Как да променим отношението си към паник атаката и да се справим с нея завинаги?

10907
Как да променим отношението си към паник атаката и да се справим с нея завинаги?

Паник атаката е тук, за да ни събуди и за да ни каже, че имаме нужда от промяна и осъзнаване. В корена на паник атаката стои страхът, дълбок и силен страх, който води след себе си каскада от тревожни и негативни мисли. Физически паник атаката се проявява чрез сърцебиене, треперене, изпотяване, световъртеж, замайване, хипервентилация (учестено дишане). Тези симптоми са съчетани с усещания за страх, загуба на контрол и съзнание, чувство за слабост, за тревожност, страх от полудяване. В момента на паник атаката присъстват притеснения какво ще кажат другите хора, как ще покажа себе си слаб, какво ще направя ако загубя контрола над себе си, до кога ще продължава така.

За да се справим с паник атаката, трябва да се преборим с основния инструмент, който я задвижва и предизвиква - СТРАХЪТ. Истината обаче е, че страхът е една напълно естествена човешка емоция, тъй като всички ние имаме чувство за самосъхранение. Със страха, за наше щастие, не може да се справим. Казвам - за наше щастие, защото благодарение на страха сме живи и пазим себе си от неприятностите. Страхът е нещо, което ни плаши и нещо, от което искаме да избягаме и да се скрием. Дума да не става да си го признаваме. Ами да, но светът е полярен и колкото е ценно усещането за радост, толкова е ценно и усещането за страх. Страхът прекрасно ни напътства от какво трябва да избягаме или с какво трябва да работим върху себе си. Няма начин да бъдем вечно изпълнени с радост и удовлетворение , които да ни показват пътя. Много от ценните знания и уроци в живота ни идват точно през страховете и тревогите ни.

Облекчението, което търсим и се опитваме да открием, се крие в приемането на нашата полярност, приемането всички емоции в нас, защото те са просто човешки и напълно нормални. Ние може да сме щастливи и тъжни, смели и изпълнени със страх, уверени и свити в себе си, развълнувани и неутрални и в това няма нищо ненормално. Един от основните проблеми идва от неприемането и поставянето на етикети, че е добре да изпитваме едни неща и е зле да изпитваме други. Всъщност няма нищо подобно. Имаме право да изпитваме всичко на този свят, щом то съществува в палитрата на човешките емоции. Запомнете, че изразената емоция е много по-добра от преглътнатата такава.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Разбирам и осъзнавам страха в себе си, а сега на къде?"

След като вече сме породили мисли за това, че можем да си позволим различни емоции и че страхът е една нормална такава, идва моментът, в който съзнателно да го приемем. Страхът няма начин да изчезне от нас, както и няма как да го потиснем. Но страхът може да бъде трансформиран. Защо е нужно? Страхът, който се поражда по време на паническа атака, обикновено е абсолютно безпочвен и той не е породен от реални стимули. Какво ще стане, ако в този момент си кажете: "Аз обичам и приемам моят страх! Приемам го и той е част от мен! Имам право да се страхувам и това е напълно нормално." Парадоксално е, но в момента, в който позволим на себе си да изпитваме страх, ТОЙ ИЗЧЕЗВА! Изчезва тази скованост и тревожност, които води след себе си. Защо е така? Защото си даваме правото да чувстваме, защото сваляме ограниченията, които сами сме сложили, защото сваляме етикетите коя емоция е добра и коя лоша, защото просто се отпускаме и се доверяваме на себе си и на това което усещаме. Съпротивата срещу нещо не само, че не го премахва, но и го засилва. Съпротивата срещу страха го подсилва и създава скованост и ригидност, а приемането му го трансформира в прекрасна част от нас, която носи след себе си свобода и лекота. Просто го приемете и му се доверете, отдайте му се и наблюдавайте как той изчезва от своите негативни проявления и се превръща в позитивна енергия във вас - енергия на приемане и любов към себе си. Приемането на всяка една страна у нас създава усещане за лекота и спокойствие.

реклама

Паник атаката понякога е предизвикана от определени причина, място, ситуация, чрез които нашите мисли създават страх и тревога. Избягването на тези ситуации няма да ни доведат до спокойствие, а напротив. Няма да стигнем до израстване и преодоляване, ако стоим на "сигурно и безопасно" според нашите мисли. Живеем в свят, в който има от всичко. Свят, който е полярен и ние не може вечно да бягаме от страната, на която сме сложили етикет "лоша, негативна". Трябва да се научим да живеем, да приемаме и преминаваме през вълните на живота. Чрез успокояване на вътрешните ни мисли, нека приемаме всичко случващо се с отворен ум и обичащо сърце. За да има горе, преди това трябва да има долу, за да има слънце, преди това е преминала нощта. Просто си кажете: "Какво пък толкова. Обичам всяка една част от моя живот, не защото е добра или лоша, защото е просто такава, каквато е. Избирам да се насладя на този процес."

Това, което се случа с тялото по време на паник атака не изисква съпротива. Изисква отпускане, приемане, доверие и усещане, че цялата тежест просто изчезва. Паник атаката се свързва с отделянето на голямо количество стресови хормони от надбъбречната жлеза. Допълнителните паника и страх само биха засилили и задълбочили процеса. Доверете си на тялото си и погледнете на случващото се с приемане и спокойствие. Нито сърцебиенето е страшно, нито треперенето. Просто моментни състояния на дискомфорт, които всеки един човек е изпитвал в живота си.

Много ефективна е визуализацията. Например визуализирайте как изглежда страхът, сковаността или усещането, което ви създава напрежение в този момент. Открийте къде е локализирано, дали в областта на стомаха, шията, главата, раменете. Представете си как то започва да се придвижва и напуска тялото, след което на негово място идват освобождаване и любов.

Използвайте и силата на мисълта. Ако достатъчно дълго време си повтаряте, че сте спокойни и изпълнени с радост и любов, това най-накрая ще стане истина за вас. Ако мислите са насочени предимно към това колко се страхувате и колко ви е тежко в момента, най-вероятно положението ще продължи да бъде същото. Имаме брилянтен инструмент, който може да използваме - фокусът.

Паника атаката е причина да бъдете признателни за знакът, който идва на пътя и който трябва да бъде забелязан. Паник атаката е тласък към промяна и приемане, свобода и позволяване.

Автор: Лилия Илиева

Посетете специализираната група във facebook за информация и помощ относно паник атаките.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се