Хормонозаместителната терапия на щитовидната жлеза и влиянието на калциевите добавки

394
Хормонозаместителната терапия на щитовидната жлеза и влиянието на калциевите добавки

Ниските нива на тироксин в последствие на недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) могат да бъдат лекувани със синтетични хормони на щитовидната жлеза. Тези лекарства които също понякога се използват като част от лечението на други заболявания на щитовидната жлеза могат да бъдат малко трудни за правилно приемане.Една от причините е, че редица добавки пречат на това колко добре се усвояват от тялото. Сред тях са:

 • калциевите добавки които често се препоръчват за предотвратяване на загуба на костна маса и остеопороза
 • някои лекарства особено антиациди които съдържат калций

Също така и богати на калций храни.

Разбирането на потенциала на калциевите добавки да пречат и влияят при приема на лекарствата за щитовидната жлеза е особено важно за жени които са преминали през менопауза тъй като те са изложени на повишен риск както от хипотиреоидизъм, така и от остеопороза и затова може да се наложи да съчетават приема на лекарства за щитовидната жлеза като същевременно приемат добавки за остеопороза.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ефектът на калциевите добавки

Има различни видове лекарства за щитовидната жлеза както и различни източници на калций които могат да взаимодействат с тях така, че може да е полезно да знаете малко за всеки, за да можете да вземете информирани решения относно лекарствата и добавките които приемате.

Калциеви добавки

Има редица различни калциеви съединения. Всяка добавка съдържа различни количества елементарен калций който е действителният минерал който се освобождава в тялото. Само два вида обикновено се използват в добавките:

 • Калциев карбонат, който е 40 процента елементарен калций
 • Калциев цитрат, който е 21 процента елементарен калций

Изследванията показват, че и двата вида калций имат сходно въздействие върху усвояването на лекарства за щитовидната жлеза. Проучване сравняващо три вида калций включително калциев карбонат и калциев цитрат установява, че всеки намалява абсорбцията на левотироксин еднакво - с около 20% до 25%.

Антиациди

Калциевият карбонат е вид калций използван в антиацидите за облекчаване на лошо храносмилане. Някои хора използват антиациди и като добавка на калций. Продукти които съдържат симетикон за облекчаване на газове и подуване на корема съдържат и калций.

реклама

Хранителни източници на калций

Проучване от 2018 г. установява, че пациенти които приемат левотироксин и пият мляко 2% едновременно имат значително по - ниски нива на лекарството за щитовидната жлеза в кръвта отколкото тези които приемат лекарството без мляко.

Това предполага, че ако приемате левотироксин за лечение на недостатъчно активна щитовидна жлеза трябва да сте внимателни относно яденето или пиенето на храни и напитки които съдържат значителни количества калций както и с приема на калциеви добавки.

Това разбира се не означава, че трябва да намалите приема на калций. Повечето възрастни се нуждаят от около 1000 до 1200 милиграма всеки ден. Тъй като винаги е по - добре да получавате хранителни вещества от храни, а не от добавки това означава да включите не само мляко в диетата си, но и други млечни продукти. Както и:

 • тъмнозелени листни зеленчуци като зеле колард и кейл
 • риба с ядливи меки кости, като сардини и консервирана сьомга
 • обогатени с калций храни и напитки включително соеви продукти, зърнени и плодови сокове и млечни заместители

Консумация на калций когато приемате лекарства за щитовидната жлеза

Калцият пречи на хормоналните лекарства като възпрепятства да се абсорбират напълно в кръвния поток което е начинът по който те се разпределят в клетките в тялото. Най - добрият начин да предотвратите това е да приемате лекарства за калций и щитовидната жлеза поотделно и да следвате няколко други прости насоки:

 • Вземете лекарствата за щитовидната жлеза на празен стомах, за да подобрите колко добре се усвоява от тялото. За повечето хора най-доброто време за приемане на лекарства за щитовидната жлеза е сутрин, поне 30 до 60 минути преди кафе или закуска
 • Изпийте лекарството с обикновена вода
 • Изчакайте 30 минути до един час, преди да пиете кафе или да закусите
 • Изчакайте поне четири часа, за да вземете калциева добавка или антиацид, или да ядете или пиете богата на калций храна или напитка
 • Ако предпочитате да приемате лекарствата си за щитовидната жлеза по - късно през деня или през нощта насрочете го така, че да са минали поне четири часа откакто за последно сте приели калций под каквато и да е форма
 • Бъдете последователни. Независимо дали решите да приемате лекарства за щитовидната жлеза сутрин или вечер приемайте ги по едно и също време всеки ден

Разбира се най - важните правила които трябва да спазвате, ако приемате лекарства за щитовидната жлеза са тези които лекарят назначава когато предписва лекарството. Той е наясно какво е вероятно да работи най - добре за Вас и ще може да промени лекарствата или да помогне за прецизиране на Вашата диета, ако е необходимо.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се