Хранене и имунитет - каква е връзката

970
Хранене и имунитет - каква е връзката

Можем да приемем за даденост, че диетата ни може да повлияе на начина по който работи нашата имунна система. Но как и защо това с което се храним влияе на имунния отговор?

Имунната система е сложна мрежа която постоянно работи за защита на тялото от антигени (вещества, които се възприемат от организма като чужди), които имат връзка с патогени включително бактерии, токсини, паразити и вируси. Имунната система включва два начина за защита: вроден и придобит имунитет.

Вроденият имунитет е първата защитна линия и се състои от физически бариери като кожата и лигавиците и биохимична и клетъчната защита. Вродения тимунитет е неспецифичен защото реагира поедин и същ начин на всички чужди нашественици. Ако вроденият имунитет е неефективен срещу потенциална заплаха придобитият имунитет поема тази функция.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Придобитият имунитет се състои от специализирани кръвни клетки и протеини насочени към конкретната причина за инфекция. Този вид имунитет има "памет" поради което тялото ни става имунизирано срещу специфични заболявания след първоначалното излагане.

Имунната система трябва да функционира добре, за да остане здрава. Някои болести, лекарства и избор на начин на живот като пушене и прекомерно пиенене на алкохол могат да повлияят неблагоприятно на имунната функция.

Може ли диетата да повлияе на имунната система?

Изследванията показват, че диетата може да повлияе върху имунната система както и всички други аспекти на здравето. Например начинът на хранене може да повлияе на:

 • микробиома
 • функцията на чревната бариера
 • възпалителните процеси
 • функцията на белите кръвни клетки

А всички те оказват влияние на имунната функция.

Диетичните модели и отделните храни имат връзка с:

 • повишен риск от заболяване
 • по-голям риск от алергия
 • нарушен имунен отговор

Диетите от западен тип са склонни да съдържат високи нива на наситени мазнини, ултра обработени храни, добавена захар и сол и общи калории. Тази диета често е с ниско съдържание на храни свързани с по-добро здраве като зеленчуци, плодове и мазни риби и има силна връзка с повишен риск от хронични заболявания. Изследванията показват, че диетите от западен тип предизвикват възпаление и променят функцията на имунната система като предразполагат развитието на дадено заболяване.

За разлика от тях диетите богати на пълноценни храни като зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения и морски дарове и с ниско съдържание на ултра обработени храни могат да намалят риска от заболявания и да насърчат здравата имунна система.

Освен това дефицитът или недостигът на хранителни вещества които са от съществено значение за имунната функция включително витамин D, цинк и витамин С също могат да повлияят на имунния отговор. Недостигът на хранителни вещества може да бъде по-често при тези които консумират ултра обработени диети с ниско съдържание на непреработени, богати на хранителни вещества храни.

Въпреки, че е ясно, че диетичният избор влияе върху цялостното здраве включително имунната функция, взаимодействието между диетата и имунното здраве е изключително сложно. Учените все още научават как храните които човек консумира могат да помогнат или да навредят на имунната функция.

Неблагоприятни ефекти от нездравословни диети

Диетите от западен тип са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, добавени захари, наситени мазнини и калории. Този модел на хранене влияе върху имунната функция по няколко начина.

Повечето храни в западните диети са ултра обработени и съдържат високи нива на добавена захар което може да стимулира възпалителните реакции на имунната система__. Храни и напитки, които оказват значително влияние върху нивата на кръвната захар__ като сода, бонбони, сладки зърнени храни и сладки изделия увеличават нивата на възпалителни протеини включително:

 • тумор - некротизиращ фактор - алфа (TNF-алфа)
 • С-реактивен протеин ( CRP)
 • интерлевкин-6 (IL-6)

Те също така пречат на функцията на защитните имунни клетки включително неутрофили и фагоцити.

реклама

Проучване от 2012 г. което включва 562 възрастни на възраст над 85 години без диабет установява, че участниците които са имали по-високи нива на кръвната захар са имали по-нисък вроден имунен отговор. Те също са имали по-високи нива на CRP маркер на възпалението. По-високите нива на кръвната захар имат връзки с нарушен имунен отговор при хора с диабет.

Също така диетите с високо съдържание на добавена захар и рафинирани въглехидрати могат неблагоприятно да променят чревните бактерии, което води до дисбактериоза включваща храносмилателни смущения като подуване на корема. Здравият микробиом е от съществено значение за имунната функция, тъй като чревните бактерии играят основна роля за функцията на имунната система.

Експертите също свързват диетите от западен тип с променен имунен отговор поради високите нива на наситени мазнини и добавена сол. Изследвания показват, че диетите с високо съдържание на наситени мазнини могат да:

 • насърчат възпалението
 • да модифицират чревните бактерии
 • възпрепятстват функционирането на белите кръвни клетки

Диетите с високо съдържание на добавена сол имат връзка с:

 • имунния отговор
 • нарушена регулация на възпалението в организма
 • повишен риск от някои автоимунни заболявания като ревматоиден артрит

Диетите от западен тип са свързани с повишен риск от развитие на някои хронични заболявания, включително някои видове рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Изследователите отдават това на хроничното нискостепенно възпаление и променения имунен отговор, които причиняват диетите от западен тип, заседналият начин на живот и излагането на токсини. Изследванията изучаващи връзката между диетата и имунната функция продължават и учените не разбират напълно тази сложна връзка.

Диети за здрава имунна система

Докато диетата с високо съдържание на ултра обработени, добавена захар и прекомерни калории може да доведе до имунна дисфункция, хранителните режими богати на необработени храни източници на хранителни вещества са полезни за имунната функция.

Средиземноморската диета е богата на зеленчуци, бобови растения, ядки, плодове, пълнозърнести храни, зехтин и други здравословни храни. Изследванията показват, че:

 • може да намали риска от заболяване
 • да намали маркерите за възпаление
 • благоприятно модулира чревните бактерии

Диетите с високо съдържание на фибри като средиземноморската диета насърчават производството на късоверижни мастни киселини (SCFA) включително ацетат, пропионат и бутират. Те са крайни продукти от бактериална ферментация в червата и имат ползи за здравето. Действат локално и системно, за да модулират имунния отговор. Те поддържат здравето и подобряват имунната защитна функция на чревния епител, важна част от имунната система, която служи като бариера срещу микроорганизмите. Също така намалява производството на възпалителни протеини от имунните клетки.

Диетите с високо съдържание на плодове, зеленчуци, зехтин, ядки, семена и мазни риби съдържат високи нива на хранителни вещества като:

 • витамин А
 • витамин С
 • цинк
 • витамин D
 • B6, B12
 • мед
 • фолиева киселина
 • желязо и селен

Имунната система се нуждае от тези хранителни вещества, за да функционира оптимално. Допълването на диетата с тези хранителни вещества може да помогне за оптимизиране на имунната функция и намаляване на риска от инфекция.

Експертите знаят, че вегетарианските диети намаляват маркерите на хронично възпаление като CRP, фибриноген и IL-6. Това може да се дължи отчасти на набор от хранителни вещества и компоненти открити в плодовете и зеленчуците, които засилват имунния отговор.

Храните богати на здравословни мазнини, фибри, витамини, протеини, минерали и полезни растителни съединения помагат като:

 • намаляват системното възпаление
 • насърчават здравословния баланс на чревните бактерии
 • намаляват оксидативния стрес и клетъчните увреждания
 • подобряват кръвната захар и инсулиновата чувствителност

Всички тези процеси са от съществено значение за здрава имунна система.

От съществено значение е да се спазва здравословна диета, за да се осигури добра имунна функция. Следването на здравословен хранителен режим и воденето на начин на живот, който включва:

 • техники за намаляване на стреса
 • спокоен сън
 • ежедневна физическа активност и други здравословни навици

е най-добрият начин за подкрепа на имунната система и намаляване на риска от заболяване.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се