Хормоните на щитовидната жлеза - симптоми при които да ги изследваме

4423
Хормоните на щитовидната жлеза - симптоми при които да ги изследваме

Щитовидната жлеза е малка жлеза с формата на пеперуда в основата на шията и има огромно влияние върху тялото и благополучието. Поддържа жизненоважните функции на тялото.

Важно е да сме информирани за тази мощна жлеза с нейния широк спектър от функции и симптомите на заболяване, за да сме наясно когато нещо се обърка.

Въпреки, че щитовидната жлеза контролира метаболизма нейната роля не е само в регулирането на теглото и често се подценява. Тя играе роля за:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • силата и възстановяването на мускулите
 • здравето на мозъка
 • здравето на сърцето
 • здравето на кожата
 • ноктите и косата
 • психичното здраве
 • плодовитостта
 • зрението и др

Ключовата роля в толкова много процеси на ендокринна система е част от това което прави диагностицирането на заболяване на щитовидната жлеза трудно и твърде често продължително.

Как да разберем кога да тестваме хормоните на щитовидната жлеза?

Чувствате се отпаднали или имате проблеми с отслабването. Как да разберем дали това е от щитовидна жлеза или друго състояние като депресия или хронична умора? Има ли конкретни указания които да се следват, за да знаем, че трябва да си направим тест за щитовидната жлеза?

На това е трудно да се отговори защото щитовидната жлеза контролира всички процеси които се случват в тялото и ума. Признаците на нарушение на щитовидната жлеза могат да бъдат:

 • прекъсване на цикъла на съня
 • нередовен цикъл при жените
 • чувство на депресия или тревожност когато няма предишна анамнеза за тревожност или депресия

Те също могат да бъдат толкова драматични колкото промените в кръвното налягане или сърдечния ритъм да се ускори или рязко се понижи.

Хормоналният дисбаланс на щитовидната жлеза може да причини:

 • незначителни ефекти колкото леки вариации в холестерола или телесната температура
 • или драматични симптоми като рязко спадане на кръвната захар което може да предизвика припадък

Поради голямото значение на функцията на щитовидната жлеза всяка система на тялото може да покаже признаци на хормонален дисбаланс на щитовидната жлеза. Признаците са толкова разнообразни, че за съжаление хората може да преживяват с тях години години без да се обърнат към получаване на диагноза и лечение.

Когато щитовидната жлеза е недостатъчно активна или прекомерно произвежда хормони на щитовидната жлеза са засегнати неврологичното, сърдечно-съдово и психично здраве.

Депресията и тревожността са често срещани симптоми на хормонален дисбаланс на щитовидната жлеза особено при пациенти които не реагират на терапия и лекарства. Ако смятате, че може да имате проблем с щитовидната жлеза консултирайте се с Вашия лекар.

Много хора грешат като мислят, че симптомите на заболяване на щитовидната жлеза не са явни. Дори да имате един или два симптома това е достатъчна причина да се тествате. Често хората чиито тестове разкриват проблеми с щитовидната жлеза имат много симптоми които са най - изразени, а след това още които се идентифицират след диагноза.

реклама

Какво може да се обърка когато няма достатъчно хормони на щитовидната жлеза?

Един от вариантите да се асоцира с хипотиреоидизъм е, че той поставя цялото тяло и ум в ситуация на забавено действие.

 • Метаболизмът се забавя
 • Използването на енергия се забавя, разходът на енергия се забавя, възстановяването на тъканите се забавя и растежът на тъканите е в застой
 • Дейността на мозъка се забавя, сърцето се забавя, умът се забавя
 • Бъбреците, косата, кожата, ноктите и всяка система и функция в тялото се забавят

Ако тироидните хормони не работят правилно това е сериозно и трябва да проверите веднага въпреки, че може да отнеме много години докато дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза изглежда очевидно опасен. Искате да установите дефицита преди огромното забавяне да стигне до точка в която е животозастрашаваща или причинява необратими последици. Колкото по - рано направите изследване на хормоните на щитовидната жлеза и получите лечение толкова по - бързо можете да върнете ума и тялото си към нормалните функции.

Обратно, ако щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони това може да доведе до ускоряване на всички процеси в тялото което е също толкова опасно, ако не бъде установено и регулирано навреме. Симптомите на хипертиреоидизъм или излишък на хормони на щитовидната жлеза включват:

 • ускорен апетит
 • загуба на тегло въпреки, че ядете повече
 • изпъкнали очи
 • диария
 • тревожност
 • ускорен сърдечен ритъм

Други признаци на претоварване на тялото и ума които могат да бъдат също толкова вредни и разрушителни, ако не се върнат в равновесие

Защо тази малка жлеза с размерите на пеперуда оказва толкова огромно влияние върху здравето и благополучието?

Щитовидна жлеза е част от ендокринна система и това означава, че хормон който се произвежда в една част от тялото който след това се разпределя в други части, за да упражнява своето действие и ефекти. Това е и начинът по който тялото съобщава какво се случва от част на друга и от един орган до друг.

Функцията на щитовидната жлеза не е ограничена до една дейност на тялото като например сърцето което изпомпва и изтласква кръв или функцията на белите дробове които позволяват да дишате. Не означава, че тези органи са маловажни или не са сложни, но всеки от тях има една функция.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Хормоните са толкова дифузни и се разпространяват в тялото толкова широко, че често не разпознаваме или оценяваме функциите им защото не са толкова очевидни. За съжаление това което не е очевидно също често е по - трудно за улавяне и идентифициране.

Чрез щитовидната жлеза тялото може да контролира случващото се по отношение на това къде трябва да отиде храната, за да се преобразува в енергия, къде трябва да отиде енергията, за да Ви позволи да правите нещата които искате да правите и да управлявате лечението и възстановяването след нараняване или прекомерно натоварване.

Ако имате граничен или субклиничен хипотиреоидизъм което означава високи нива на тироид-стимулиращия хормон (TSH), но те не са достатъчно високи, за да може Вашият лекар да препоръча лечение?

Американският колеж по ендокринология вярва, че е важно да се изслушва всеки пациент, да се вземат в предвид и анализират неговите притеснения като се използват както обективни така и субективни мерки, за да се определи дали ще има полза или не от лечението.

Лекарството използвано за лечение на щитовидната жлеза е безопасно и съществува от много дълго време така, че ако подозирате, че може да имате хормонален дисбаланс на щитовидната жлеза няма причина да не се изследвате и да не потърсите лечение.

По - добре е да се изследвате при всяко Ваше съмнение и да разберете, че не е проблем с щитовидната жлеза както сте си мислели. И в случай, че имате хронично заболяване то може лесно и безопасно да се лекува след като бъде диагностицирано след установяване на симптомите.

Знаем, че холестеролът, кръвното налягане, сърдечната честота, моделите на съня и месечният цикъл при жените са много обективни оценки за функцията и физиологията на щитовидната жлеза. Ако има ннещо което Ви претиснява относно тези състояния които са част от заболяването на щитовидната жлеза посетете Вашия лекар.

Повторните оценки и тестове гарантират, че единичният момент във времето, в който сте били тествани не е грешка. Често с течение на времето излизат наяве здравословни проблеми които не са очевидни при едно медицинско посещение.

Нямате нужда от някакви конкретни оплаквания, за да посетите ендокринолог. Важно е да знаете, че имате лекар който ще вземе в предвид Вашите притеснения и ще работи с Вашия конкретен случай, за да Ви помогне докато не се почувствате по - добре.

https://www.endocrineweb.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се