Германският вирусолог Кристиян Дростен за COVID-19: „Имаме толкова малко смъртни случаи, защото правим много лабораторна диагностика“

6386
Германският вирусолог Кристиян Дростен за COVID-19: „Имаме толкова малко смъртни случаи, защото правим много лабораторна диагностика“

Федералният министър на образованието и научните изследвания заедно с вирусолога от Charité и правителствен съветник в Берлин Кристиан Дростен коментира сравнително ниската смъртност в резултат на коронавируса в Германия и представя нова изследователска мрежа.

"Имаме толкова малко смъртни случаи, защото правим много лабораторна диагностика", казва Кристиан Дростен

В Германия в момента се правят над половин милион тестове за коронавирус всяка седмица. Страната е започнала да тества по-рано от други страни засегнати от пандемията. Това е така защото в Германия имаше повече време за подготовка на тестовете, преди да има много случаи на коронавирус, казва Изпълнителният директор на Charité Хейо Кромер.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Андреас Гасен от Националната асоциация на задължителното здравно осигуряване (KBV) съобщава на пресконференция, че в Германия са проведени 410 000 теста от 9 март. Възможни са 360 000 тестa седмично. Ще има и капацитет за изпитване в университетски лаборатории, които не са обхванати от KBV.

Самите тестове не намаляват броя на смъртните случаи. Все пак повече тествани хора дават по-точна картина на цялостната ситуация. Големият брой нерегистрирани случаи изкривява картината към висока смъртност. Особено когато хората са силно засегнати от болестта. Ако от друга страна много хора с леки симптоми и леко протичане на болестта са включени в статистиката, смъртността спада пропорционално.

Това съотношение обаче може да се промени бързо. Един поглед към Италия показва как се измества статистиката когато се правят тестове, особено на пациенти с тежки симптоми.

На пресконференция в Берлин лекарите са представили новата изследователска мрежа заедно с Федералния министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек. Според министъра тази Национална работна група трябва да разработи най-ефективните идеи и стратегии, за да защити пациентите възможно най-добре. Това е ново сдружение на Федералното министерство на образованието и научните изследвания, научните мрежи и университетските клиники. Според Карличек е имало обаждане от канцлера, който поискал сега силите да бъдат обединени.

Федералното министерство на образованието и научните изследвания иска да бъде деблокиран пакет от 150 милиона евро за създаването на мрежата. Съответно клиниките трябва да обменят опит относно своите планове за действие при справяне с пандемията. Освен това се търси компилация на данните за всички пациенти с Covid-19, за да се получи представа за медицинската история и здравословното състояние на пациента.

Инициаторите - изпълнителният директор на Charité Хейо Кромер и директорът на вирусологията Кристиан Дростен се надяват със събирането на данни да получат представа за контрола на пандемията, разработването на ваксините и хода на лечението. Университетските клиники са особено близо до болните и до изследванията, казва Дростен. Заедно с други изследователски мрежи и политиката може да се реагира по-бързо на текущото развитие.

Според вирусолога Кристиан Дростен ограниченията за обществения живот трябва да бъдат премахнати постепенно в подходящ момент. "Разбира се, че трябва да излезете от там", казва Дростен, без да посочва конкретен момент от време. Трябва да се изясни къде и за кого това трябва да се приложи първо. За това работим заедно с науката, необходими са прогнози на модела. Само изолирането на рискови групи като възрастните хора не работи.

https://www.spiegel.de


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се