Фундаменталният принцип: Илън Мъск разказва за силата на мисълта и за принципите на успеха!

6774
Фундаменталният принцип: Илън Мъск разказва за силата на мисълта и за принципите на успеха!

Принципът, който използва Илън Мъск, е всъщност начин на мислене, който може да бъде ефективна стратегия за разрешаване на сложни проблеми и генериране на оригинални решения. Това може би е един от начините, които биха ви научили как да мислите самостоятелно.

Фундаменталният принцип на Илън Мъск е бил използван от много изобретатели и велики хора като Йоханес Гутенберг, Джон Бойд, древния философ Аристотел.

През 2002 година Илън Мъск започва да прави опити да изпрати първата ракета на Марс - идея, която в крайна сметка дава началото на космическата му компания SpaceX. Този момент среща Илън с голямо предизвикателство. Той започва да посещава различни авиокосмически компании и установява, че цената на една ракета е наистина астрономическа - повече от 65 млн. долара. Предвид високата цена, която трябвало да отдели за закупуването на ракета, се наложило да преосмисли тази стъпка и да предприеме по-различни действия.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Имам склонността да разглеждам нещата извън рамката, дори да достигам до тяхното физическо ниво," разказва Илън Мъск в едно интервю. "Физиката ни учи да разсъждаваме през фундаментални принципи. Тогава си казах, добре, нека да разгледаме картината в нейните основни детайли. От какво се състои ракетата? Алуминиева сплав от аерокосмически клас, титаниеви, медни и въглеродни влакна. След това се поинтересувах каква е цената на тези материали на пазара. Оказа се, че разходите за материали за една ракета са около 2% от нейната цена."

Вместо да закупи готова ракета за десетки милиони долара, той решава да създаде своя собствена ракетна компания, да закупи материалите и да построи собствени ракети. SpaceX е вече факт.

В рамките на няколко години SpaceX намаля цените за продажба на ракети до толкова, до колкото все още има печалба. Мъск използва фундаменталният принцип, като заобикаля високите цени на готовите ракети и създава ефективно решение.

Използването на фундаменталния принцип е процес, който ви кара да мислите. Стимулира ви да достигнете до основата и до съставните части на даден продукт. Достига до фундамента на ситуациите. Как може да използвате този фундаментален принцип във вашия живот и в работата си?

Дефинирайте какво означават фундаменталните принципи за вас самите.

Да разсъждавате по този начин до голяма степен означава да се доближите до света на учените. Това е така, защото те не приемат нищо на готово. Те подлагат всичко на съмнение и търсят в какво могат да бъдат абсолютно сигурни. Те търсят "базата или основата, за които се знае нещо със сигурност" дефинира Аристотел.

На теория, идеята на фундаменталният принцип е да достигнете до дълбочината на дадена ситуация. Рене Декарт също използва този принцип в живота си, който сега наричаме Картезианско съмнение. Този принцип гласи, че трябва да се съмняваме във всичко, което можем, докато не достигнем до фундамент, който вече не можем да подложим на съмнение.

На практика не е нужно да достигате до атомното ниво на всеки един проблем, за да се възползвате от фундаменталните принципи в живота. Но определено трябва да гледате няколко идеи по-дълбоко на нещата отколкото останалите хора. Колкото по-абстрактно гледате на нещата, толкова по-разнообразни решения може да излизат на повърхността. Джон Бойд, известен пилот и военен стратег, споделя как да използвате фундаменталният принцип по практичен начин.

реклама

Представете си, че имате три неща: моторна лодка със скиор, танк и колело. Разглобете всички тях до съставните им части. Моторната лодка до двигател, корпус и ски. Танкът до стоманена броня, вериги и метални части. Велосипедът до кормило, колела, седалка. Всички тези части са достатъчни, за да си направите снегомобил.

Деконструирайте и реконструрайте.

Това е основата на фундаменталния принцип. Разчупване на ситуацията до основните й части и връщането им отново заедно по-един много по-ефективен начин.

Как фундаменталните принципи стимулират иновациите? Много от съвременните продукти са резултат от съвместяването на две на пръв поглед не съвместими неща. По този начин може да се роди нещо ново от вече измислени продукти. Например Йоханес Гутенберг използва винтов механизъм, който комбинира с хартия и мастило и създава печатна машина. Идеята за вкарването на винтов механизъм взема от винтова преса, която се използвала за производство на вино.

Най-доброто решение не е там, където вече всички търсят.

Фундаменталните принципи помагат да съчетаят неща и да създавате иновации с вече съществуващи продукти.

Предизвикателството да разсъждаваш през фундаменталните принципи.

Тези принципи е лесно да бъдат описани, но тяхното приложение е доста трудно на практика. Една от основните причини за това е, че се концентрираме прекалено много върху формата, а не върху подобряването на функцията и ефективността. Примерът е подобен с измислянето на първия подвижен куфар. В миналото са се транспортирали багаж, храна и други стоки в чанти и те са се носили от хората. В годините започвали да измислят други видове чанти и куфари (различни по форма), но това не подобрило и не улеснило пренасянето на багажа. Едва 1970 година Бърнард Садън измисля подвижният куфар с колела, който е същата форма като предишните продукти, но подобрява значително работата и улеснява хората. Елементарна комбинация между чанта и колела. Тук вече има фокус върху функцията и подобряването й.

Това, което изглежда на пръв поглед като иновация, често е повтаряне на предишната форма без подобряване на функцията. Докато всички са се фокусирали върху това как да създадат по интересна и привлекателна чанта, Садън е помислила как да направи транспортирането на багаж по-ефикасен.

Много е важно да развиете качеството да мислите самостоятелно. Съществува тенденция в човечеството за имитация, но тя не ражда големите открития. Много хора, които искат да създават, трябва да се фокусират върху подобряването на функцията и да позабравят малко за формата. Много хора, които се занимават с коли, например, критикуват създателите на автомобилни компании, че все още няма "летящи коли". Истината е, че тези критици са концентрирани върху формата, т.е. автомобилът да лети, а не върху целта - да се осъществяват полети. Тази гледна точка веднага показва, че "летящи коли" има и те се наричат самолети.

Оптимизирайте функцията. Пренебрегвайте формата. Ето така ще се научите да използвате принципът на фундамента.

По ирония на съдбата, най-добрият начин да създадете нещо ново е като разчупите и "разглобите" до основи старото. След това го реконструирайте в нещо уникално и съвременно.

Всяко нововъведение изисква дълъг период за одобрение и интеграция. Дори ракетната компания на Илън Мъск е преминала редица корекции и подобрения докато се превърне в това, което е.

Фундаменталният принцип не променя нуждата от усъвършенстване на нещата, но променя посоката, в която да се случват иновациите.

Източник: www.jamesclear.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на АНТИТЕЛА ТАТ и МАТ на щитовидната жлеза от Лаборатории Кандиларов!

Изследване на АНТИТЕЛА ТАТ и МАТ на щитовидната жлеза от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

3438 закупени
-27%
31,80 лв.
23,20 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се