Климатици – по какъв начин може да навредят на здравето ни?

4445
Климатици – по какъв начин може да навредят на здравето ни?

Климатиците са се превърнали в един от най-разпространените начини за отопление както на апартаменти и малки помещения, така и на големи обществени сгради (офиси, магазини, търговски центрове, спортни комплекси, работни помещения и т.н.) Климатиците са удобен и лесен начин за отопление, защото ефектът е бърз и добър, цените са достъпни и са сравнително икономични отоплителни уреди.

Основният проблем при отоплението с климатици е това, че принципът им на работа е да въртят въздуха в помещенията. По този начин се създава циркулация на един и същ въздух. Проветряването е задължително независимо от отоплението в помещението, но има обекти, в които това е трудно постижимо. Ако едно помещение не се проветрява, във въздуха сериозно намалява съдържанието на кислорода и това създава здравословни рискове. Непроветреният въздух е причина за главоболие и липса на енергия. След като в тялото не достига достатъчно количество кислород, то няма как да функционира адекватно. В такива условия рязко намаляват работоспособността и концентрацията. При провеждането на проучвания е установено, че много хора, които работят в помещения с климатично отопление, чувстват отпадналост, нежелание за работа, раздразнителност. Това се дължи на липсата на чист въздух, който да зареди тялото с кислород.

Филтрите на климатиците са източник на прах и микроорганизми. Всеки един филтър трябва редовно да бъде почистван, защото първоначално може да изпълнява целта си, но след време той се превръща в източник на болести. Прахът, който попада по филтрите отново се отделя във въздуха в помещението и това създава условия за обостряне на алергични заболявания (алергичен ринит, конюнктивит, бронхиална астма). Освен това филтрите създават много добра среда за развитието на патологични микроорганизми. Едно сериозно заболяване се разпространява точно по този начин. Причинителят Легионела пневмофила намира много добри условия за развитие и разпространение чрез климатичните инсталации и така попада във въздуха. Тази бактерия предизвиква две форми на болестта - понтиак треска (грипоподобно заболяване) и легионерска болест (сериозно заболяване, което засяга белите дробове и протича с клиничната картина на пневмония).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Климатиците са причина за суха кожа и сухи лигавици. Те създават условия за дехидратация и по този начин се влошава състоянието на хора, страдащи от дерматит или "сухи" очи.

реклама

Как да подобрим условията на живот и работа в помещенията с климатична инсталация?

Проветрявайте често, ако това е възможно. Чистият въздух ще ви освежи и ще се погрижи за здравето ви.

Пийте повече вода и използвайте изкуствени сълзи. По този начин ще се справите с дехидратацията.

Ако се налага да работите по цял ден в помещение на климатична инсталация, осигурявайте си няколко почивки, в които да се разходите на чист въздух.

Почиствайте редовно филтрите на климатиците. По този начин ще намалите количеството на прах и бактерии във въздуха.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се