Как се развива сексуалността при децата? Каква е ролята на родителя в този процес?

13616
Как се развива сексуалността при децата? Каква е ролята на родителя в този процес?

Сексуалността има голямо значение в човешкия живот. Има влияние върху поведението на човека и отношенията му с околните. Може да се каже, че сексът е един от основните човешки инстинкти и е добре изразен при всеки един здрав човек. Сексуалността има огромно значение при формирането и развитието на личността и взаимоотношенията.

Всичко започва още от самото начало.

Развитието на сексуалността започва още от раждането. Тогава още присъстват различните поведение и очаквания към момченцата и момиченцата. Разбира се, че формирането на характера е зависимо от пола. Още от момента на раждането започва развитието на сексуалността като емоционален и физически фактор. В целия процес не се включват само физическите промени, но и мислите, усещанията и желанията, които започват да се зараждат.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Съзряването на сексуалността у децата започва много преди навлизането в пубертета. През първите 2-3 години може да се каже, че детето все още не осъзнава себе си и различията си с околните. В този период то започва да се опознава като изучава тялото си.

Около 4-5 години започва да се заражда интересът към гениталиите и различията между момиченцата и момченцата. Много често се наблюдава как дечицата започват да опипват както себе си, така и едно друго. Също така децата преоткриват зони от тялото, при чиято стимулация им става приятно и интересно. В този момент е много важна ролята на родителите. За съжаление сексуалното развитие и като цяло сексът продължават да бъдат теми, които рядко се коментират в семейството. Децата се учат за секса обикновено от интернет, клипове, книжки, списания и т.н., но рядко от обясненията на възрастните. Детското въображение е безгранично и е добре на децата да им бъде разяснено как се случват всъщност нещата и че щъркелът няма нищо общо. Не е правилно децата да израстват с представи от приказките за неща, които са съвсем нормални и човешки.

След 5-6 години децата разбират различията между двата пола. Започват да наблюдават повече възрастните и техните отношения. Много дечица започват да се държат за ръка, да се целуват, да разказват как ще се оженят за някого (дори някои момиченца искат да се омъжат за бащите си, защото в този период започва да се появява ролята на мъжа в живота и съзнанието им), да проявяват интерес към тялото на родителите или другите деца. Играят си на влюбени и на семейство като, разбира се, не го правят, защото имат сексуално привличане едно към друго, а защото поставят началото на своето полово съзряване. Много е важно първото отношение, което ще получи детето относно своята сексуалност, защото докато е малко то не осъзнава нормите и правилата, които са наложени от обществото. Сексът е начин, по който тялото получава удоволствие чрез протичащата енергия през него. Положителното отношение към сексуалността е предпоставка за развитието на свободни и хармонични отношения с партньор след години. В моментите, в които децата показват пред своите родители някакви елементи на сексуалност, те не бива да получават порицание, гняв или възмущение за това, което правят. Много родители не знаят как да реагират ако видят детенцето да се опипва или да проявява някакво подобно отношение към някой друг. Добре е детенцето да бъде запознато, че сексуалните преживявания са нещо много интимно и че наистина е начин да получава удоволствие. Добре е да му бъде обяснено, че сексът е нещо хубаво и е нормална част от човешките отношения, но не бива да бъде прекалено показно, защото е лично преживяване. Продължават схващанията, че сексът е нещо мръсно и бива възприеман с чувство за срам и вина. Тук се появява един конфликт, защото детенцето усеща удоволствие от докосването на тялото си, а от друга страна мама и татко му се карат за това, което прави. Дори не е нужно някой да му се кара, достатъчно е възмущението на родителите, когато стане дума за секс. Такова отношение към сексуалността кара детенцето да отрича, когато наистина изпитва удоволствие и се чувства добре, кара го да се крие. Израства като един човек, който не е способен да се отпусне и да се чувства комфортно със себе си. Правилно и свободно развитата сексуалност има положително отношение дори към здравето.

реклама

Не е нужно отношението към секса да бъде срамно и лошо. Няма нужда да се създават объркани представи у детето. Разбира се, че то трябва да бъде запознато с това да бъде по-обрано на публични места и да умее да запазва част от нещата за себе си. Но не е хубаво сексът да бъде представян само като нещо лошо, мръсно и порочно. Все пак това е изразът на любов между мама и татко, чрез който са създали детенце.

До 10-12 годишна възраст децата вече са наясно със секса като начин, по който възрастните си доставят удоволствие и знаят, че това е начинът, по който се създават дечицата. Към 13 годишна възраст повечето деца вече имат сексуално желание, особено момченцата. С навлизането в пубертета идват и първите сексуални контакти. В този период е добре също да има отворена комуникация между родители и деца. За да се премине по-гладко през този етап е нужно децата да имат информация относно първия полов контакт, половата хигиена, методите на контрацепция, отношенията между мъжа и жената и т.н. Не бива да има лошо отношение към секса, защото това би довело до трудни сексуални взаимоотношения по-късно.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се