Как да дезинфекцирате храната и Вашата кухня срещу коронавирус?

4343
Как да дезинфекцирате храната и Вашата кухня срещу коронавирус?

Семейните хранения имат дълга традиция за изживяване на чувството за близост и състояние на благополучие. Усещания, които по време на пандемията на коронавирус са по-важни от всякога. Но е от изключително значение да приготвите храната си в чиста кухня без коронавирус.

Епидемиологът от Университета на Мичиган Ейбъри Гордън казва: Наистина са стресиращи времена за всички. Бих препоръчал на хората да се хранят заедно семейно. Освен ако някой в ​​дома не е болен. Това означава повече готвене и почистване. Дори когато не сте се събрали около масата, вероятно всеки ще бъде в кухнята и извън нея през целия ден, хапвайки нещо набързо или пиейки напитки. Няколко съвета на експертите за поддържане на кухнята чиста и безопасна през това време.

Моля, обърнете внимание, че тези съвети са само за домакинства, в които в момента всички са здрави и без болестта COVID-19 причинена от вируса.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Почиствайте кухнята повече от веднъж на ден

"Когато всички работят и учат вкъщи в момента, ще трябва да чистите кухнята няколко пъти на ден. Добрата новина е, че интелигентно приложената и целенасочена хигиена работи", казва Брайън Сансони старши вицепрезидент по комуникациите в Американския институт по почистване.

Има някои доказателства в симулирани експерименти, например описан в публикация на New England Journal of Medicine, че коронавирусът може да остане жизнеспособен от часове до дни на повърхности и е възможно някой несъзнателно, без да се замисли и без да знае да го е вкарал в къщи. Смята се, че вирусът официално наречен SARS-CoV-2, е по-стабилен на пластмаса и неръждаема стомана, отколкото на медни повърхности и картон. Може да оцелее върху пластмаса и неръждаема стомана до 72 часа.

Най-важното правило. Първо почистете. Според химикът Уилям Ф. Карол-младши от университета в Индиана, "Почистването премахва мръсотията и организмите, които се вкопчват в мръсотията". Почистете всички често използвани повърхности: кухненски плот, маса, ако имате кухня за хранене, дръжки на врати, хладилника, дъски за рязане, копчетата за печки и вратите на шкафове. Направете списък с места за почистване и го поставете на удобно и видно място например на врата на хладилника с магнит. Обикновен сапун и вода ще свършат работа. За да почистите гъбата си в края на деня, Карол казва просто да я поставите в съдомиялната машина с вашите чинии.

Следващата стъпка е дезинфекция. Повърхности които могат да понасят белина почистете с белина. Но бъдете сигурни, че помещението има подходяща вентилация. Първо, не забравяйте, че срокът на годност изтича, затова проверете етикета на бутилката, за да се уверите, че е с актуален срок. По отношение на най-подходящите повърхности за избелване, плотовете от кварц могат да понасят препоръчаните разредени разтвори на белина, но ламинатът и по-старите плотове не се подлагат на тези разтвори. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията разредената белина, водородният пероксид или 70% изопропилов алкохол ефективно убиват коронавируса. Можете да направите свое собствено решение и да използвате хартиени кърпи или ако не харесвате продукт за пръскане, можете да си купите търговски кърпички или дезинфектанти. Центровете за контрол и превенция на заболяванията предлагат смесване на 4 чаени лъжички белина на литър вода. Оставете да престои една минута на повърхността и я подсушете.

Добрата новина. Коронавирусът е уязвим за дезинфектанти и сапун. Вирусът има липидна (мастна) външна мембрана около него, която лесно се разрушава от сапун и вода и от различни дезинфектанти. Изглежда, че оцелява няколко дни на повърхността най-много. А не седмици както норовируса, който причинява стомашно-чревно заболяване.

Оцетът е чудесен, но не е дезинфектант. Можете да го използвате за почистване, но не и за дезинфекция. Оцетът е неефективен срещу повечето бактерии и вируси, включително коронавирус.Водка, която е само 40% алкохол, също няма да работи. Кърпичките и разтворите, които пръскате върху повърхността, са еднакво ефективни, казва Карол. Добра идея е да имате складирани и готови за употреба кърпички под мивката. Бъдете наясно с времето, което е необходимо дезинфектантът да остане на повърхността, докато изсъхва на въздух. Прочетете етикета на продукта върху всички дезинфектанти и кърпички, тъй като те имат инструкции колко трябва повърхността да остане мокра или да изсъхне на въздух за определен период от време, което зависи от продукта. На някои продукти може да са необходими 30 секунди, за да изсъхнат, а на други може да са необходими няколко минути.

реклама

Ръкавиците за еднократна употреба са добра идея. Ако имате ръкавици и искате да ги носите, това е добре, каза Карол. Ако не носите ръкавици, след това старателно измийте ръцете си.

Помислете за дезинфекция на непромокаемите и непропускащи кутии и опаковки за храна. Поради споменатите по-горе изследвания винаги има вероятност някой стъклен и метален контейнер да бъде държан и докоснат от някой с вируса - включително снабдителя и друг човек от магазина. Можете да използвате същите кърпички или разтвор за дезинфекция за почистване на консерви, бутилки и буркани.

Прехвърлете някои храни в чисти контейнери за съхранение на храна. Пълнозърнести храни, сушени зеленчуци, макаронени изделия, зърнени храни и други подобни може да ги прехвърлите в чисти контейнери. По този начин не е нужно да се притеснявате от малката вероятност вирус да се спотайва върху контейнера, в който е била храната.

Пуснете съдомиялната си машина на настройката за дезинфекция, ако имате такава. Машините с такава настройка достигат вътрешна температура от 56℃, което е трудно за оцеляване на вируса.

Можете да оставите контейнери, кутии и опаковки в определен ъгъл на кухнята или в шкаф за три дни, ако нямате време да ги дезинфекцирате, каза Гордън. Картонът не е гостоприемник за вируса: "Знаем, че концентрацията на живия вирус намалява сравнително бързо върху картона."

Плодовете и зеленчуците просто изплакнете както обикновено. "Не е необходимо да накисвате продуктите си в хигиенизиращ разтвор", каза Гордън. Няма известни случаи при производство или самата храна да пренася вируса, според Европейския орган за безопасност на храните. Респираторните вируси не са склонни да се размножават през храносмилателния тракт, според това изследване.

Измийте добре ръцете си. След като приключите с почистването, измийте добре ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди.

Изсушете чистите си ръце върху чиста кърпа. Не забравяйте да не бършете мръсни ръце върху чиста кърпа. Уверете се че всички останали членове на семейството правят същото. Ако имате деца или съпруг, който забравя това правило, запазете се с чисти кър

пи за употреба след почистване в кухнята.

https://www.huffpost.com/
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук


Картата може да се отвори от тук.

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се