Ревматоиден артрит (РА) - какви диагностични кръвни тестове да очакваме

699
Ревматоиден артрит (РА) - какви диагностични кръвни тестове да очакваме

Има няколко диагностични кръвни изследвания които лекарят може да назначи, ако смята, че пациент може да има ревматоиден артрит (РА). Обикновено лекарят взема няколко кръвни проби от вена, за да проведе различните тестове.

Лекарят може да не назначи всички изследвания. Тестовете които ще бъдат избрани ще зависят от симптомите на и резултата от физическия преглед.

Антицикличен цитрулиниран пептид

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Този тест търси специфично автоантитяло наречено антицикличен цитрулиниран пептид (анти-CCP).

Ако човек има РA и анти-CCP антитела той има серопозитивен РA. Пациентите със серонегативен РА имат РА, но нямат анти-CCP антитела.

За да интерпретира резултатите лекарят ще ги разгледа заедно с тези от теста за ревматоиден фактор. Лекарят вероятно ще оцени резултатите както следва:

  • положителни CCP антитела и положителен ревматоиден фактор, пациентът има РА
  • положителни CCP антитела и отрицателен ревматоиден фактор. Пациентът има ранен стадий на РА или има вероятност да го развие
  • отрицателни CCP антитела и отрицателен ревматоиден фактор. Има по - малка вероятност пациентът да развие РА

Ревматоиден фактор

Този тест измерва нивото на ревматоиден фактор действащ като антитяло срещу гама - глобулини които са вид нормален протеин в кръвта.

Нормалният диапазон за ревматоиден фактор е 0-20 единици на ml. Няколко други здравословни състояния могат да увеличат нивата на гревматоиден фактор в тялото и около 5% от хората с високи нива на ревматоиден фактор нямат РA.

По същия начин около 20% от хората, които имат РА нямат високи нива на ревматоиден фактор. Ето защо лекарите може да се нуждаят от други тестове като например анти-CCP тест, за да потвърдят диагнозата.

В някои случаи някои вируси могат да предизвикат симптоми подобни на тези на РА и да доведат до положителен резултат от тест за ревматоиден фактор. Примери за вируси които могат да причинят това включват парвовирус В19 и хепатит С.

Може да се наложи назначаване на допълнителни тестове като тест за антитела за хепатит С, за да изключи тези вирусни инфекции. Въпреки това може да се наложи лекар да тества за вируси като паровирус само ако, има доказан риск от експозиция например, ако човек е влязъл в контакт с рискова група.

Антинуклеарно антитяло

Този тест търси високи нива на антинуклеарни антитела (ANAs). Това са кръвни протеини които могат да атакуват ядрото на клетката унищожавайки клетката.

ANAs могат да присъстват при хора с редица състояния включително РА, склеродермия, синдром на Сьогрен и смесено заболяване на съединителната тъкан. Поради тази причина само положителен резултат от ANA тест не може да потвърди наличието на РА.

С-реактивен протеин

Този тест проверява за наличието на С-реактивен протеин (CRP) който черният дроб произвежда в отговор на възпаление в тялото. Протеинът помага за регулиране на имунните реакции, а резултатите от CRP тест могат да покажат системно възпаление.

Наличието на CRP може да показва възпаление навсякъде в тялото, а положителният резултат от теста може да показва РА или друго състояние като диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечно заболяване, депресия или белодробно заболяване.

реклама

Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ)

Този тест измерва скоростта с която червените кръвни клетки в кръвната проба се събират заедно и се утаяват на дъното на епруветката за един час. Лекарите също понякога наричат ​​​​това скорост на седиране. Може да покаже дали има възпаление в тялото или не.

Други фактори освен РА като инфекция и по - напреднала възраст могат да доведат до висока скорост на утаяване на еритроцитите (ESR). Резултатите на даден пациент също могат да варират във времето.

Генетичен маркер човешки левкоцитен антиген

Този тест проверява за генетичен маркер наречен човешки левкоцитен антиген (HLA). Някои проучвания показват, че около 60% от случаите на РА могат да бъдат наследени. Ако човек има специфични антигени това може да означава, че има по - висока вероятност от развитие на РA. Въпреки това други фактори като употребата на тютюн също могат да предизвикат състоянието.

HLA маркерите в кръвта могат да помогнат да се посочи вероятността от развитие на имунно - свързано състояние като РА. Тези маркери могат също да са признак на друго състояние като анкилозиращ спондилит или реактивен артрит.

Серологично изследване за лаймска болест

Лекарите използват определени тестове, за да изключат други състояния които причиняват симптоми подобни на тези на РА. Този тест открива наличието на антитела които показват лаймска болест. Ако човек има серологични имунни фактори за лаймска болест това може да означава, че има лаймска болест, а не РА.

Пикочна киселина

Пикочната киселина е отпадъчен продукт който има тенденция да присъства във високи количества при подагра която е друга форма на възпалителен артрит.

Човек обикновено има високо ниво на пикочна киселина известно също като хиперурикемия когато нивата в кръвта са по - високи от 800 mg на ден при мъжете и 750 mg на ден при жените. Когато това се случи е по - вероятно да има подагра отколкото РА.

Пълна кръвна картина

Тестът за пълна кръвна картина проверява белите кръвни клетки в кръвта които са отговорни за борбата с инфекциите и съсирването на кръвта и червените кръвни клетки които доставят кислород до всички органи в тялото с помощта на протеина хемоглобин.

Извършването на ПКК може да бъде полезно за хора с РА тъй като те са склонни да бъдат анемични. Това означава, че те може да нямат достатъчно здрави кръвни клетки.

Пълен метаболитен панел

Този тест проверява функцията на черния дроб и бъбреците. Разглежда кръвните нива на натрий, калий, хлорид, глюкоза, креатинин (който конкретно измерва бъбречната функция) и аспартат трансаминаза и аланин трансаминаза (които конкретно измерват чернодробната функция).

Някои лекарства за лечение на РА могат да повлияят на черния дроб и бъбреците. Въз основа на резултатите от теста лекарят може да коригира лекарствата на даден пациент.

Допълнителни начини за диагностициране на РА

Освен кръвните изследвания следните фактори могат да помогнат на лекарите да поставят диагноза РА:

  • наличието на симптоми на РА като подуване и болка в ръцете, китките и коленете
  • тестове за образна диагностика които предполагат увреждане на ставите или разкриват пълни с течност области около тях
  • проби от ставна течност които търсят кристали на пикочна киселина или други съединения

Получаването на бърза диагноза е от ключово значение. Получаването на ранно лечение може да помогне за забавяне на прогресията на състоянието.

Преди да си направи кръвен тест пациентът трябва да провери дали е необходима някаква подготовка като гладуване или не. Резултатите от комбинация от кръвни изследвания могат да помогнат на лекарите да диагностицират или изключат РА, а тестовете за образна диагностика и физическите прегледи помагат да се определи причината за симптомите.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се