Хранителни отравяния с риба и морски дарове! Какво трябва да знаем, за дa се предпазим?

8873
Хранителни отравяния с риба и морски дарове! Какво трябва да знаем, за дa се предпазим?

Рибата и моските дарове са любима храна за много хора. Те са не само изключително вкусни, но и доста здравословни предвид омега киселините, които съдържат. За последните е известно, че намаляват количествата на LDL холестерола и понижават риска от възникване на сърдечносъдови заболявания.

Морската храна обаче е нещо, с което трябва да бъдем предпазливи. Не са малко случаите на възникнали хранителни отравяния след консумация на различни видове риба, миди, рапани, раци и други морски дарове, някои от които протичат доста тежко.

Каква е причината за отравянията с морска храна?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

По голямата част от рибите, които консумираме не са отровни сами по себе си. Причината за настъпилите хранителни интоксикации с тях се крие на дъното на хранителната верига, в която са включени. Голяма част от рибите се хранят с фитопланктон - група микроводорасли, живеещи суспендирани във водните басейни. Някои от тези микроводорасли, наречени диатоми и динофлагелати, синтезират токсични вещества, които по пътя на хранителната верига попадат от по - дребни в по - големи риби и в края на веригата може да достигнат до човека и да му създадат редица неприятности. Друга причина за отравяне след консумация на риба може да бъде неправилното и съхранение на по - висока температура, което може да доведе до образуване на токсични вещества в нея.

Кои са рибите, които могат да бъдат по - опасни за нас?

Една от най - честите причини за интоксикации с риба е така наречения сигуатера токсин, който се произвежда от някои динофлагелати и се среща в рибите живеещи в рифове, като например баракуда, морена, риба папагал. Срещат се най - вече в Австралия, Карибите и Южния пасифик.

Тази хранителна интоксикация може да бъде трудна за разпознаване от медиците, поради разнообразието на симптомите и факта, че пациентите рядко свързват оплакванията си с приема на дадена риба и съответно не съобщават за него. Първите симптоми се появяват още между 2рия и 4тия час и включват гадене, повръщане, диария, а към 72 час се появява и неврологична симптоматика - тръпнене на крайниците, нарушено усещане за топло и студено, нарушена координация и други. Сигуатера токсина прониква през плацентата и в кърмата.

Отравянията със скумрия също не са толкова редки. Самата риба не е отровна, но когато не се съхранява правилно, аминокиселината хистидин, която се намира по нейната кожа се превръща във хистамин. Последният причинава рязко разширяване на кръвоносните съдове, сърбеж, зачервяване, усещане за топлина. Това са и симптомите при отравянето с тази риба. Те се появяват минути или часове след консумацията.

По съвсем друг начин стоят нещата при рибата балон, или фугу (японското и название). Тази риба е деликатес в японската кухня, но в нея се съдържа един от най - силните токсини, а именно тетродтоксина. Той е концентриран предимно във вътрешните органи и кожата и след подходяща обработка от лицензирани готвачи въпросната риба става годна за консумация. В случай, че не се обработи правилно, консумацията и води до тежка интоксикация. Симптомите започват 30 мин след хранене, но могат да се забавят до 4 часа. Първоначално се появява изтръпване на устните и езика, след това настъпват главоболие, замайване, загуба на координация, след което могат да се появят парализи, а ако се стигне до парализа на дихателните мускули при липса на адекватно лечение настъпва смърт.

Някои миди и рапани също могат да поемат токсични вещества от фитопланктона с който се хранят. Симптомите на интоксикацията с тях се появяват в рамките на няколко часа след консумацията, започват с изтръпване на устните и езика, главозамайване, след това се появяват болки в корема, гадене, повръщане и диария.

Как може да се предпазим?

За съжаление рибата, съдържаща токсини няма никаква промяна на вкуса, мириса или вида на месото, които да ни подскажат, че нещо не е наред с нея. Другата лоша новина е, че токсините не се неутрализират при кулинарна обработка. В повечето случаи единственото което може да направим е просто да купуваме риба от сигурни източници и да бъдем нащрек при консумацията на рифови риби като баракуда, морена и други, а в случай че планирате пътуване до Япония и решите да опитате деликатеса фугу, се уверете, че той ще бъде приготвен от квалифициран готвач.

Единствените преванитивни мерки, които можем да вземем са при консумацията на скумрия и риба тон, тъй като при тях образуването на хистамина е напълно предотвратимо, стига рибата да се съхранява на температура по -ниска от 4 градуса. Не забравяйте също така да предупредите лекаря за консумацията на морска храна, в случай че попаднете в болницата с гастроинтестиналниили неврологични оплаквания, появили се след приема на риба или други морски дарове.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се