Когато видимата възраст се отличава от действителната – за какви заболявания е признак това несъответствие?

3996
Когато видимата възраст се отличава от действителната – за какви заболявания е признак това несъответствие?

Случвало ли ви се е да видите някой човек и след това да останете изумен от неговата реална възраст. Всеки един от нас е срещал хора, които изглеждат с много години по-млади или по-възрастни от календарната си възраст. Много пъти се споменава, че причината за това е генетична. Факт е, че много хора "младеят" и тази особеност се наблюдава у повечето членове на това семейство. Освен генетичната предразположеност, има и други фактори, които биха довели до разминаване между видимата и реалната възраст.

Когато видимата възраст е много по-малка от календарната - какви са възможните причини?

Както вече споменахме, честа причина за това е генетичната информация. Това е най-"приятната" и здравословна причина, която може да доведе до разминаване между видимата и реалната възраст, защото другите причина са вече болестни. Прекрасно е, когато един човек изглежда млад и свеж по природа, но понякога причините се крият другаде. Когато един човек изглежда много по-млад, жизнен и енергичен, обикновено трябва да се мисли за щитовидна патология.Тиреоидните хормони са основен регулатор на метаболизма, централната нервна система и също така оказват влияние върху работата на сърцето. Когато щитовидните хормони са повишени, това често води по ускорена сърдечна дейност, повишен метаболизъм. Тези хора са енергични, живи, по-слаби от околните и стройни. Разбира се, когато хипертиреоидизмът е силно изразен, тогава се губят привидно "позитивните ефекти" на болестта. При хората с повишена функция на щитовидната жлеза, се наблюдава прилив от енергия, влажен и жив поглед, бодрост, непрекъснато желание за активни дейности, комуникативност. Тези хора спят по-малко и изглеждат "неуморни". По-слабите хора винаги изглеждат малко по-млади от останалите на същата възраст. Всички тези фактори взети заедно създават един образ на млад, енергичен и жизнен човек, но не се знае дали зад това не се крие щитовидно заболяване.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Когато видимата възраст е по-голяма от календарната - по какви причини се случва това?

За съжаление, когато един човек изглежда много по-възрастен от реалната си възраст, обикновено се касае за заболяване. В този случай генетичната компонента има малка роля. Хора, които изглеждат по-възрастни най-вероятно боледуват от хронични заболявания, които изтощават телата им. При тези хора често има увреда на съдовете по цялото тяло (напреднала атеросклероза), не се случват адекватно детоксикационните процеси, не се резорбират всички нужни вещества за организма, тъканите не получават достатъчно кислород или тялото се бори с тежък процес (злокачествено заболяване). Друга също възможна причина за това е хормонален дисбаланс (понижена функция на щитовидната жлеза, повишена функция на надбъбреците). Сърдечно-съдовите заболявания, напредналата атеросклероза, бъбречните заболявания и бъбречната недостатъчност, чернодробната цироза и недостатъчност също водят до общи прояви и това е причина болните от тези заболявания да изглеждат доста по-възрастни. Дългогодишните пушачи, диабетиците и всички хора с увредени съдове изглеждат по-възрастни заради атеросклеротичните процеси. Не случайно се казва: "Ти си на толкова години, на колкото са твоите съдове." Увредата на съдовете и нарушената доставка на кислород и хранителни вещества води до нарушена трофика и неефективно отстраняване на всички ненужни продукти на обмяната. Нарушени са редукционните процеси и се ускорява клетъчното стареене.

Не случайно при прегледът на всеки един пациент описанието на статусът започва със следното изречение: "Мъж/Жена на видима възраст отговаряща/ неотговаряща на действителната". Причината за това е, че когато видимата възраст не отговаря на календарната, лекарят трябва да се замисли за някои заболявания и да се насочи към провеждането на някои изследвания. Прекрасно би било, ако съмненията се отхвърлят, но за тази цел трябва да се направи проверка с изследвания.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се