Кои са ползите от терапевтичният метод кинезиотейпинг

1071
Кои са ползите от терапевтичният метод кинезиотейпинг

Кинезиологията е анатомична наука, която се фокусира върху лечението на съединителната тъкан, ставите, мускулите и сухожилията. Наука за мускулните и скелетните движения. Холистичната технология на кинезио лентата е разработена, за да балансира здравето на тялото, издръжливостта и енергията без използването на лекарства или хирургическа намеса.

Кинезиологията разглежда тялото като машина, която се управлява от сложен компютър мозъкът, който постоянно комуникира с всички мускули и тъкани в тялото.

Здравите мускули са балансирани. Нездравите, пренапрегнати мускули са дисбалансирани и слаби. Кинезиологията има за цел да поддържа баланса в мускулите и прилежащите тъкани и един от методите за това е чрез просто обвиване на мускулите и околните тъкани с поддържащ материал, наречен кинезио лента.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво представлява кинезио лентата?

Изградена е от фин, дишащ, еластичен материал, обикновено памук или памучна смес. Еластичността не ограничава прекомерно областта на приложение и е проектирана да осигурява достатъчно достатъчно натиск и подкрепа, за да улесни силата на мускулите и тъканите.

Тази лента се прилепва към кожата с медицинско одобрено, водоустойчиво и устойчиво на потта лепило. Предлага се във варианти без латекс и хипоалергенни за хора, които може да са алергични към латекс.

Лентата обикновено може да остане на мястото си в продължение на три или четири дни, дори по време на душ или упражнения. Съобщава се, че положителните резултати се усещат в рамките на 24 часа за много потребители на кинезио лента.

Как действа кинезио лентата?

Кинезиологичният метод на заснемане се основава на науката за поддържане на подкрепа на тялото като същевременно позволява на кръвта и други телесни течности да се движат свободно през и около наранения мускул. Кинезио лентата стабилизира увредената област като леко се прилепва към кожата и оказва натиск върху тъканите които са около лентата.

Позволява на съединителната тъкан заобикаляща засегнатия мускул или сухожилие да се движи заедно с тялото. Нежно позволява на свободния поток от кръв и лимфна течност да прочисти и заздрави възпалението без използване на лекарства или операция.

Тази специална лента помага като:

 • подобрява кръвообращението
 • поддържа мускулите
 • позволява на вътрешното нараняване да се лекува
 • предотвратява по-нататъшно нараняване на мускулите като същевременно позволява движение

реклама

Кой може да има полза от кинезио лента (кинезиотейпинг)?

Всяко нараняване или болка на меките тъкани може да се възползва от кинезио тейпинг. Всеки от млад спортист с прекалено използвани или наранени мускули до възрастен човек с дегенеративно заболяване на ставите.

Кинезиотейпингът може да помогне на:

 • Тези чиито професии включват тежък физически труд и повтарящи се движения (строителни работници, фабрични работници, градинари, механици, миньори, секретари и др.)
 • Хора, които всеки ден седят и работят на бюро за дълги периоди или които имат заседнал начин на живот
 • Спортисти и други физически активни хора, включително колоездачи, голфъри, практикуващи джогинг, други любители на упражненията и тези, които се занимават със спорт
 • Хора, които страдат от последиците от лоша стойка, лоши навици на сън
 • Страдащи от болки в ставите
 • Хора страдащи от наранявания на стави, мускули или сухожилия от всякакъв вид независимо дали се дължат на заболяване или инциденти

Областите на тялото, където кинезио лентата обикновено се прилага:

 • Гърба
 • Прасец
 • Лакти
 • Подбедрици
 • Колена
 • Пищял
 • Рамена
 • Китки

5 Ползи от кинезиологичното заснемане

Целите на кинезиологичното заснемане са да подобрят кръвообращението, да поддържат мускулите, да насърчават заздравяването и да помагат за предотвратяване на наранявания или допълнителни наранявания.
Пет от основните предимства на използването на този метод са:

Намалена болка: Като внимателно прилага натиск, кинезиологичната лента помага да се наруши и разсее болката.

Повишена циркулация и намалено възпаление: Лентата може да помогне за премахване на насяданията като същевременно позволява ефективна циркулация на кислородна кръв и лимфни течности. Циркулацията измива дразнителите, като по този начин намалява възпалението и натрупването на химикали и насърчава бързото възстановяване.

Подобрява поддържането на стойката и мускулите: Залепването на зони, които се отклоняват от правилната стойка може да помогне внимателно да поддържа правилната стойка. Правилното залепване също така позволява на слабите мускули да функционират ефективно, намалява болката и умората и предпазва от спазми, прекалено удължаване и прекомерно свиване.

Подобрено атлетично представяне: Чрез поддържане на нестабилни стави и оказване на лек натиск върху "спящите" мускули, залепването може да доведе до по-висока производителност. За разлика от други помощни средства, които могат да доведат до зависимост от тях за стабилност и подкрепа кинезиологичната лента тренира тялото да стане независимо и ефективно.

Поддържана ендогенната аналгетична система: Лентата дава възможност на собствените лечебни механизми на тялото да работят в процеса на възстановяване. ("Ендогенен" - "вътрешен", "аналгетик" - "облекчаване на болката").

Кинезиотейпингът има положителни физиологични ефекти върху лимфната и кръвоносната система, мускулите, ставните връзки, сухожилията и ставите.

https://www.oaidocs.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се