Какво трябва да знаем за хиперпигментацията

1054
Какво трябва да знаем за хиперпигментацията

Хиперпигментацията е често срещано състояние на кожата, което може да засегне много хора по различни причини. Видовете хиперпигментация включват старчески петна, мелазма (пигментни петна) и пост-възпалителна хиперпигментация. Всеки от тях има различна причина и се прилага различен набор от лечения и продукти, включително кремове за локално приложение и козметични процедури.

Какво е хиперпигментация?

Хиперпигментацията сe определя като петна от кожата, които стават по-тъмни от околните участъци от кожата. Появява се когато кожата произвежда повече меланин, пигментът, който придава цвета. Това може да направи петна от кожата да изглеждат по-тъмни от околните области. Засяга хора с всякакъв тип кожа.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Някои форми на хиперпигментация включително мелазма и слънчеви петна са по-склонни да засегнат участъци от кожата, които са изправени пред излагане на слънце, включително лицето, ръцете и краката.

Други видове хиперпигментация се образуват след нараняване или възпаление на кожата като порязвания, изгаряния, акне или лупус. Те могат да се появят навсякъде по тялото.

Наличието на допълнителен пигмент в някои области на кожата обикновено е безвредно, но понякога може да показва друго медицинско състояние.

Как да премахнем хиперпигментацията?

Въпреки, че хиперпигментацията е безвредна някои хора искат да се отърват от нея. Има няколко възможни метода за лечение и домашни средства, които хората могат да приложат За да предотвратите хиперпигментацията или да я спрете да става все по-забележима:

 • Избягвайте излагането на слънце. Използвайте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок, за да предпазите кожата и да спрете хиперпигментацията да стане по-тъмна
 • За да предотвратите образуването на хиперпигментация след нараняване избягвайте триенето на петна, струпеи и акне

Процедури, които може да се използват да изсветлят тъмните петна по кожата и да премахнат хиперпигментацията:

Кремове за локално приложение. Съдържат съставки, които изсветляват кожата:

 • азелаинова киселина
 • кортикостероиди
 • хидрохинон
 • коева киселина
 • ретиноиди
 • витамин С

Козметични процедури. Някои козметични процедури също могат да изсветлят участъци от кожата, за да намалят появата на хиперпигментация. Козметичните процедури за хиперпигментация включват:

 • лазерна терапия
 • интензивна импулсна светлина
 • химически пилинг
 • микродермабразио

Когато се обмисля подлагане на една от тези процедури трябва да обсъди процеса и възможните нежелани реакции със специалист дерматолог.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама

Домашни средства за прилагане при хиперпигментация

Областите на хиперпигментация е възможно да се облекчат с помощта на природни средства. Няма обаче мащабни проучвания, които да потвърдят, че някое от тези лекарства е ефективно.

При изпробване на ново лечение или естествено лекарство винаги трябва първо да се изпробва продукта върху малък участък от кожата и да спре да го използва, ако дразни кожата. Изследване от 2018 г. установява, че следните природни лечения могат да намалят появата на хиперпигментация:

Алое вера. Алоезин, съединение, което присъства в алое вера може да облекчи хиперпигментацията. Алоезинът действа, като инхибира производството на меланин в кожата. Проучване установява, че приемането на капсули от алое вера може да облекчи мелазмата при бременни жени. Може да се прилага алое вера гел от растението директно върху кожата ежедневно. Въпреки това, нито едно изследване не е свързало пряко алое вера с намалени области на хиперпигментация, така че учените все още не знаят ефективността на използването на тази техника.

Женско биле. Екстракти от женско биле може да облекчи хиперпигментацията. Екстрактът от сладник наречен глабридин може да има противовъзпалителни, антиоксидантни и избелващи ефекти. Може да се прилагат кремове съдържащи глабридин върху области с хиперпигментация.

Зелен чай. Екстрактите от зелен чай могат да подобрят хиперпигментацията. Изследователите отдавна изучават зеления чай за неговите потенциални антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Има ограничени изследвания, които предполагат, че екстрактите от зелен чай могат да подобрят мелазмата и да намалят слънчевите изгаряния. Необходими са повече изследвания преди учените да могат напълно да разберат дали зеленият чай наистина може да подобри симптомите.

Видове хиперпигментация и симптоми

Старчески петна. Кафяви, жълто-кафяви или тъмни петна, които се появяват на кожата при прекомерно излагане на слънце. Обикновено се появяват на лицето и ръцете или на изложени на слънце области на тялото. Този тип петна обикновено се появяват при напреднала възраст.

Мелазма. Големи петна от потъмняла кожа. Те често се появяват на челото, лицето и стомаха. Жените, които са бременни или пият противозачатъчни и с по-тъмна кожа са по-склонни да развият мелазма.

Пост-възпалителна хиперпигментация. Петна от потъмняла кожа, които се появяват след възпалително състояние на кожата като акне или екзема. Обикновено се появяват на лицето или шията при хора, които са имали възпаление или нараняване на кожата.

Причини за хиперпигментация

Най-честите причини за хиперпигментация са:

Излагане на слънце. Тялото произвежда повече меланин, за да предпази кожата от продължително излагане на слънце. Това може да причини тъмни петна или петна по кожата.

Възпаление на кожата. Областите на кожата могат да потъмнеят възпаление на кожата. Това може да включва акне, екзема, лупус или нараняване на кожата. Хората с по-тъмна кожа са по-склонни да развият пост-възпалителна хиперпигментация.

Мелазма. По-тъмни петна по кожата могат да се образуват при хормонални промени. Бременността и приемът на противозачатъчни хапчета могат да причинят мелазма. След бременността или спиране на прием на противозачатъчни мелазмата обикновено изчезва. Обикновено обхваща по-голяма площ от кожата от други видове хиперпигментация и се появява на лицето. Засяга мъжете само в 10 процента от случаите, другите видове хиперпигментация засягат еднакво мъжете и жените.

Реакции при употреба на лекарства. Някои лекарства като антималарийни лекарства и трициклични антидепресанти могат да причинят хиперпигментация. В тези случаи петна по кожата могат да станат сиви. Локално лечение също понякога може да причини хиперпигментация.

Медицински състояния. По-сериозните причини за хиперпигментацията включват болестта на Адисън и хемохроматозата. Болестта на Адисън засяга надбъбречните жлези. Може да причини хиперпигментация в определени области на тялото, включително:

 • гънки на кожата
 • устни
 • лакти и колене
 • кокалчета на пръстите
 • пръсти на краката

Други симптоми на болестта на Адисон:

 • умора и слаби мускули
 • гадене
 • повръщане и диария
 • отслабване
 • стомашни болки
 • виене на свят

Ако забележите някой от тези симптоми посетете лекар.

Хемохроматозата е наследствено състояние, което кара тялото да съдържа твърде много желязо. Може да причини хиперпигментация като кожата изглежда по-тъмна или добила тен.

Симптоми на хемохроматоза, при които трябва да се посети лекар:

 • умора
 • стомашни болки
 • болки в ставите
 • отслабване

Диагностика

За да идентифицира вида и причината за хиперпигментацията лекарят може да вземе малка проба от кожата или биопсия, за да установи причината за хиперпигментацията. Обикновено мелазма и други видове хиперпигментация се идентифицират само като лекарят погледне кожата. Понякога се използват специална светлина за изследавне на кожата. След това, ако е необходимо се създава план на лечение като дерматологът може да посъветва за най-добрите методи за лечение.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се