Хирургия за отстраняване киста на яйчниците - какво трябва да знаят жените

121
Хирургия за отстраняване киста на яйчниците - какво трябва да знаят жените

Кистите на яйчниците са пълни с течност торбички които могат да се развият при жени в репродуктивна възраст или рядко след менопауза. Първата стъпка на лечение на кисти на яйчниците е диагностицирането на специфичния тип киста чрез ултразвук и   кръвни изследвания. Най - често срещаното лечение е бдително изчакване освен, ако се установи, че кистата е голяма или причинява симптоми. Кистите на яйчниците обикновено изчезват за няколко седмици без намеса.

Лекарят ще определи колко често да наблюдава кистите. За жени с хронични, болезнени кисти може да се препоръча хормонален контрол на раждаемостта в допълнение към лекарството за болка.

Какво представлява операцията за киста на   яйчника?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Пациентки с големи кисти, болезнени симптоми или съмнителни изображения могат да бъдат препоръчани за операция на киста на яйчниците. Хирургията на киста на яйчниците е отстраняване на кисти от яйчниците чрез малки разрези (лапароскопски) или чрез един по - голям разрез (лапаротомия) в корема. Около 8% от жените с кисти на яйчниците развиват достатъчно големи кисти, за да изискват лечение.

Потенциални рискове

Както при всяка операция има рискове:

 • Кистите на яйчниците могат да се върнат след операция
 • Болката може да не се контролира
 • Тъкан от белег (сраствания) може да се образува на мястото на операцията върху яйчниците или фалопиевите тръби или в таза
 • Инфекция
 • Увреждане на червата или пикочния мехур

Ще се появят ли отново кистите на яйчниците след операция?

Единственият начин да се гарантира, че кистите на яйчниците няма да се върнат, е да се отстранят яйчниците по хирургичен път като се започне менопауза (без месечен цикъл). Причината за кистите на яйчниците е от решаващо значение при определянето дали е възможно кистите да се появят отново.

Целта на операцията за киста на яйчниците

Целта на операцията за киста на яйчника е да се отстранят кистите които или причиняват симптоми или са ракови. Премахването на кистите не означава, че те няма да се върнат след време. 

Важно е да обсъдите плодовитостта с Вашия лекар преди операцията тъй като премахването на яйчниците или увреждането на яйчниците по време на операция може да повлияе на способността за забременяване по естествен път. Въпреки това дори и двата яйчника да бъдат отстранени поради кисти все още е възможно да носите бебе чрез ин витро оплождане.

При жени които са диагностицирани с рак на яйчниците обикновено матката, яйчниците и фалопиевите тръби се отстраняват което би направило бременността невъзможна. Рискът от рак на яйчниците се увеличава с възрастта, особено при жени с кисти на яйчниците след менопаузата или с фамилна анамнеза за рак на гърдата или рак на яйчниците.

Кистите естествено се появяват по време на менструалния цикъл на жената по време на репродуктивните години. Много жени дори не знаят, че имат киста докато не причини болка или симптоми или не бъде открита с диагностичен тест.

Кистите могат също да бъдат свързани с ендометриоза при която тъканта покриваща вътрешността на матката расте извън нея или синдром на поликистозните яйчници, хормонално разстройство което причинява уголемени яйчници с малки кисти. Когато кистите са причинени от едно от двете състояния това може да доведе до проблеми с плодовитостта.

Колко често една жена може да се нуждае от операция за киста на яйчниците?

Изчислено е, че само 5%-10% от кистите на яйчниците изискват хирургично отстраняване, а от отстранените само 13%-21% се оказват ракови.

Подготовка за операцията

Тази операция може да се счита за планова процедура и ще бъде насрочена предварително в кабинета на лекаря. При спукани кисти на яйчниците може да има загуба на кръв и течности което налага спешна операция за отстраняване на киста. Трябва да очаквате да си вземете няколко дни почивка от работа за процедурата и за периода на възстановяване след операцията.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АГ ПРЕГЛЕД  С ОТСТЪПКА ТУК!

Какви храни трябва да се избягват при кисти на яйчниците?

Специфични храни могат да помогнат при кисти на яйчниците които могат да бъдат свързани със СПКЯ или хормонален дисбаланс. Изследванията обаче не са подкрепили никакви твърдения, че храната лекува кисти на яйчниците.

Храни и напитки

Хирургът ще нареди на пациентката да не яде или пие нищо след полунощ в нощта преди операцията. Алкохолът и пушенето трябва да се избягват поне един ден преди операцията, ако не и повече.

Лекарства

Пациентките трябва да предоставят подробен списък с настоящи лекарства включително всички лекарства отпускани с рецепта, лекарства без рецепта, добавки и витамини които използват. Хирургът ще определи дали лекарствата които причиняват повишено кървене като разредители на кръвта трябва да бъдат продължени или спрени в зависимост от медицинското състояние на всеки пациентката.

Ще трябва да планирате превоз до вкъщи от болницата. Анестезията дадена по време на процедурата ще направи опасно за Вас да шофирате.

В деня на операцията

В деня на операцията се регистрирайте в предварително определения час на пристигане, за да дадете на предхирургичния екип достатъчно време да Ви подготви за операцията.

Преди операцията

В предоперативната зона в деня на операцията медицинска сестра ще оцени жизнените показатели, тегло, статус на бременност и ниво на кръвна захар. Облича се хирургична рокля. Документи като съгласие за операция и анестезия ще бъдат прегледани и подписани.

Екипът по анестезия ще извърши още една задълбочена оценка, за да определи всички рискове от подлагане на обща анестезия. Ще бъде поставен абокат, за да се осигурят всички необходими лекарства по време на операцията.

Операционната ще бъде оборудвана със специално хирургично легло, медицинска апаратура и монитори, както и множество инструменти необходими за операцията. Хирургическият екип ще постави пациентката по гръб по време на операцията и ще заспи след като лекарството което анестезиологът приложи започне да действа. Анестезиологът също ще постави дихателна тръба (ендотрахеална тръба) която е свързана към вентилатора, за да помогне да дишате.

Хирургическият екип ще втрие антисептичен разтвор върху мястото на операцията. Стерилни завеси ще бъдат поставени върху тялото разкривайки само зоната която ще бъде оперирана.

По време на операцията

Лапароскопската хирургия, минимално инвазивна хирургия включва следните стъпки:

 • Прави се малък разрез в корема, за да се постави малка камера и се прави отделен малък разрез, за ​​да може хирургът да вкара инструмент с който да извърши процедурата
 • Кистата се отрязва от яйчника, ако е възможно (или може да се наложи да се отстрани целия яйчник)
 • Тъканта на кистата се отстранява от тялото
 • Хирургът премахва камерата и инструментите и след това затваря малките разрези с малки конци
 • Ще бъдат приложени превръзки, за да се запазят разрезите чисти, сухи и непокътнати
 • Лапаротомия може да се извърши за големи кисти които не могат лесно да бъдат отстранени от малки разрези или за кисти за които се подозира, че са ракови
 • Прави се разрез в корема за достъп до кистата
 • Слоевете мускул и кожа се зашиват обратно и се поставят превръзки след приключване на процедурата

Изследователите изучават друг различен метод който в момента не е широко приет подход към хирургията. Вместо да влезе в корема, за да отстрани кистите на яйчниците това включва достъп на хирурга до яйчниците чрез малък разрез във влагалището. Понастоящем това не е добре проучено и лапароскопията или лапаротомията все още се считат за златен стандарт на лечение когато се налага операция.

След операцията

След операцията ще бъдете откарани до отделението за възстановяване след анестезия където ще се възстановите за около два до четири часа. Както при всяка операция след това ще има болка. Повечето пациентки ще бъдат изписани у дома след лапароскопска операция, а пациентите които са имали процедура на лапаротомия ще останат в болницата от два до четири дни.

Възстановяване

Повечето пациентки се връщат към нормални дейности и рутина в рамките на една седмица. Процедурите по лапаротомия ще отнемат повече време за възстановяване като повечето жени се връщат към нормални дейности на 12-та седмица. Следоперативните симптоми за възстановяване след лапароскопия могат да включват:

 • замаяност
 • гадене
 • Болка в рамото
 • Коремни спазми
 • Усещане за газове или подуване
 • Възпалено гърло, ако за процедурата е поставена дихателна тръба
 • Превръзките трябва да останат на мястото толкова дълго колкото е указано от Вашия лекар
 • Ако разрезите започнат да кървят или изтича гной, важно е незабавно да се свържете с вашия хирург защото те може да са заразени.

Ако кистите се спукат причиняват симптоми или се подозира, че са ракови (макар и рядко) операцията за отстраняване на киста на яйчника е следващият етап от лечението. Фертилитетът е важен фактор който трябва да обсъдите с Вашия лекар преди тази операция.

Често задавани въпроси

Трябва ли кистите на яйчниците да са с определен размер за операция?

Медицинските специалисти са съгласни, че големите кисти на яйчниците обикновено трябва да се отстраняват когато кистите са с диаметър най - малко два до 10 см.

Отстраняването на кисти на яйчниците е по - лесно и има по - малко хирургически рискове когато кистите са по - малки в сравнение с изчакването докато станат много по - големи. Кисти за които се подозира, че са рак на яйчниците се отстраняват независимо от размера.

Колко време е възстановяването след операция на киста на яйчниците?

За минимално инвазивна (лапароскопска) хирургия пациентките обикновено се изпращат вкъщи същия ден. Има минимални ограничения и повечето хора се връщат към нормални дейности в рамките на една седмица. За по-големи разрези като тези направени при лапаротомия се изисква болничен престой за няколко дни. Отнема около 12 седмици за пълно възстановяване.

Операцията на киста на яйчника води ли до безплодие?

Някои кисти на яйчниците могат да причинят безплодие като тези в резултат на ендометриоза или СПКЯ. Функционалните кисти, цистаденомите и дермоидните кисти не са свързани с безплодие. Хирургичното отстраняване на кисти не засяга плодовитостта освен, ако самите яйчници не бъдат отстранени (оофоректомия) тъй като яйчниците отделят хормони свързани с репродукцията и бременността.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Предоперативен пакет от изследвания, за 70 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Предоперативен пакет от изследвания, за 70 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

32 закупени
-30%
100,10 лв.
70,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се