Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) на гърдата - какво да очакваме

478
Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) на гърдата - какво да очакваме

Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) е тест за образна диагностика който използва мощни магнитни и радиовълни за генериране на много детайлни изображения и на гръдната тъкан. Въпреки, че ЯМР на гърдата не се счита за заместител на мамографията има своето значение в скрининга на рак на гърдата при жени с висок риск. ЯМР на гърдата се използва по - често при диагностициране и стадиране на рак на гърдата.

Цел на ЯМР на гърдата

ЯМР е неинвазивна техника която не излага на йонизиращо лъчение или компресия на гърдите. В сравнение с рентгенова снимка, компютърна томография (КТ) или ултразвук ЯМР обикновено съкратен (бърз) ЯМР на гърдата осигурява много по - голяма детайлност на меките тъкани.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

ЯМР на гърдата обикновено се използва при жени които вече са диагностицирани с рак. Може да помогне за измерване на размера на тумора и за проверка за тумори в противоположната гърда. ЯМР на гърдата може да се използва и за скрининг на рак на гърдата или за наблюдение след лечение на рак.

Скрининг за рак на гърдата

ЯМР на гърдата може да се използва за скрининг на жени с висок риск от рак на гърдата заедно с мамография като част от годишния скрининг.

Според Американското дружество за борба с рака високият риск се определя от:

 • Наличието на мутация на гена BRCA1 или BRCA2
 • Роднина от първа степен с BRCA1 или BRCA2 мутация
 • Прекарано блъчване на гръдния кош на възраст между 10 и 30 години
 • Това Вие дали Вие имате или имате роднина от първа степен със синдром на Li-Fraumeni, синдром на Каудън или синдром на Bannayan-Riley-Ruvalcaba които предразполагат към рак
 • Имате над 20% риск през целия живот от рак на гърдата (с помощта на инструмент за оценка на риска като модела на Гейл проектиран от учени от Националния институт по рака)

Други рискове за здравето които могат да бъдат взети под внимание:

 • включително предишна анамнеза за рак или предраково състояние
 • фамилна анамнеза за рак на гърдата или яйчниците или особено плътни гърди (което може да затрудни изобразяването на мамография)

Скринингът за ЯМР на гърдата не се препоръчва за жени със стандартен риск от рак на гърдата и не може да се използва самостоятелно тъй като може да пропусне аномалии които могат да бъдат открити с мамография. Освен това ЯМР може да не е в състояние да направи разлика между доброкачествени и ракови образувания и като такъв е предразположен към фалшиво положителни резултати (поставяне на диагноза рак, когато няма рак).

Диагноза

ЯМР на гърдата е жизненоважен инструмент за диагностициране и стадиране на рак. Обикновено се използва когато при мамография се открие трудна за оценка аномалия. Това може да се дължи на факта, че гръдната тъкан е особено плътна (често срещано при по - млади жени, жени с нисък индекс на телесна маса или тези които приемат хормонална терапия за менопауза)

Сред другите причини може да се използва ЯМР на гърдата:

Определяне на степента на рак след нова диагноза:

 • Стадиране на рак въз основа на размера, местоположението и броя на тумора
 • Оценка на размера на тумора след неоадювантна химиотерапия (химиотерапия която е предназначена да намали тумора преди операцията)
 • Оценка на местата на лумпектомия през годините след лечението на рак на гърдата
 • Изследване на гръдните импланти за изтичане или разкъсване

ЯМР на гърдата също е ефективен при откриване на рак в противоположната гърда което би позволило ранно лечение на двете туморни места наведнъж.

Рискове и противопоказания

ЯМР на гърдата се счита за безопасна процедура с малко странични ефекти. Най - често се изисква интравенозна инфузия на контраст обикновено съдържащ гадолиний който реагира на магнитни вълни, за да помогне за диференциране на плътността на тъканите.

Гадолиний не се счита за токсичен и този тест не излага на радиация. Съществува нисък риск от алергия към гадолиний вариращ от 0,013% до 0,22% според проучване от 2012 г. в списание Radiology.

Гадолиний може също да причини нефрогенна системна фиброза (NSF), състояние характеризиращо се с удебеляване или втвърдяване на кожата и други части на тялото. Това състояние е свързано с напреднало бъбречно заболяване особено когато има бъбречна недостатъчност, диализа или анамнеза за бъбречна трансплантация.

Също така е открито, че гадолиният може да създаде отлагания в мозъка. Въпреки този ефект се счита, че не се откриват вредни ефекти свързани с отлаганията.

ЯМР на гърдата с контраст е противопоказен, ако имате алергия към гадолиний или друга съставка на контрастното вещество.

Въпреки, че ЯМР не е противопоказан по време на бременност трябва да информирате технолога при бременност. Съгласно насоките от 2016 г. (потвърдени през 2019 г.) от Американския колеж по акушерство и гинекология(ACOG), употребата на гадолиний трябва да бъде ограничена по време на бременност поради липса на изследвания за безопасност.

реклама

Преди ЯМР

Ако се препоръча ЯМР на гърдата споделете на лекаря, ако имате клаустрофобия или изпитвате безпокойство в затворени пространства. За разлика от някои по - нови апарати за ЯМР които имат отворени страни ЯМР на гърдата са затворени. Ако е необходимо лекарят може да Ви предпише леко успокоително, за да помогне да се отпуснете.

Тъй като ЯМР използва мощни магнити трябва да кажете на лекаря за всички метални предмети които може да имате в или върху тялото си. Изкуствените стави, скоби за мозъчна аневризма и изкуствените сърдечни клапи се считат за безопасни, но други могат да бъдат проблемни.

Възможните противопоказания включват:

 • Сърдечни пейсмейкъри или дефибрилатори
 • Щипки за церебрална аневризма (използвани за предотвратяване на разкъсването на кръвоносен съд в мозъка)
 • Имплантирани помпи за лекарства
 • Имплантирани нервни стимулатори TENS
 • Кохлеарни ушни импланти
 • Имплантирани гръбначни стабилизатори
 • Метални стоматологични изделия
 • Вътрематочни устройства
 • Филтри или стентове за долна куха вена
 • Тъканни разширители с магнитни портове след мастектомия

Важно е да планирате ЯМР близо до началото на менструалния цикъл, ако сте в пременопауза. Това е така защото точността на ЯМР може да бъде повлияна от флуктуацията на хормоните по време на цикъла. Някои медицински заведения предпочитат да планират ЯМР между 7-ия и 14-ия ден от цикъла. Когато насрочвате среща при лекаря уведомете в кой период от цикъла сте, за да може да се планира оптимално време.

Продължителност

Времето за сканиране с ЯМР ще отнеме около 30 до 60 минути. С инфузията на гадолиний и времето необходимо за преобличане и събличане на дрехите очаквайте да прекарате поне два часа за теста.

Местоположение

ЯМР се извършва в болници или специализирани центрове за образна диагностика. Сканирането се извършва в стая докато технологът на ЯМР управлява машината и заснема изображения от съседна контролна зала. Ще можете да общувате с технолога чрез двупосочен високоговорител.

реклама

Облекло

Ще бъдете помолени да се преоблечете в болнична рокля. Въпреки, че може да има шкафче за съхранение на Вашите вещи опитайте се да оставите всички ценности у дома.

Също така трябва да избягвате да носите метал от всякакъв вид. Фокусът на сканирането ще бъде върху гърдите и цялото тяло ще влезе в тръбата на апаратурата. Поради това ще трябва да внимавате да не внесете в стаята за ЯМР:

 • Бижута
 • Часовници
 • Слухови апарати
 • Фиби за коса
 • Панталон с цип
 • Протези
 • Пиърсинг по тялото
 • Мобилни телефони
 • Кредитни карти (които могат да демагнетизират)

Ако е възможно оставете тези предмети у дома.

Храни и напитки

Можете да ядете и пиете както обикновено преди ЯМР на гърдата. Можете също да приемате ежедневни лекарства както обикновено.

По време на ЯМР

За този тест ще работите с ЯМР технолог който ще извърши сканирането и ще даде инструкции.

Предварителен тест

При пристигането ще получите формуляр за съгласие и въпросник за медицинска история. Ако планирате да вземете леко успокоително споделете с медицинското лице. Обикновено отнема между 20 и 40 минути, за да почувствате седативния ефект.

В стая за прегледи технологът или медицинската сестра ще прегледат Вашата медицинска история, ще попита за алергии и ще провери сърдечната честота, температурата и кръвното налягане. Ако сте склонни към клаустрофобия или сте взели успокоително уведомете медицинския персонал.

Ще бъдете настанени на масата за ЯМР която се плъзга в и извън камера подобна на тръба. Нормален физиологичен разтвор с хепарин, антикоагулант ще бъде доставен чрез абокат, за да се предотврати съсирването. След това ще се приложи гадолиний.

Ще бъдете поставени с лицето надолу с гърдите поставени в кухи вдлъбнатини на масата в които се помещават намотки с форма на понички които действат като приемници на сигнал за процеса на изобразяване. Ръцете ще бъдат поставени над главата, а лицето ще лежи в подплатената люлка за лице на масата подобно на дупката в масата за масаж.

С дистанционно управление технологът ще плъзне в тръбата за ЯМР като комуникира с Вас чрез двупосочния високоговорител. Устройството ще издава силни удари и шумове докато магнитът се включва и изключва заснемайки изображения__. Може да Ви предоставят слушалки, за да блокирате шума.__

Ще трябва да останете максимално неподвижни докато се извършва сканирането всяко от които отнема няколко минути. Кажете на технолога, ако трябва да се преместите или да направите почивка.

След ЯМР

След като тестът приключи трябва да изчакате докато технологът потвърди, че всички изображения са ясни и четими. Ако е необходимо може да бъдете помолени да повторите определени изображения. След като те бъдат одобрени и абоката бъде премахнат можете да се върнете в съблекалнята, за да се преоблечете.

Освен, ако не сте взели успокоително можете да си тръгнете след като се облечете. Ако сте взели успокоително предварително уговорете някой да Ви закара обратно в къщи.

Няма последствия от процедурата с ЯМР на гърдата. Може да имате болка, зачервяване или синини на мястото на абоката. В редки случаи може да изпитате алергична реакция към разтвора на гадолиний. Повечето случаи са леки. Въпреки, че анафилактичните реакции към гадолиний са редки (възникващи в 0,0004% от случаите според проучване от 2016 г. в Италия) те могат да бъдат животозастрашаващи освен, ако не се лекуват незабавно.

Обадете се на 112 или потърсете спешна помощ, ако получите широко разпространен обрив или копривна треска, задух, хрипове, висока температура, неравномерен сърдечен ритъм, замаяност или подуване на лицето, езика или гърлото след подлагане на ЯМР с гадолиний.

Ако сте получили гадолиний и кърмите някои лекари ще Ви кажат да изчакате 24 часа преди да кърмите. Въпреки това ACOG казва, че няма нужда да прекъсвате кърменето след вливане на гадолиний.

Тълкуване на резултатите

След като ЯМР изображенията бъдат одобрени от технолога те се изпращат на рентгенолог за преглед и интерпретация. Копие от сканирането заедно с доклада на рентгенолога ще бъде изпратено на Вашия лекар обикновено в рамките на един до два работни дни.

Типичният радиологичен доклад ще включва подробен списък от сканирания заедно с класификация на находките (обикновено нормални, анормални или потенциално необичайни). Рентгенологът също ще предостави интерпретация на констатациите и вероятните диагнози. Ако резултатите са неубедителни докладът може да включва други възможни причини за изследване наричани диференциални диагнози.

Проследяване

ЯМР може да предостави силно доказателство за състояние като рак, но обикновено не може да предостави окончателна диагноза самостоятелно. Биопсията е единственият тест който може да диагностицира окончателно рак на гърдата.

Ако се използва за стадиране на рак, предоперативна оценка или оценка след лечение ЯМР може да предостави ценна информация която да помогне за директното медицинско обслужване.

Ако находката е необичайна, потенциално необичайна или неубедителна лекарят може да препоръча допълнителни тестове за постигане на окончателна диагноза или изследване на степента на злокачествено заболяване:

 • Повторен ЯМР на гърдата
 • Други образни тестове, като рентгенова снимка, КТ или ултразвук
 • Биопсия на гърдата която може да се направи с аспирация с тънка игла, биопсия с ядро ​​игла или отворена (хирургична) биопсия
 • Позитронно-емисионна томография за подпомагане на стадия на рака
 • Магнитно-резонансна ангиография за оценка на кръвообращението в гърдата

За целите на скрининга ЯМР на гърдата може да се извършва годишно заедно с мамография, ако сте изложени на повишен риск от рак.

Ако не сте сигурни дали сте изложени на висок риск от рак на гърдата помолете Вашия лекар да извърши лична оценка на риска или да Ви насочи към специалист за гърдата.

Колкото и безопасно да е ЯМР на гърдата може да причини дистрес и тревожност. В повечето случаи се поръчва само, ако има причина за безпокойство. Това не трябва да предполага, че ЯМР на гърдата означава непременно, че имате рак или вероятно ще получите рак. Това е просто един от многото инструменти използвани когато други тестове не могат да предоставят достатъчно информация.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се