Какво представлява кетогенната диета? За кои хора е подходяща и за кои не?

4062
Какво представлява кетогенната диета? За кои хора е подходяща и за кои не?

Напоследък кетогенната или кето диeта стана изключително популярна, благодарение на забележителните резултати, за които се съобщава, че се постигат с нея. Все повече и повече хора решават да се подложат на нея, за да изпитат ефектите и. В случай че и вие сте един от тях, е необходимо преди да я започнете, да сте запознати дали тя е подходяща за вашия организъм и физическа натовареност.

Какво представлява кетогенната диета?

Историята на кетогенната диета датира още от 20те години на миналия век, когато тя се е използвала при деца и възрастни пациенти с епилепсия, понижавайки значително честотата на епилептичните пристъпи при тези пациенти. След откриването на антиконвулсивната терапия, кето диетата остава на по - заден план в лечението на епилепсията, но все още има своето значение.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Това е нисковъглехидратна и богата на мазнини диета, която цели да пренасочи метаболизма от разграждането на въглехидрати като източник на енергия към разграждане на мазнини. Тя поставя организма във специфично метаболитно състояние, наречено кетоза - повишено съдържание на кетотела в кръвта, които се образуват от разграждането на мастните киселини и служат като източник на енергия. Според проучванията това води до понижени нива на триглицеридите, LDL - холестерола и кръвната захар и повишение на HDL - холестерола. При класическия вариант на диетата мазнините представляват 75% от дневния калориен прием, протеините - 20%, а въглехидратите само 5%. За сравнение, обичайния хранителен режим на почти всеки от нас, съдържа 55 % въглехидрати, 30 % протеини и 15% мазнини.

Кои са най - подходящите хранителни продукти ?

Необходимото ви количество протеини и мазнини може да си осигурите като направите месото и млечните продукти основна част от дневното си меню. Подходящи са телешкото и други червени меса, мазната риба - сьомга, скумрия, пълномаслени млека, сметана, сирена, ядките и авокадото. Храните, които са богати на въглехидрати не са уместен избор, ако сте решили да се подложите на кето диета. В това число влизат всички зърнени храни, хляба и другите тестени изделия и съдържащите захар продукти.

За кои хора е подходяща кето диетата?

Кетогенната диета е най - подходяща за хора с наднормено тегло и затлъстяване, за диабетици и пациенти с нарушен глюкозен толеранс. Тя е изключително ефикасна за сваляне на излишните килограми, за нормализирането на кръвната захар и холестерола. Освен това все още не е изгубила приложението си при епилептици, въпреки наличието на нови антиконвулсивни медикаменти. Някои от последните проучвания дори показват благоприятен ефект при пациенти, страдащи от болест на Алцхаймер и при някои онкологични заболявания.

В кои случаи е неподходяща и какви могат да бъдат страничните ефекти от нея?

Въпреки всички резултати, които могат да се постигнат чрез кето диетата, тя далеч не е подходяща за всеки. Например, атлетите, хората, които тренират усилено и тези, които се опитват да натрупат допълнителна мускулна маса, е вероятно да имат много повече вреди, отколкото ползи.

Страничните ефекти, които обикновено се наблюдават през първите няколко дни от началото на диетата са физическа и психическа отпадналост, гадене, смущения в храносмилателната система - обикновено запек, и нарушен сън. Те могат да се облекчат ако започнете режима с няколко седмици нисковъглехидратна диета и постепенно изключите въглехидратите напълно. Това ще даде шанс на организма ви да се приспособи по - лесно към изменения метаболизъм.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет изследвания "Милаб Стандарт", за 26.90 лв., от СМДЛ "Милаб"

Пакет изследвания "Милаб Стандарт", за 26.90 лв., от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград

73 закупени
-16%
31,90 лв.
26,90 лв.
Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Търговище

3786 закупени
-27%
32,00 лв.
23,50 лв.
Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

865 закупени
-32%
81,90 лв.
56,00 лв.
Витамин В12 за 15.90 лв. от СМДЛ "Милаб"

Витамин В12 за 15.90 лв. от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград

62 закупени
-18%
19,30 лв.
15,80 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се