Какво означава различният цвят на носния секрет

82
Какво означава различният цвят на носния секрет

Всички имаме назален секрет и при това много от него. Експертите са установили, че произвеждаме и поглъщаме около 500 или 600 мл назална слуз всеки ден. Назалният секрет служи като мощна бариера за тялото срещу инфекция. „Вътрешността на носа както и горната част на храносмилателния тракт в областта на главата и шията са много влажна среда. Слузта играе важна роля за защита на лигавицата и да я поддържа влажна", казва специалистът по уши, нос и гърло д-р Радж Синдвани. Особено в   носа   секретът е първата защитна линия по отношение на предотвратяване на инфекции и предотвратяване на нежелани частици които може да навлязат в тялото.

„Секретът улавя частици и организми така, че бактериите или частици от въздуха които вдишваме не отиват директно в белите ни дробове“, казва д-р Синдвани. Въпреки това цветът на този секрет може да ни  каже много за това какво се случва в носните проходи и въпреки, че лекарите рядко използват носният секрет като основна диагноза на заболяването това може да хвърли светлина върху други състояния. Д-р Синдвани споделя какво могат да означават различните нюанси на носния секрет за здравето.

Цветът на назалния секрет и нашето здраве

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Цветът на назалния секрет може да подскаже много неща включително дали имате   алергии, кървене от носа, настинка или инфекция на синусите. Въпреки това промяната на цвета е голям индикатор, че нещо не е наред със здравето.

 „Ако носният секрет променя цвета си трябва да видите какво още се случва“, казва д-р Синдвани.  Взели ли сте нов домашен любимец или има друга значителна промяна във Вашата жизнена среда? Въпреки това д-р Синдвани отбелязва, че промяната в цвета на носният секрет е само един от признаците за здравословното състояние.

Консистенцията на носния секрет също може да бъде предупредителен знак. „Ако е по - гъст това може да представлява състоянието на хидратация като например да изоставате в приема на течности или да пиете твърде много дехидратиращо кафе или газирани напитки“. 

Количеството носен секрет което произвеждате също може да е показател. „Ако е по - обилен това може да е нещо което също е важно да се отбележи. Това може да отразява хидратацията, а за някои хора това може да отразява излагането на нещо дразнещо като парфюм или цигарен дим. Или дори може да представлява алергии или алергична експозиция", казва д-р Синдвани.

Значението на всеки цвят на носния секрет

Изчистен   носен секрет

Като цяло сте в нормалния диапазон въпреки, че алергиите могат да се проявят и по този начин. Изчистеният носен секрет е предимно вода с протеини, антитела и разтворени соли. Носните тъкани произвеждат този секрет непрекъснато. По - голямата част от него се стича по задната част на гърлото, за да се разтвори в стомаха. 

Бял секрет

Това може да означава, че сте претоварени. Носът има подути, възпалени тъкани които забавят изтичането на слуз което го кара да губи влага и да стане гъст и мътен. Това може да е признак на назална   инфекция   или настинка.

Жълт секрет

Това може да означава настинка или инфекция която прогресира. Жълтеникавият отенък идва от белите кръвни клетки които се втурват към мястото на инфекцията и след това се измиват след като работят за борба с нея. „Жълтите или зелени секрети понякога могат да означават, че имате инфекция. Но не забравяйте, че има и други фактори които вървят заедно с този цвят, включително как се чувствате като цяло или ако имате треска", казва д-р Синдвани. Настинките неизбежно продължават 7-10 дни. Изчакайте този период с поддържаща грижа, ако е необходимо. 

Зелен секрет

Имунната система се бори и слузта е гъста от мъртви бели кръвни клетки. Ако все още сте болни след около 10-12 дни посетете лекар. Може да е синузит, бактериална инфекция която се лекува с антибиотици. Ако имате треска или сте болни посетете лекар възможно най - скоро. 

„Можете също да получите хроничен синузит, по - дългосрочно възпалително заболяване при което ще имате някои симптоми на инфекция на синусите в продължение на месеци. Това не е просто обезцветена слуз. Може да бъде болка в лицето, натиск, задръстване или затруднено дишане, или промяна в обонянието ви и неразположение. Въпреки това не можете наистина да разберете само въз основа на цвета на носния секрет дали инфекцията е вирусна или бактериална. По - скоро зависи от това колко дълго сте се чувствали болни и какви са симптомите. Обикновено след около седем дни, ако имате жълти или зелени секрети и не се чувствате добре тогава можем да помислим да ви дадем курс на антибиотици", казва д-р Синдвани. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УНГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Розов или червен секрет

Носната лигавица в носа по някакъв начин се е наранила може би защото е суха, раздразнена или е била подложена на някакъв вид удар. "Червеният секрет може да е кървене от носа най - вероятно свързано с травма или евентуално инфекция, нотози цвят не винаги е причина за безпокойство. Няколко петна кръв или слуз с розов оттенък може да не са сериозни. Това може да е просто увреждане или дразнене на лигавицата. Например когато сме болни и издухваме носа си много или много търкате носа си това може да доведе до разрушаване на няколко кръвоносни съда от което може да се получи малко кървене",  споделя д-р Синдвани. 

Кафяв секрет

Този цвят може да е стара кръв, но вероятно е нещо вдишано като мръсотия, емфие или червен пипер. 

Тъмна слуз

„Ако видите тъмна слуз може да вдишвате твърди частици от въздуха на работното място и това може да се събере в слузта на носа“, казва д-р Синдвани. Освен това, ако не пушите или не използвате незаконни наркотици черната слуз може да означава сериозна гъбична инфекция. „Има някои гъбични инфекции, които могат да покажат черни секрети които могат да бъдат много сериозни. Но за щастие те са изключително редки." Всъщност тези инфекции обикновено се появяват при хора с компрометирана имунна система. Ако сте един от тях вероятно вече посещавате лекар. 

Зелените секрети винаги ли означават инфекция?

Не винаги,  отговаря д-р Синдвани. Могат да променят цвета си или може да имате повече секрет, ако имате изобилие от бактерии които се размножават в носа. „Секретите могат да бъдат повлияни от бактерии и тази бактерия може да вирее в носа. Едва когато бактериите действително попаднат в лигавицата или тъканите на носа всъщност говорим за инфекция. Определянето дали имате инфекция се свежда до това как се чувствате и колко дълго се чувствате по този начин. Ако се чувствате напълно добре най-общо казано, това всъщност не е значителна инфекция в повечето случаи. Може да изберем дори да не Ви лекуваме с антибиотици въпреки, че това може да продължи известно време", казва д-р Синдвани.  

Придвижване на носния секрет

Секретът не е неподвижен. Всъщност винаги се движи в тялото по предварително определен модел. Започва от синусите и след това преминава в носа надолу по задната част на носа и гърлото и след това завършва в стомаха. Д-р Синдвани казва, че ако секретът остане на едно място бактериите в нея биха могли да причинят    инфекции

„Слузта улавя бактерии. Но след това се изтласква в стомаха. Бактериите могат да се погрижат там така, че да не Ви заразят или да навредят по никакъв начин. Ако слузта стои наоколо и е в застой бактериите които са в нея ще продължат да се размножават защото секретът е като храна за тях. Този свръхрастеж на бактерии след това може да попадне в тъканите на носа и синусите и да причини инфекция."

Освен, че предпазва от потенциални инфекции секретът помага на носа да функционира правилно. Например секретът улавя химикали които представляват различни миризми и ги насочва към рецепторите за миризма които са високо в носа. Това поддържа обонянието в топ форма. Носът също така овлажнява и затопля въздуха който дишаме с помощта на секрет. „Секретът основно добавя вода или овлажняване на въздуха който дишаме така, че да не изсушава дихателните пътища и бели дробове“, казва д-р Синдвани.

https://health.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се