Прием на лекарства за щитовидната жлеза и последващите лабораторни изследвания

4542
Прием на лекарства за щитовидната жлеза и последващите лабораторни изследвания

При регулиране на хормоните на щитовидната жлеза дозата на приеманите лекарства трябва да бъде "точно подходяща", за да се чувстваме добре и в оптимално здраве. Дози които са твърде високи или твърде ниски могат да доведат до симптоми.

Направете пълен панел на щитовидната жлеза, за да получите пълната картина на това какво се случва с функцията на щитовидната жлеза. За да получите точни лабораторни тестове обаче има няколко фактора които трябва да се вземат предвид.

Препоръчителни лабораторни тестове

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При започване на лечение с лекарства за щитовидната жлеза за хипотиреоидизъм функцията на щитовидната жлеза се изследва около четири до шест седмици след началото на лечението, за да се определи дали дозата на лекарството е правилна. Може да е разумно тези тестове да се провеждат по - рано и по - често, ако пациентът изпитва симптоми на хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм или и двете.

В допълнение към наблюдението за симптоми на хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм се препоръчва редовно проследяване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, за да се гарантира, че дозата на лекарството все още е подходяща.

Изследвания на щитовидната жлеза, за да се прецени реакцията на лечение с лекарствата

Тироид-стимулиращ хормон (TSH)

Хормон на хипофизата който реагира на ниски или високи количества циркулиращ тироиден хормон. Пациентите с Хашимото и централен хипотиреоидизъм (рядък тип хипотиреоидизъм) може да имат нормално отчитане на този тест. В напреднали случаи на Хашимото и първичен хипотиреоидизъм стойностите при този лабораторен тест ще бъдат повишени тъй като тялото ще сигнализира за производството на повече TSH, за да се справи с липсата на хормони на щитовидната жлеза.

При болест на Грейвс и хипертиреоидизъм нивата на TSH ще бъдат ниски.

Свободен Т3 и Свободен Т4. Трийодтиронин (Т3) е биологично активният хормон на щитовидната жлеза. Около 20 процента от хормон Т3 идва директно от секрецията на щитовидната жлеза докато останалите 80 процента се произвеждат когато хормонът на щитовидната жлеза тироксин (Т4) се превръща естествено в Т3 в тялото ни.

Докато Т4 е по - iслабо биологично активен от Т3 той е от решаващо значение за способността на тялото ни да произвежда адекватни и здравословни нива на необходимия Т3. Т3 казва на тялото ни да засили метаболизма, да расте косата и да произвежда повече енергия. Когато нивата на Т3 и Т4 са ниски, но тестовете за TSH са в нормалните граници това може да накара Вашия лекар да подозира централен хипотиреоидизъм.

В зависимост от вида на лекарствата за щитовидната жлеза които приемате може да се наложи да определите времето на лабораторното си изследване и приема на лекарства за щитовидната жлеза, за да сте сигурни, че получавате най - точните лабораторни резултати.

Оптимизиране на усвояването на лекарства за щитовидната жлеза

Как да приемате лекарства за щитовидната жлеза за правилно усвояване? Препоръчва се да се приемат:

  • постоянно по едно и също време всеки ден
  • с чаша вода
  • поне 30 минути преди хранене

Повечето лекари и фармацевти препоръчват да ги приемате сутрин, след събуждане.

Избягвайте да приемате лекарства за киселинен рефлукс, добавки с магнезий, калций и желязо в рамките на четири часа след приема на лекарства за щитовидната жлеза тъй като те могат да нарушат абсорбцията на лекарства от щитовидната жлеза.

Абсорбцията може да бъде нарушена и от храни като соя, орехи и фибри.

Напитките с изключение на водата също могат да нарушат усвояването. Трябва да се отбележи, че кафето може да намали усвояването на Т4 в червата. Т4 лекарството Tirosint може да е изключение от това.

Изключение обаче е горещата вода с лимон. Приемането на лекарства за щитовидната жлеза с гореща вода с лимон може да осигури киселинността необходима за подпомагане на усвояването и също така чудесно подпомага черния дроб да се детоксикира.

Лекарства за щитовидната жлеза и оптимални лабораторни резултати

Оптималното усвояване на лекарствата за щитовидната жлеза ще помогне да се гарантира, че тялото получава адекватен хормон на щитовидната жлеза и може да подобри резултатите когато ги тествате. Въпреки това дори, ако получавате адекватен хормон на щитовидната жлеза и тялото го усвоява има фактори които могат да доведат до необичайни лабораторни резултати.

Стъпки които можете да предприемете за да се гарантира точност

Първата стъпка която трябва да помислите е кога да приемате лекарства за щитовидната жлеза, ако планирате да се отправите към лабораторията. Времето на приема на лекарството за щитовидната жлеза може да повлияе на точността на резултатите от изследванията на щитовидната жлеза в зависимост от вида на лекарството за щитовидната жлеза. Препоръките за определяне на времето за приемане на лекарства за щитовидната жлеза се различават в зависимост от вида на лекарството което приемате.

Препоръки за пациенти които приемат лекарства съдържащи само Т4 (като Synthroid, Levoxyl, Tirosint, Eltroxin и генеричен левотироксин). Тези лекарства имат период на полуживот от пет до девет дни което означава, че след като станете стабилни при текущата доза може да отнеме до девет дни за 50 процента от дозата за изчистване на тялото.

T4 има бавно и стабилно освобождаване и няма да предизвика много колебания. Независимо дали приемате лекарството си за Т4 точно преди лабораторните тестове или не сте го приемали до 48 часа стойността на TSH трябва да бъде същата. По този начин ще получите точно представяне на стойността на TSH независимо дали приемате или не лекарството за Т4 преди лабораторен тест.

реклама

Същото важи и за нивата на Т3 когато приемате лекарство за Т4. Свободното ниво на Т3 също ще бъде относително постоянно. Нивата на свободен Т4 обаче ще достигнат пик два часа след приема на лекарството за Т4. Така че да приемем, че приемате лекарствата си за Т4 в 8 сутринта и си правите кръвен тест в 10 сутринта лабораторният тест за щитовидната жлеза може да покаже, че Т4 е фалшиво повишен. Това може да доведе до това, че Вашият лекар понижи лекарството Ви докато в действителност нивата на Т4 може да са в рамките на остатъка от деня с изключение на този пик след 2 часа след дозата.

В повечето случаи приемането на лекарство за Т4 сутрин преди лабораторния тест няма да бъде проблем тъй като повечето лекари коригират дозите според TSH който остава стабилен след дозиране на T4. Въпреки това, за да получите отчитане на нивата на Т4 което отразява по - голямата част от деня отложете приема на Т4 за след лабораторния тест. По този начин когато приемате лекарства само за Т4 обикновено се препоръчвава да отложите лекарствата за щитовидната жлеза до след лабораторния тест.

За най - добри резултати насрочете лабораторните тестове за щитовидната жлеза рано сутринта и вземете лекарствата си за щитовидната жлеза при посещението, за да ги вземете веднага след лабораторния тест.

Препоръки за пациенти които приемат лекарства съдържащи Т3

Ако приемате лекарства съдържащи Т3, за да оптимизирате нивата на свободния Т3 времето на лабораторните тестове е от значение. Непосредствено след доза от лекарства съдържащи Т3 нивата на свободния Т3 са склонни да се покачват след което достигат пик около четири часа. T3 има типичен полуживот от 18 часа до три дни. Това означава, че може да отнеме по - малко от един ден нивата на Т3 да започнат бързо да намаляват в тялото ви. Така че, ако трябва да вземете лекарство за щитовидната жлеза съдържащо Т3 няколко часа преди вашите лабораторни изследвания на щитовидната жлеза резултатите от лабораторните тестове може да покажат, че имате твърде много Т3 дори когато може да са дозирани точно. Или може да са в нормалните граници когато всъщност сте недостатъчно дозирани.

Лекарствата съдържащи Т3 също могат временно да променят нивата на TSH.

Изследователи които наблюдават нивата на TSH, свободния T3 и свободния T4 при пациенти с хипотиреоидизъм които приемат комбинирани (T3/T4 съдържащи) лекарства за период от 24 часа откриват, че нивата на TSH могат да бъдат фалшиво потиснати. Това е така, защото веднага след приемане на лекарство съдържащо Т3 нивата на TSH падат и остават потиснати за около пет часа. След това нивата на TSH ще се повишат до около 13 часа след дозата където нивата ще се стабилизират.

Така, че за да получите точно отчитане на нивата на TSH на лекарство съдържащо Т3 ще трябва да изчакате поне 13 часа след приема на лекарствата съдържащи Т3 преди да тествате. Отново поради тази причина обикновено се препоръчва да отложите приема на лекарства за щитовидната жлеза за след лабораторния тест. За най - добри резултати направете лабораторнтите тестове за щитовидната жлеза рано сутринта и вземете лекарствата си за щитовидната жлеза, за да ги вземете веднага след теста.

Препоръки при прием на комбинирани лекарства за Т4/Т3

Ако приемате комбинирано лекарство което съдържа както T4 така и T3 времето на тестовете има значение и може да има разлика при насочването към подходяща доза лекарства. Както бе споменато приемането на каквито и да е лекарства с T3 първо ще намали нивата на TSH за около пет часа преди те да започнат да се повишават отново. По този начин обикновено е най - добре да отложите приема на комбинираните си лекарства T4/T3 докато не си направите лабораторните тестове.

С този тип лекарства е добре да се направят тестовете за функцията на щитовидната жлеза първо сутрин преди да приемете лекарствата си, да вземете лекарствата си със себе си и да ги приемете веднага след като завършите тестовете за щитовидната жлеза, за да сте сигурни, че получавате точни лабораторни резултати.

Полуживотът на комбинираните лекарства T4/T3 може да варира в зависимост от формулировката и дали е с незабавно или продължително освобождаване. Така, че някои пациенти може да имат фалшиво потиснат TSH дори при състоянието на нормална функция на щитовидната жлеза когато приемат лекарства съдържащи Т3.

Добавки които могат да повлияят на резултатите от лабораторните изследвания на щитовидната жлеза

Важно е да се отбележи, че има някои добавки и лекарства които могат да повлияят на лабораторните резултати:

  • Биотин. Американската асоциация на щитовидната жлеза препоръчва пациентите да спрат приема на биотин поне два дни преди тест за TSH. Биотинът може да доведе до фалшиво високи нива на Т4 и Т3 и фалшиво ниски нива на TSH при лабораторни резултати. Добавките с биотин (приети по 5-10 mg/ден) могат да попречат на изследванията на щитовидната жлеза и да причинят фалшива поява на хипертиреоидизъм. Има съобщения за случаи на хора приемащи биотин с нисък TSH, висок T4, висок T3 и повишени TSH-рецепторни антитела (при липса на хипертиреоидни или симптоми на Грейвс). Въпреки това лабораторните стойности се нормализират след седем дни от изключване на биотин. Ако отивате за лабораторно изследване на щитовидната жлеза пропуснете биотина за два дни преди това, за да сте сигурни, че няма да пречи на резултатите
  • Добавки съдържащи естрогенни съединения. Добавките които съдържат естрогенни съединения като соята могат да доведат до фалшиво повишени нива на TSH. Въпреки това имайте предвид, че не се препоръчват продукти съдържащи соя при Хашимото тъй като това е една от най - честата хранителна чувствителност наблюдавана при това заболяване

Лекарствени взаимодействия

Има лекарства които пречат на резултатите от лабораторните изследвания на щитовидната жлеза като действително пречат на функцията на хормоните на щитовидната жлеза. Това означава, че причиняват реални промени в нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Някои от тези промени са клинично значими и може да изискват корекция на дозата на лекарствата за щитовидната жлеза когато приемате двете лекарства едновременно.

В допълнение към добавките някои лекарства могат да повлияят на резултатите от лабораторните изследвания на щитовидната жлеза и могат да доведат до фалшиви показания. Този тип взаимодействие е известно като взаимодействие лекарство - лаборатория и има два често срещани типове лекарства които пречат на лабораториите на щитовидната жлеза:

  • Глюкокортикоиди, допамин, добутамин и октреотид. Те могат да понижат TSH без да показват истинска дисфункция на щитовидната жлеза
  • Някои НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) от подкласа на салицилатите. Установено е, че намаляват серумните измервания на Т3 и Т4)

Ако не сте сигурни в точността на резултата по някаква причина

Ако смятате, че може да сте получили неточен лабораторен резултат като сте осъзнали, че времето на прием на лекарството за лечение на щитовидната жлеза може да е попречило на неговата точност има стъпки които можете да предприемете, за да получите по - точен резултат.

Първо опитайте се да определите дали времето на приема на вашето лекарство във връзка с Вашите лабораторни изследвания на щитовидната жлеза може да бъде фактор. Записването на подробности относно времето и дозите на лекарствата може да помогне да се определи дали и/или как лекарството за щитовидната жлеза може да е повлияло на лабораторните резултати.

Може също да е полезно да определите дали сте приемали допълнителни лекарства и/или добавки споменати по - рано по време на изследването на щитовидната жлеза. Ако установите, че времето на приема на Вашите лекарства и/или други фактори наистина са довели до неточни лабораторни резултати може да се наложи повторно тестване.

Повторното тестване може да включва известно планиране когато приемате лекарствата си за щитовидната жлеза и евентуално отлагане на други лекарства и/или добавки с няколко часа така, че да няма намеса когато правите тестовете си.

Вашият лекар ще обсъди въпроса относно коригирането на лекарствата. Това може да включва:

  • Регулиране на дозите
  • Преминаване към различен тип лекарства. Наприемр много хора се чувстват по - добре с добавянето на T3 към текущия си режим

Докато се опитвате да получите правилната доза лекарства ще правите лабораторни тестове за щитовидната жлеза на всеки четири до шест седмици, за да сте сигурни, че са оптимални. След като се стабилизирате с новите си лекарства за щитовидната жлеза можете да започнете да тествате нивата на щитовидната жлеза на всеки три месеца до една година за текущо наблюдение.

https://thyroidpharmacist.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се