Какво се случва в организма ни при продължителен недостиг на сън?

5493
Какво се случва в организма ни при продължителен недостиг на сън?

Повечето от нас в даден етап от живота си са изпитвали някои от неприятните ефекти на безсънието - раздразнителност, преумора, отпадналост, намалена концентрация, но в случите, в които недостигът на сън е хроничен се проявяват множество негативни ефекти върху физическото и пихическото здраве.

За да сме здрави, пълноценни и работоспособни, специалистите препоръчват минимум между 7 и 9 часа сън в денонощието и предупреждават че продължителното безъние (под 6 часа за денонощие) увеличава риска от настъпване на внезапна сърдечна смърт с до 14%. Симптомите на хроничното недоспиване са сънливост, често прозяване, раздразнителност и дневна умора, които не се повлияват дори и от стимулиращи нервната система вещества като кофеин и никотин.

Ето и някои от промените, които настъпват в организма при хроничен недостиг на сън:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Нервна система

Нашият мозък не само си почива по време на сън, но и образува нови връзки между нервните клетки, чрез което се запаметява информацията и преживяванията през деня. Поради тази причина, хроничното недоспиване влошава способността ни да учим, да запаметяваме нова информация, да решаваме задачи и уврежда както краткосрочната, така и дългосрочната памет.

Психическо състояние

Продължителният недостиг на сън ни прави емоционално лабилни, раздразнителни, сприхави и избухливи, но това не е всичко. Според проучванията риска от развитие на депресия значително се увеличава, когато не получаваме поне 6 - 8 часа сън за денонощие, а при хора, които вече страдат от депресия, двете състояния взаимно се потенцират. Освен това безсънието може да отключи маниен епизод при пациенти с маниакално разтройство.

Ендокринна система

Сънят е тясно свързан и с работата на жлезите с вътрешна секреция (ендокринните жлези). Когато се лишаваме от него поради една или друга причина, отделянето на различните хормони се променя. Силно се повишава отделянето на инсулин от панкреаса след нахранване, което след време е възможно да допринесе за отключването на диабет тип 2. Повлиява се също така и секрецията на растежния хормон, което може да доведе до нарушения в растежа при деца. При мъжете недоспиването може да намали отделянето на тестостерон - основният мъжки полов хормон, и съответно да се стигне до намалено либидо.

Сърдечносъдова система

Множество проучвания сочат че хроничният недостиг на сън увеличава риска от инфаркти, инсулти и настъпване на внезапна сърдечна смърт. Продължителното безсъние представлява стрес за организма и води до повишено отделяне на стрес хормоните - адреналин и кортизол. Последните играят важна роля за покачването стойностите на кръвното налягане и свързаните с това сърдечносъдови инциденти.

Апетит и телесно тегло

Два основни хормона са отговорни за регулацията на апетита - лептин (от гръцки - слаб) и грелин. Лептинът, свързваики се с рецептори в мозъка, предизвиква чувство за ситост, а грелинът - чувство на глад. Недостигът на сън допринася за нарушения баланс между тези два хормона - подтиска се секрецията на лептин, а се увеличава тази на грелин. Този дисбаланс има за резултат нарушено усещане за ситост и повишен апетит, особено за въглехидрати и мазнини, което с времето води до увеличаване на телесното тегло.

Внимание и концентрация

Вероятно сте забелязали, че след безсънна нощ работоспособността ви значително намалява. Този факт може да се обясни с понижената ни концентрация и способност за взимане на решения след като мозъкът не е получил полагащото му се време за почивка. Недостигът на сън нерядко е ставал причина за инциденти на работното място и пътнотранспортни произшествия.

Организмът ни не е устроен да функционира адекватно при продължително лишаване от сън. Всички органи и системи, както и нервната и хормонална регулация се пренапрягат, а в последствие и увреждат от продължителното безсъние, за това трябва да сме наясно с факта, че за да бъдем психически и физически здрави се нуждаем от достатъчно по количество и качество сън.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Витамин В12, за 14 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"

Витамин В12, за 14 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"

Важи за: Бургас, Айтос, Слънчев бряг

114 закупени
-30%
20,00 лв.
14,00 лв.
Пакет от изследвания за диабет за 19.50 лв., от МДЛ  "Мед-Диа"

Пакет от изследвания за диабет за 19.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

48 закупени
-36%
30,50 лв.
19,50 лв.
Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

3716 закупени
-27%
32,00 лв.
23,50 лв.
Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Кресна

848 закупени
-32%
81,90 лв.
56,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се