Какво трябва да знаем за задържането на вода и течности

23701
Какво трябва да знаем за задържането на вода и течности

Задържането на вода или течности възниква когато има проблем с един или повече от механизмите на организма за поддържане на нивата на течности. Основните симптоми са подуване и дискомфорт.

Кръвоносната система, бъбреците, лимфната система, хормоналните фактори и други системи на тялото помагат за поддържане на здравословни нива на течности. Ако възникне проблем с една или повече от тези системи може да възникне задържане на течности известно като оток. Отокът може да засегне всяка област на тялото. Случва се по най-различни причини.

Симптоми на задържане на течности

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Човек със задържане на течности може да почувства скованост в ставите, промени в цвета на кожата и подуване. Симптомите на задържане на течности ще зависят от зоната, която засяга. Общите области включват долната част на краката, ръцете, корема и гърдите. В крайниците, стъпалата и ръцете симптомите включват:

 • подуване
 • промени в цвета на кожата
 • лъскава или подпухнала кожа
 • области на кожата, които остават вдлъбнати при натискане с пръст
 • болки и чувствителност в крайниците
 • скованост в ставите
 • качване на тегло

Задържането на течности също може да засегне следните области:

Мозък. Задържането на течности в мозъка известно като хидроцефалия може да причини симптоми като повръщане, замъглено зрение, главоболие и затруднения с равновесието. Това може да бъде животозастрашаващо състояние.

Дробовете. Излишната течност в белите дробове или белодробният оток може да показва сериозен проблем със сърцето или дихателната система. Симптомите включват затруднено дишане, кашлица, болка в гърдите и слабост, тъй като могат да повлияят на способността на белите дробове да доставят кислород на тялото.

Лечение

Диуретиците са една възможност за лечение. Те могат да помогнат на бъбреците да отделят течност от тялото. Обикновено това е краткосрочен вариант, тъй като те могат да причинят странични ефекти като дехидратация, повишено задържане на вода и увреждане на бъбреците.

Причини за задържане на вода и течности

Човешкото тяло използва сложна система за регулиране на водните нива. Хормонални фактори, сърдечно-съдовата система, пикочната система, черният дроб и бъбреците играят роля. Ако има проблем с някоя от тези части, тялото може да не е в състояние да изхвърли течността както трябва.

Увреждане на капилярите. Капилярите са малки кръвоносни съдове с ключова роля за управление на баланса на течностите в организма. Някои лекарства като тези за високо кръвно налягане могат да причинят увреждане на капилярите. Капилярите доставят течност в околните тъкани. Тази интерстициална течност доставя хранителни вещества и кислород за клетките. След като достави хранителните вещества течността се връща в капилярите. Ако капилярите се повредят може да се появи оток. Възможните проблеми включват промяна в налягането вътре в капилярите. Ако тези проблеми се появят твърде много течност може да напусне капилярите и да влезе в пространствата между клетките. Ако капилярите не могат да абсорбират течността тя ще остане в тъканите причинявайки подуване и задържане на вода. Някои хора изпитват този вид оток, тъй като имат рядко състояние известно като системен пропусклив капилярен синдром.

Застойна сърдечна недостатъчност. Изпомпващото действие на сърцето помага да се поддържа нормално налягане в кръвоносните съдове. Ако сърцето на човек престане да работи ефективно кръвното налягане ще се промени. Задържането на течности може да възникне от този фактор. Възможно е да има подуване в краката, стъпалата и глезените, както и течност в белите дробове, което може да доведе до дългосрочна кашлица или затруднено дишане.

В крайна сметка застойна сърдечна недостатъчност може да доведе до проблеми с дишането и стрес върху сърцето. Поради това може да бъде животозастрашаващо.

Лимфната система. Лимфната система пренася лимфата през тялото. Тази течност съдържа бели кръвни клетки. Помага на имунната система да защитава организма от инфекция. Тъй като лимфната система доставя и реабсорбира лимфната течност тя също така помага на тялото да поддържа баланса на течностите.

Ако проблем пречи на лимфната система да работи правилно около тъканите може да започне да се натрупва течност. Това може да причини подуване в различни части на тялото включително корема, глезените, краката и стъпалата. Ракът и инфекциите могат да причинят проблеми с тази система.

Бъбреците. Бъбреците филтрират кръвта и спомагат за поддържане на нивата на течности в тялото. Отпадъците, течностите и други вещества преминават в малки тубули в бъбреците, които действат като филтър. Кръвният поток реабсорбира всичко, което тялото може да използва повторно и премахва отпадъците с урината.

Ако бъбреците не работят правилно те не могат да премахнат отпадните материали включително течности и натрий. Следователно течността ще остане в тялото. Хората с хронично бъбречно заболяване например могат да забележат подуване в долните крайници, ръцете или лицето.

Бременност. По време на бременността тялото задържа повече вода от обичайното и това може да доведе до подуване в долните крайници особено през горещо време или след дълго стоене. Хормоналните промени и носенето на допълнителна тежест в корема също могат да допринесат за това. Обикновено това не е опасно и най-вече отшумява след раждането.

Ако обаче отокът внезапно стане по-тежък това може да е признак на прееклампсия. Това е вид високо кръвно налягане, което може да навреди както на майката така и на плода.

Всяка жена, която по време на бременност изпитва главоболие, повръщане, болка под ребрата, проблеми със зрението заедно с повишено подуване трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

Физическо бездействие. Хората с проблеми с мобилността или заседналия начин на живот могат да развият оток в долната част на краката. Недостатъчното използване може да доведе до загуба на сила помпата на мускулите на прасеца. Може да помогнете, ако:

 • държите краката повдигнати
 • носите компресионни чорапи
 • практикувате упражнения като например повдигане и спускане на краката или завъртане на глезените

Затлъстяването. Хората със затлъстяване могат да получат подуване поради допълнителното тегло, което носят. Затлъстяването също увеличава риска от високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и сърдечни заболявания, всичко това може да доведе до оток. Също увеличава риска от метаболитен синдром, който освен високо кръвно налягане включва диабет тип 2 и други здравословни проблеми.

Недохранване. Албуминът е протеин, който помага на човешкото тяло да управлява течностите. Когато човек има тежък дефицит на протеин може да е по-трудно тялото му да придвижи интерстициалната течност обратно в капилярите.

Когато човек е силно недохранен може да резвие симптоми като загуба на мускулна маса и уголемен корем. Това се дължи на задържане на течности в телесните тъкани.

Инфекции и алергии. Ролята на имунната система е да защитава тялото от болести и инфекции. Когато имунната система открие нежелан нашественик като бактерии или алерген той ще нападне с атака. Възпалението е част от този процес. Когато възникне възпаление тялото отделя хистамин. Хистаминът води до разширяване на пролуките между клетките на капилярните стени. Така позволява на белите кръвни клетки борещи се с инфекции да достигнат до мястото на възпалението.

Въпреки това той също може да позволи на течността да изтече от капилярите в околните тъкани. Отокът, който е резултат от това, обикновено е краткосрочен. Хората с продължително възпаление могат да изпитат задържане на вода.

Лекарства. Някои лекарства също могат да доведат до задържане на вода:

 • блокери на калциевите канали
 • нестероидни противовъзпалителни средства
 • габапентин
 • някои хормонални терапии включително някои противозачатъчни
 • преднизон, който е кортикостероид
 • някои лекарства за диабет

Всеки, който има притеснения за подуване и задържане на течности по време на употреба на лекарство трябва да говори с лекаря си. Той може да е в състояние да промени дозата или да предложи алтернатива.

Хормонални състояния. Хормоналният дисбаланс може да доведе до задържане на течности по следните начини:

Менструация: Промените в хормоналния баланс могат да доведат до натрупване на течност преди менструация. В резултат на това човек може да почувства издуване и изнежност на гърдата.

Проблеми с щитовидната жлеза: щитовидната жлеза отделя хормони, които играят роля в управлението на нивата на течностите. При състояние, което засяга щитовидната жлеза може да се усети задържане на вода.

Синдром на Кушинг: Това състояние причинява надбъбречната жлеза да произвежда твърде много стероиден хормон, което води до подуване на краката.

Зависим оток. Възниква, когато в долната част на тялото се образува течност.

Домашни средства

Някои причини за задържане на течности се нуждаят от медицинско лечение, но домашните средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Билки. Някои билки са естествени диуретици. Екстрактът от глухарче (Taraxacum officinale) например може да помогне за намаляване на количеството вода, което тялото задържа. Някои хора също могат да имат алергия към него.

Трябва да говорите с лекар преди да използвате това или друго билково лекарство. Диуретиците може да не са безопасни например за хора с бъбречни заболявания.

Оток. Ако човек има оток в долните крайници може да помогне:

 • сядане с краката повдигнати над сърцето няколко пъти всеки ден
 • ако спите със засегнатия крайник на възглавница, за да го повдигнете над нивото на сърцето
 • направете масаж, при който някой потупва засегнатото място здраво, но нежно към сърцето

Облекло. Хората с оток може да пожелаят да носят свободни дрехи, тъй като ще бъде по-удобно и ще позволят на течността да циркулира. Използвайте специални чорапи, за да увеличите циркулацията в долните крайници.

Диета. Един от начините за управление на задържането на вода чрез диетата е намаляване на приема на сол. Освен това проучване е установило, че увеличаването на приема на магнезий и витамин В-6 намалява симптомите на предменструален синдром, включително оток. Диетичните източници на магнезий включват:

 • боб
 • ядки
 • пълнозърнести храни
 • зелени листни зеленчуци

Витамин B-6 присъства в банани, орехи и картофи.

Винаги говорете с лекар, преди да приемате каквито и да било добавки.

За да намалите или предотвратите задържането на вода опитайте:

 • контрол на теглото
 • практикуване на редовни упражнения
 • носене на споциални чорапи, ако отокът засегне долните крайници
 • избягвайте да седите или стоите неподвижно твърде дълго
 • правете почивки за разходка по време на дълги пътувания
 • избягване на екстремни температури като горещи бани, душове и сауни

Въпреки, че не винаги е възможно да се предотврати задържането на течности спазването на тези съвети може да помогне за намаляване на риска.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се