Какво трябва да знаем за приложението на английската сол (Епсом солта)

7614
Какво трябва да знаем за приложението на английската сол (Епсом солта)

Епосм солта е популярно средство прилагано за много заболявания. Използва се за облекчаване на здравословни проблеми като мускулна болезненост и стрес. Освен това е достъпна, лесна за използване и безвредна когато се използва по подходящ начин.

Кои са ползите от Епсом солта, ползи, употреба и странични ефекти

Какво е Eпсом сол?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Известна също като английска сол или магнезиев сулфат. Химично съединение съставено от магнезий, сяра и кислород. Името си получава от градчето Епсъм в Съри, Англия където първоначално е открита. Въпреки името си Епсом солта е съвсем различно съединение от готварската сол. Най-вероятно е било наречено "сол" поради химическата си структура. Има вид подобен на готварската сол и често се разтваря във вани, поради което може да сте я виждали и като "сол за баня".

Въпреки, че изглежда подобно на готварската сол, вкусът й е значително различен. Доста горчив и неприятен. Някои хора я консумират като разтварят солта във вода и я пият. Въпреки това поради вкуса вероятно няма да искате да добавяте Епсом солта към храната.

В продължение на стотици години тази сол се използва при запек, безсъние и фибромиалгия. Ефектите върху тези състояния обаче още не са добре проучени. Повечето от съобщените ползи от Епсом солта се дължат на магнезия, минерал от който много хора не получават достатъчно.

Как работи и действа Епсом солта?

Когато Епсом солта се разтваря във вода освобождава магнезиеви и сулфатни йони. Тези частици могат да се абсорбират през кожата осигурявайки магнезий и сулфати, които обслужват важни телесни функции. Въпреки твърденията няма добри и достатъчни доказателства, че магнезият или сулфатите се абсорбират в тялото през кожата. И все пак най-често употребата на Епсом солта е във вани където тя просто се разтваря във вода за къпане.

Въпреки това може да се прилага и върху кожата като козметично средство или да се приема орално като магнезиева добавка или слабително средство.

Отчетени ползи за здравето и употребата на Епсом солта

Някои здравни специалисти твърдят, че Епсом солта е терапевтична и я използват като алтернативно лечение при няколко състояния.

Осигурява магнезий

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в организма, като първият е калцият. Участва в повече от 325 биохимични реакции, които са от полза за сърцето и нервната система. Много хора не консумират достатъчно магнезий. Дори и да го направите фактори като диетични фитати (фитинова киселина) и оксалати (оксалова киселина) могат да попречат на това колко тялото да поема.

Докато магнезиевият сулфат има стойност като магнезиева добавка някои хора твърдят, че магнезият може да се усвоява по-добре чрез солни Епсом бани отколкото когато се приема орално. Това твърдение не се основава на налични доказателства. В непубликувано проучване при 19 здрави хора изследователите твърдят, че всички с изключение на трима от участниците са показали по-високи нива на магнезий в кръвта след накисване в баня с Епсом сол. Не са проведени обаче статистически тестове и в проучването липсва контролна група. В резултат на това заключенията са необосновани и са под въпрос. Изследователите са съгласни, че магнезият не се абсорбира през кожата на хората, поне не в никакви научно значими количества.

Насърчава съня и намалява стреса

Адекватните нива на магнезий са от съществено значение за управлението на съня и стреса, вероятно защото магнезият помага на мозъка да произвежда невротрансмитери, които предизвикват съня и намаляват стреса.

Магнезият може също да помогне на тялото да произвежда мелатонин, хормон, който насърчава съня. Ниските нива на магнезий могат да повлияят отрицателно на качеството на съня и стреса. Някои хора твърдят, че приемането на солени вани с Епсом сол може да обърне тези проблеми като позволи на тялото да абсорбира магнезия през кожата. По-вероятно е успокояващите ефекти на солените Епсом вани просто да се дължат на релаксацията причинена от вземането на горещи вани.

Помага при запек

Магнезият често се използва при запек. Изглежда полезно защото привлича вода в дебелото черво което насърчава движението на червата. Най-често магнезият се приема орално за облекчаване на запека под формата на магнезиев цитрат или магнезиев хидроксид. Приемането на Епсом сол също се счита за ефективно въпреки, че не е добре проучено.

Независимо от това Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) го изброява като одобрено слабително. Може да се приема орално с вода според указанията на опаковката. Обикновено се препоръчва на възрастните да приемат по 2-6 чаени лъжички (10-30 грама) Епсом сол наведнъж разтворени в поне 237 ml вода и консумирани незабавно. Можете да очаквате слабително действие след 30 минути до 6 часа. Трябва също да знаете, че консумацията на Епсом солта може да доведе до неприятни странични ефекти като подуване на корема и течни изпражнения.

реклама

Трябва да се използва само от време на време като слабително, а не за дългосрочно облекчение.

Възстановяване след упражнения

Някои хора твърдят, че приемането на солени вани с Епсом сол може да намали мускулната болезненост и да облекчи спазмите, два важни фактора както за изпълнението на упражненията, така и за възстановяването.

Добре известно е, че адекватните нива на магнезий са полезни за упражнения, тъй като магнезият помага на тялото да използва глюкоза и млечна киселина. Отпускането в гореща вана може да помогне за успокояване на болките в мускулите.

От друга страна оралните добавки могат ефективно да спрат недостатъка или дефицита на магнезий. Спортистите са склонни към ниски нива на магнезий, така че здравните специалисти често препоръчват да приемат магнезиеви добавки, за да осигурят оптимални нива.

Облекчаване на болка и намаляване на отоци

Друго често срещано твърдение е, че Епсом солта помага за намаляване на болката и подуването. Много хора съобщават, че приемането на солени вани с Епсом солта подобрява симптомите на фибромиалгия и артрит. Отново магнезият се счита за отговорен за тези ефекти, тъй като много хора с фибромиалгия и артрит имат недостиг на този минерал.

Проучване при 15 жени с фибромиалгия заключава, че прилагането на магнезиев хлорид върху кожата може да бъде от полза за намаляване на симптомите. Това проучване обаче се основава на въпросници и липсва контролна група. Резултатите от него се вземат с известна резервираност.

Безопасност и странични ефекти

Въпреки, че Епсом солта обикновено е безопасна има няколко негативни ефекта, които могат да възникнат, ако се използва неправилно. Това е проблем само когато го се приема орално. Можете се предотвратят като го използвате правилно и говорите с Вашия лекар преди да увеличите дозата си. На първо място магнезиевият сулфат може да има слабително действие. Консумирането му може да доведе до:

  • диария
  • подуване на корема
  • разстройство на стомаха

Ако го използвате като слабително, не забравяйте да пиете много вода, което може да намали храносмилателния дискомфорт.

Освен това никога не приемайте повече от препоръчителната доза без първо да се консултирате с Вашия лекар. Съобщени са някои случаи на предозиране с магнезий, при които хората са приемали твърде много Епсом сол. Симптомите включват:

  • гадене
  • главоболие
  • замаяност
  • зачервена кожа

В екстремни случаи предозирането на магнезий може да доведе до сърдечни проблеми, кома, парализа и смърт. Това е малко вероятно докато го приемате в подходящи количества препоръчани от Вашия лекар или според указанието на опаковката.

Свържете се с Вашия лекар, ако имате признаци на алергична реакция или други сериозни нежелани реакции.

Как се използва

Няколко от най-често срещаните начини за използване на Епсом солта:

Вана. Най-честата употреба вана с Епсом сол. Добавете 2 чаши (около 475 грама) от Епсом солта към водата във вана със стандартен размер и накиснете тялото си за поне 15 минути. Можете също така да поставите Епсом солта под течащата вода, ако искате тя да се разтвори по-бързо. Горещите вани могат да бъдат релаксиращи.

Красота. Може да се използва като козметичен продукт за кожа и коса. За да го използвате като ексфолиантпоставете малко в ръката си, навлажнете и масажирайте в кожата. Някои хора твърдят, че това е полезно допълнение към измиването на лицето, тъй като може да помогне за почистване на порите. Само 1/2 чаена лъжичка (2,5 грама) ще свърши работа. Просто комбинирайте с Вашия почистващ крем и масажирайте върху кожата.

Може също да се добави към балсам, за да помогне за придаване на обем на косата. За този ефект комбинирайте балсам в равни части с Епсом сол. Нанесете сместа на косата си и оставете за 20 минути, след което изплакнете. Тези приложения обаче не се подкрепят от проучвания. Не забравяйте, че работи по различен начин за вссеки и, че може да не усетите отчетените ползи.

Слабително. Може да се приема през устата като магнезиева добавка или като слабително средство. Повечето марки препоръчват прием на 2-6 чаени лъжички (10-30 грама) на ден разтворени във вода като максимум количество за възрастни. Приблизително 1-2 чаени лъжички (5-10 грама) обикновено са достатъчни за деца. Консултирайте се с Вашия лекар, ако се нуждаете от по-индивидуална доза или ако искате да увеличите дозата до повече от посоченото на опаковката.

Ако нямате потвърждение на лекар никога не поглъщайте повече от горната граница на прием посочена на опаковката.

Приемът на повече от необходимото може да доведе до отравяне с магнезиев сулфат!

Ако искате да започнете да приемате Епсом сол орално започнете бавно. Опитайте да консумирате 1-2 чаени лъжички (5-10 грама) наведнъж и постепенно увеличавайте дозата, ако е необходимо.

Не забравяйте, че нуждите от магнезий на всеки са различни.

Може да се наложи повече или по-малко от препоръчаната доза, в зависимост от това как реагира Вашето тяло и за какво точно го използвате.

Освен това когато консумирате Епсом сол не забравяйте да използвате чиста Епсом сол която няма добавени аромати или оцветители.

Няма много доказателства в подкрепа на всички съобщени ползи. Необходими са повече изследвания върху неговите функции. Въпреки това Епсом солта обикновено е безопасна и лесна за използване.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се