Хъркането – кога е безобидно и кога се касае за здравословен проблем?

5972
Хъркането – кога е безобидно и кога се касае за здравословен проблем?

Хъркането е сериозен проблем както от здравна гледна точка, така и от страна на взаимоотношенията с партньора. Около 80% от мъжете и около 50% от жените хъркат поне 3 вечери седмично. Хъркането може да се определя като неприятен звуков феномен, а може и да бъде признак на здравословен проблем. Често е пренебрегван симптом и обикновено не е причина за посещение при УНГ-специалист. Много изследвания показват, че тази тенденция не бива да продължава.

Каква е причината за хъркането?

Хъркането е звуков феномен, следователно се получава от завихряне на въздушен поток. Нормално дихателните пътища не предоставят условия за толкова сериозно завихряне, което да доведе до звук, но при определени състояния това се случва и резултатът е хъркане по време на сън. Патофизиологичните причина за хъркането са основно две:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • промени в мускулния тонус по време на сън
  • нарушения в някои нервномускулни рефлекси

По време на сън е установено отслабване на мускулния тонус на горните дихателни пътища. Това води до стеснения на отворите, през които трябва да премине въздушната струя. Тя се завихря и се получава звуков феномен. При легнало положение по гръб, освен мускулната релаксация, значение има и падането на корена на езика назад и създаването на още по голямо съпротивление на въздуха.

С напредването на възрастта също така се променя предаването на нервните импулси и някои нарушения по тази верига също участват в патофизиологията на хъркането.

Други причина за хъркането са заболявания, които водят до допълнително стеснение на дихателните пътища. Пример за такива състояния са изкривена носна преграда, носни полипи и др. При деца хъркането най-често е резултат от аденоидни вегетации (разрастване на третата сливица).

Защо мъжете хъркат по-често от жените?

Смята се, че поради анатомични особености, горните дихателни пътища при мъжете създават по-добри условия за завихряне на въздушния поток. Трябва също така да се има предвид субективната оценка на партньора.

Кога хъркането може да представлява сериозен здравословенпроблем при деца и възрастни и кога се касае за безобидендискомфорт?

реклама

Хъркането става проблем, тогава когато води до нарушения в съня. Обикновеното хъркане причинява единствено дискомфорт за партньора. Когато започне да се нарушава съня, тогава се касае за синдром на повишеното налягане в горните дихателни пътища или за обструктивна сънна апнея. При тези две състояние има нарушаване на съня, което води до неефективна почивка с последващи намалена концентрация, главоболие, раздразнителност, хронична умора. Друг сериозен проблем е намаленото насищане с кислород на кръвта (намаляването на сатурацията). Поради обструкцията в дихателните пътища, намалява количеството на въздушния поток и следователно по-малко количество кислород достига до белите дробове. Хемоглобинът не се насища достатъчно с кислород и от това страдат всички тъкани и органи, най-вече мозък и сърце.

Сънната апнея може да бъде причина за артериална хипертония, затлъстяване и нощно уриниране. За сънната апнея са характерни апноични паузи, които завършват с дълбоки дихателни екскурзии (вдишвания). Това води до отделянето на големи количества стресови хормони, а те повишават артериалното налягане. Освен това е установено отделянето на големи количества натрий-уретичен пептид, който стимулира уринирането и това допълнително влошава съня.

Ето по този начин едно на пръв поглед безобидно хъркане може да бъде причина за сериозни здравословни проблеми като хипертония, хронична умора, липса на концентрация, главоболие, затлъстяване.

При децата хъркането обикновено е резултат от разрастналата трета сливица, която създава обструкция на ниво назофаринкс. Децата започва да спят с леко отворен уста, защото се затруднява носното дишане. Това води до промени в лицевия скелет и може да създаде проблеми във физическото развитие.

Полисомнографията е изследването, чрез което се установяват промените в съня и се определя дали има нужда от лечение или не. Чрез него се поставя диагнозата сънна апнея или съответно се отхвръля.

Хъркането може да се лекува както консервативно, така и оперативно. Методът на избор зависи от причините за хъркането.

Хъркането не бива да се възприема като безобиден проблем, а като симптом, който налага посещение при оториноларинголог.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се