Искате да отслабнете? Ето я тайната!

5508
Искате да отслабнете? Ето я тайната!

Лято е и появата на плажа ви ужасява? Е, борбата с килограмите понякога може да е безславна, но винаги има надежда.

Учените са я открили и тя се оказва доста проста - а именно - хората, които дъвчат храната си повече, приемат по-малко калории, което може да им помогне да контролират теглото си.

Дъвченето на храна 40 пъти, вместо обичайните 15 пъти - колкото обикновено дъвчат всички хора, довело до приемането на 12% по-малко калории от участниците в проучване, показват резултатите на изследването, публикувано в американски вестник по клинична храненето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Учените направили проучване като дали типична закуска на 14 млади мъже със затлъстяване, както и на 16 млади мъже с нормално тегло, за да видят дали има разлики в това как те дъвчат храната си. Изследователите също така разглежда дали дъвченето повече ще доведе до по-малко ядене и дали това ще повлияе върху нивата на кръвната захар на доброволците или на определени хормони, които регулират именно апетита на човек.

Предишни изследвания също са се спирали на подобни тестове, като са наблюдавали връзката между затлъстяването и дъвченето, но резултатите не са били категорични. Дори според няколко проучвания, ако се яде по-бързо и се дъвче по-малко, това води до затлъстяване. В настоящето изследване обаче учените намерили връзката между дъвченето на храната и нивата на няколко хормона, които пращат сигнали до мозъка, когато започваме да ядем и когато спираме да ядем.

Изследователите стигнали до извода, че когато дъвчем повече храната, докато се храним, се събуждат ниските кръвни нива на хормона грелин - хормон, който стимулира апетита, но и по-високите нива на CCK - хормон, който служи за намаляване на апетита. Според учените регулирането на нивата на тези хормони може да помогне на хиляди хора да контролират апетита си, а оттам - и теглото си.

Авторите обаче не намерили разлика между размера на хапките по време на хранене при мъжете с наднормено тегло и тези с нормално тегло. Но все пак, те установили, че приемът на калории при дъвчене около 40 пъти на храната намалява с 12%, което потенциално може да помогне за намаляване на теглото. Така, намалявайки приема на калории, човек губи приблизително 25 килограма за една година.

Ако всяка хапка се дъвчи по 100 пъти или повече, може и да се яде по-малко, но въпреки това, той не е сигурен, че това ще помогне в борбата със затлъстяването като цяло.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет изследвания за Лаймска болест Borrelia  IgG и Borrelia IgM от Лаборатории Кандиларов!
-27%
42,00 лв.
30,80 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се