много силен и красив момент, който и двамата ще помните дълго, а защо не и вечно. Изучавайте себе си и емоциите си, споделяйте ги с околните и по този начин ще увеличите вашата свързаност.

Емоционалната интелигентност ви позволява да опознавате реакциите си, да осъзнавате защо в даден момент изпитвате дадена емоция и какво да правите с нея - как да се освободите или как да я изразите. Непознаването и несправянето с негативните емоции води до натрупване на обида и гняв, което е пагубно за вас самите и за отношенията ви. Както и обратното, чрез неизразяването на положителните емоции не позволяване на любовта си да достигне до хората, към които я изпитвате. Емоционалната интелигентност носи свобода, спокойствие и осъзнатост. Може би е едно от най-ценните качество за щастлив и удовлетворен живот.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се