Кои са причините за сковани колене

405
Кои са причините за сковани колене

Няколко фактора могат да допринесат за скованост на коляното което се характеризира със стягане в ставата, вероятно с болка, затруднено движение на ставата и подуване. Този проблем обикновено се появява след период на седене или бездействие. Наранявания и състояния които засягат колянната става като остеоартрит или ревматоиден артрит (РA) могат да влошат сковаността на коляното.

Причини за скованост на коляното

Повечето хора изпитват скованост в коленете след дълъг период от време. Обикновено е резултат от възпаление и натрупване на течност в колянната става което причинява подуване и намалява способността да движите свободно ставата. Редица състояния могат да доведат до възпаление и скованост на коляното.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Бурсит

Бурситът обикновено е временно състояние което се появява когато бурсите, торбички с течност които предпазват ставата се възпалят. Във всяка колянна става има няколко бурси.

Обикновено бурсите създават възглавница в коляното, така че костите и другите тъкани да не се търкат силно една в друга. Това намалява триенето за предотвратяване на износване. Ако развиете това състояние коленете могат да се чувстват схванати след като седите за дълги периоди от време.

Артрит

Остеоартритът известен също като артрит на износване може да причини скованост на коленете. Това е най - честата форма на артрит засягаща 10% от мъжете и 13% от жените на възраст 60 и повече години. Въпреки това, ако колянната става се използва прекомерно или често се наранява остеоартритът може да засегне и младите хора.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване и обикновено се свързва със скованост на ставите. Сутрешната скованост е отличителна черта на РА. Ако изпитвате скованост и в двете колена заедно с допълнителни симптоми като треска и умора може да имате RA.

Симптоми на ревматоиден артрит

Нараняване

Състезателната атлетика или ежедневните дейности могат да натоварят коляното или да Ви принудят да го завъртите погрешно и това да доведе до нараняване което идва със скованост. Сковаността е по - вероятна, ако нараняването причинява подуване и болка.

Едно често срещано нараняване е нараняване на ставни връзки. Този проблем може да възникне, ако огънете ставата покрай нормалния й обхват на движение. Наранявания на връзките могат да възникнат и по време на злополука или друг вид травматично увреждане.

Разкъсването на менискуса е друго често срещано нараняване. Менискусът е С-образно парче хрущял което е между костите в колянната става. Действа като амортисьор.

Може да се получи разкъсване на този хрущял, ако коляното е усукано погрешно. Това е често срещан проблем в спортове които изискват много клякания, усуквания и смяна на позициите. Когато менискусът се разкъса може да почувствате пукане в коляното.

Синдром на пателофеморална болка

Синдромът на пателофеморална болка причинява болка в предната част на коляното и около пателата или колянната чаша. Често е резултат от прекомерна употреба или лошо подравняване на колянната капачка.

Нарича се още коляното на бегача или коляното на скачача, защото е най - често срещано при хора които спортуват. Засяга жените по - често от мъжете.

Причинява скованост и болка под капачката на коляното особено след седене за дълги периоди от време.

реклама

Хирургия

Следоперативната скованост на коляното или сковаността която се появява след операция не е необичайна. Артрофиброзата наричана още синдром на скованото коляно е един от видовете следоперативни проблеми.

Състояние в резултат от естествения процес на тялото на изграждане на белези в отговор на операция или травма. При артрофиброза около колянната става се натрупват твърде много белези което води до стягане на коляното. Артрофиброза може да възникне след обичайни операции на коляното:

 • Пълна смяна на коляното
 • Реконструкция на предна крастна връзка (ACL).
 • Артроскопия на колянната става
 • Поправяне на връзки на коляното
 • Поправяне на сухожилията
 • Ниска гъвкавост или здравина

реклама

Поддържането на гъвкавост в цялото тяло може да помогне за предотвратяване на някои видове скованост на коляното. За да избегнете скованост от стегнати мускули добавете стречинг към Вашата фитнес рутина и приоритизирайте упражненията за изграждане на сила.

Нежното разтягане може да подобри способността на Вашите стави да се движат през нормалния си обхват на движение с минимално ограничение и стягане.

Укрепването на мускулите около коленните стави също може да ги направи по - малко податливи на нараняване.

Кога да посетите лекар

Докато сковаността на коляното е често срещана също може да е признак на сериозно състояние. Обадете се незабавно на лекар, ако получите следните симптоми:

 • Подуване
 • Намалена чувствителност
 • Намалена възможност за движение на колянната става
 • Намалени или липсващи импулси в краката
 • Студени или синкави крака или пръсти
 • Висока температура
 • Кървене или синини
 • Неконтролируема болка

Диагноза

Лекарят първо ще снеме анамнеза за симптомите и ще попита за скорошни наранявания. За да се определи причината за скованост могат да се направят няколко вида тестове.

Тестовете за диагностициране на основната причина за скованост на коленете могат да включват:

 • Кръвни тестове за търсене на признаци на артрит
 • Рентгенови лъчи за диагностициране на възможна фрактура или значителни артритни промени
 • ЯМР за откриване на фрактури при стрес или наранявания на меките тъкани като разкъсване на връзки или сухожилия

Лечение

Лечението зависи от причината за сковаността на коляното. Състояния като остеоартрит и РА ще изискват дългосрочно лечение и проследяване при лекаря.

Независимо дали сковаността на коляното е резултат от хронично заболяване или нараняване има няколко начина по които можете да получите облекчение за скованите си колене.

Грижа у дома, за да се предотврати или облекчи сковаността на коляното.

Тези стратегии включват:

 • Методът RICE (почивка, лед, компресия и повдигане)
 • Разтягане преди тренировка
 • Приемане на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен
 • Носенето на скоба за коляното
 • Укрепване на мускулите около колянната става
 • Включване на разходки
 • Избор на упражнения с ниско въздействие като йога
 • Преди всичко слушайте тялото си. Не прекалявайте.

Медицинско лечение

В зависимост от Вашето състояние лекарят може да препоръча допълнително лечение. Вариантите за лечение включват:

 • Физиотерапия
 • Болкоуспокояващо лекарство с рецепта
 • Инжекции с кортизон
 • Инжекции с лубрикант за стави
 • Модифициращи заболяването антиревматични лекарства за състояния като ревматоиден артрит
 • Насочване към ортопед, ако е необходима операция на коляното

Дори, ако сте изпратени за друго медицинско лечение трябва да продължите да следвате стратегиите за грижа у дома за най - добри резултати.

Схванатите колене често са резултат от прекомерна употреба или нараняване, но болестта също може да ограничи подвижността. За да предотвратите проблеми разтягайте и тренирайте краката си редовно.

Дори при внимателна грижа може да откриете, че коленете Ви все още са схванати. Могат да се развият и други симптоми като подуване или треска. Посетете Вашия лекар за физически преглед и бъдете готови да се подложите на някои кръвни изследвания и образна диагностика, за да разберете защо коленете Ви са схванати.

След диагностициране лекарят ще разработи план който или да Ви помогне да възстановите пълното движение без болка или да Ви помогне да управлявате дискомфорта и физическите ограничения които не могат да бъдат обърнати. Медикаментите, физиотерапията и хирургията обикновено се използват за лечение на скованост на коляното.

Сковаността в колянната става може да бъде тревожна и да попречи на ежедневния Ви живот. Независимо дали идва от нараняване или основно състояние лекарят ще Ви помогне да създадете план за лечение който работи за Вас и облекчава симптомите.

Колкото по - рано разберете какво причинява сковаността на коляното толкова по - голяма вероятност ще имате да възстановите движението на коляното. Така, че не пренебрегвайте болката или промените в способността си да седите, стоите или се движите поради болка в коляното.

Защо коляното ме боли докато седя?

Много хора със синдром на пателофеморална болка (PFPS) съобщават, че коляното ги боли докато седят особено при продължително седене. Това състояние често се идентифицира с болка която се усеща под и около капачката на коляното. Ефективното лечение на PFPS може да дойде под формата на физическа терапия и упражнения които се фокусират върху подколенните мускули и мускулите на бедрото и задната част на бедрото.

Как да предотвратя скованост на коленете?

Има няколко начина да помогнете за предотвратяване на скованост на коленете. Преди да тренирате или да се занимавате с физическа активност не забравяйте да разтягате правилно всяка част от тялото си. Упражненията с ниско въздействие като йога или сгъване на подколенното сухожилие могат да намалят сковаността и да укрепят мускулите на колянната става. Ако работите от вкъщи ставайте на всеки 30 минути, за да изпънете краката си.

Защо има стягане зад коляното?

Разкъсване на предна кръстна връзка (ACL), разкъсване на задна кръстна връзка (PCL) и киста на Бейкър са няколко състояния които могат да причинят стягане зад коляното. ACL обикновено се разглеждат като спортни наранявания, но и ACL и PCL могат да се случат поради всякаква физическа активност. Единственият начин да диагностицирате стягането в коляното е като посетите лекар.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се