Какво трябва да знаем за невропатичната болка

4141
Какво трябва да знаем за невропатичната болка

Невропатичната болка е състояние обикновено на хронична болка. Причинява се от хронично, прогресиращо нервно заболяване. Ако имате хронична невропатична болка тя може да се обостри по всяко време без очевидно събитие или фактор предизвикващ болката. Може да се появи също и необичайна остра невропатична болка.

Обикновено невропатичната болка се дължи на нараняване или заболяване. Например, ако пуснете тежка книга на крака си нервната система изпраща сигнали за болка веднага след попадането на книгата. При невропатична болка болката обикновено не се предизвиква от събитие или нараняване. Вместо това тялото просто изпраща сигнали за болка към мозъка.

Хората с това състояние на болка могат да получат стрелкаща пареща болка. Болката може да е постоянна или да се появява периодично. Усещането за изтръпване или загуба на усещане също е често срещано. Невропатичната болка има тенденция да се влошава с течение на времето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Разбирането на възможните причини може да Ви помогне да намерите по-добри лечения и начини да предотвратите влошаването на болката с течение на времето.

Какво причинява невропатичната болка?

Най-честите причини за невропатична болка могат да бъдат разделени няколко основни категории:

Болест. Невропатичната болка може да бъде симптом или усложнение на няколко заболявания и състояния. Те включват множествена склероза, множествен миелом и други видове рак. Не всеки с тези състояния ще изпитва невропатична болка, но за някои може да е проблем.

Диабетът е отговорен за 30 процента от случаите на невропатична болка според клиниката в Кливланд. Хроничният диабет може да повлияе на работата на нервите. Хората с диабет често изпитват загуба на сетивност и изтръпване, последвани от болка и парене в крайниците.

Дългосрочният и прекомерен прием на алкохол може да причини много усложнения включително хронична невропатична болка. Увреждането на нервите от хронична употреба на алкохол може да има дълготрайни и болезнени ефекти.

Невралгията на тригеминалния нерв е болезнено състояние със силна невропатична болка от едната страна на лицето. Това е един от най-често срещаните видове невропатична болка и може да възникне без известна причина.

Лечението на рак може да причини невропатична болка. Химиотерапията и лъчението могат както да повлияят на нервната система и така да причинят необичайни сигнали за болка.

Наранявания. Нараняванията на тъкани, мускули или стави са необичайна причина за невропатична болка. По същия начин проблемите или нараняванията на гърба, краката и тазобедрената става могат да причинят трайно увреждане на нервите. Докато нараняването може да се излекува, увреждането на нервната система може да не се повлияе. В резултат на това може да имате постоянна болка в продължение на много години след инцидента.

Инциденти или наранявания, които засягат гръбначния стълб също могат да причинят невропатична болка. Дисковите хернии и компресията на гръбначния мозък могат да увредят нервните влакна около гръбначния стълб.

Инфекция. Инфекциите рядко причиняват невропатична болка. Херпес зостер причинен от реактивиране на вируса на варицела може да предизвика няколко седмици невропатична болка по нерва. Постхерпетичната невралгия е рядко усложнение на херпес зостер включващо постоянна невропатична болка. Инфекцията със сифилис също може да доведе до пареща необяснима болка. Хората с ХИВ могат да получат тази необяснима болка.

Загуба на крайник. Необичайна форма на невропатична болк наречена синдром на фантомни крайници може да възникне когато е ампутирана ръка или крак. Въпреки загубата на този крайник мозъкът все още смята, че получава сигнали за болка от отстранената част на тялото. Това което всъщност се случва обаче е, че нервите в близост до ампутацията грешат и изпращат дефектни сигнали до мозъка.

В допълнение към ръцете или краката, може да се усети фантомна болка в пръстите на ръцете, краката, пениса, ушите и други части на тялото.

Други причини за невропатична болка включват:

 • дефицит на витамин В
 • синдром на карпалния тунел
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • проблеми с лицевия нерв
 • артрит в гръбначния стълб

Какви са симптомите?

Симптомите на невропатична болка при всеки човек могат да се различават леко, но често срещани са:

 • стрелкаща, пареща или пронизваща болка
 • изтръпване и сковаване или усещане за "иглички"
 • спонтанна болка
 • болка, която се появява без определена причина
 • предизвикана болка причинена от събития, които обикновено не са болезнени като триене в нещо, престой при ниски температури или ресане
 • хронично усещане за неприятно или анормално усещане
 • затруднен сън и почивка
 • емоционални проблеми в резултат на хронична болка, загуба на сън и затруднение при изразяване на чувствата

Как се лекува?

Целта на лечението на невропатичната болка е да се идентифицира основното заболяване или състояние, което е отговорно за болката и да се лекува, ако е възможно. Вашият лекар ще се стреми да осигури облекчаване на болката, да Ви помогне да поддържате Вашите способности въпреки болката и да подобри качеството Ви на живот.

Най-често срещаните лечения за невропатична болка включват:

Лекарства за болка без рецепта. Понякога се използват нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Много хора обаче намират, че тези лекарства не са ефективни при невропатична болка, тъй като не са насочени към източника на болката.

Лекарства с рецепта. Лекарствата за болка обикновено не намаляват невропатичната болка както намаляват други видове болка. Освен това лекарите може да се колебаят от предпазливост, че пациента може да стане зависим.

Локални болкоуспокояващи. Включват лепенки с лидокаин, пластири с капсаицин, мехлеми и кремове с рецепта.

Антидепресанти. Антидепресантите са показали голямо обещание за лечение на симптоми на невропатична болка. Д__ва често срещани вида антидепресанти се предписват на хора с това състояние:__

Трициклични антидепресанти инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин. Те могат да повлияват както болката, така и симптомите на депресия или тревожност, причинени от хронична болка.

Антиконвулсанти. Лекарствата против гърчове и антиконвулсантите често се използват за лечение на невропатична болка. Габапентиноидите се предписват най-често при невропатична болка. Не е ясно защо лекарствата против припадъци действат при това състояние, но изследователите смятат, че лекарствата пречат на сигналите за болка и спират неправилно предаване.

Блокове на нервите. Вашият лекар може да инжектира стероиди, местни анестетици или други лекарства за болка в нервите, за които се смята, че са отговорни за сигналите за болка. Тези блокове са временни, така че трябва да се повтарят, за да продължат да работят.

Имплантируемо устройство. Тази инвазивна процедура изисква хирург да имплантира устройство в тялото. Някои устройства се прилагат в мозъка, а други в гръбначния стълб. След като устройството е на място, то може да изпраща електрически импулси в мозъка, гръбначния мозък или нервите. Импулсите могат да спрат нередовните нервни сигнали и да контролират симптомите. Тези устройства обикновено се използват само при лица, които не са реагирали добре на други възможности за лечение.

Начина на живот. Физиотерапиите, релаксиращи и масажни терапии се използват за облекчаване на симптомите на невропатична болка. Тези форми на лечение могат да помогнат за облекчаване на мускулите.

Вашиятлекар може да Ви научи как да се справяте с болката си. Например някои хора с невропатична болка могат да получат засилени симптоми след седене в продължение на няколко часа. Физиотерапевтът или ерготерапевтът може да Ви научи на техники за седене, разтягане, изправяне и движение, за да предотвратите болка.

Как може да се управлява тази болка?

Ако Вашият лекар е в състояние да идентифицира основната причина за невропатичната болка лечението й може да я намали и дори да я елиминира. Например правилната грижа за диабета като здравословна диета и редовни упражнения. Грижата за нивата на кръвната захар също може да предотврати влошаване на болката и изтръпването.

Мултимодална терапия Многопрофилният подход може да бъде ефективен начин за управление на състоянието. За постигане на най-добри резултати може да се използва комбинация от лекарства, физикална терапия, психологическо лечение и дори операция или импланти.

Невропатичната болка може да повлияе негативно на живота Ви, ако не предприемете мерки за нейното лечение и предотвратяване на влошаване на симптомите. С течение на времето това може да доведе до сериозни увреждания и усложнения включително депресия, проблеми със съня, тревожност и др. За щастие изследователите научават повече за това защо се развива това състояние и какво може да се направи за ефективно лечение. Това води до по-добри възможности за лечение.

Намирането на правилните възможности за лечение за Вас може да отнеме време, заедно с Вашия лекар можете да работите заедно, за да намерите облекчение от симптомите на това болезнено състояние.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се