Кои са седемте основни причини за затлъстяването

1415
Кои са седемте основни причини за затлъстяването

Затлъстяването е медицинско състояние което се появява когато човек има наднормено тегло или натрупани телесни мазнини и това може да повлияе на здравето му. Лекарите обикновено определят затлъстяване, ако има висок индекс на телесна маса.

Индексът на телесна маса (ИТМ) е инструмент, който лекарите използват, за да преценят дали човек има подходящо тегло за възрастта, пола и ръста. Измерването съчетава височина и тегло. ИТМ между 25 и 29,9 показва, че човек носи наднормено тегло. ИТМ от 30 или повече предполага, че може да има затлъстяване.

Други фактори като съотношението между размера на талията и ханша (WHR), съотношението на талията към височината (WtHR) и количеството и разпределението на мазнините по тялото също играят роля при определяне на това в какво здравословно състояние са теглото и формата на тялото.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Затлъстяването и наднорменото тегло може да увеличи риска от развитие на редица здравословни състояния включително метаболитен синдром, артрит и някои видове рак. Метаболитният синдром включва проблеми като високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Поддържането на здравословно тегло или загубата тегло чрез диета и упражнения е един от начините за предотвратяване или намаляване на затлъстяването. В някои случаи може да е необходима операция.

Кои са основните причини за затлъстяването?

1. Консумиране на твърде много калории. При консумиране на повече калории отколкото се използват като енергия тялото съхранява допълнителните калории като мазнини. Това може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване. Също така някои видове храни са по-склонни да доведат до наддаване на тегло особено тези с високо съдържание на мазнини и захари. Храните, които са склонни да увеличават риска от наддаване на тегло:

 • бързо хранене
 • пържени храни като пържени картофи
 • тлъсти и преработени меса
 • много млечни продукти
 • храни с добавена захар като печени продукти, готови зърнени закуски и бисквитки
 • храни съдържащи скрити захари като кетчуп и много други консервирани и пакетирани хранителни продукти
 • подсладени сокове, газирани напитки и алкохолни напитки
 • преработени храни с високо съдържание на въглехидрати като хляб и гевреци

Някои преработени хранителни продукти съдържат високо-фруктозен царевичен сироп като подсладител, включително пикантни продукти като кетчуп.

Консумирането на твърде много от тези храни и практикуването на твърде малко упражнения може да доведе до увеличаване на теглото и затлъстяване.

Човек, който е на диета състояща се предимно от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и вода все още е изложен на риск от напълняване, ако преяде или ако генетичните фактори например увеличат риска. Те обаче са по-склонни да се насладят на разнообразна диета като същевременно поддържат здравословно тегло. Пресните храни и пълнозърнестите храни съдържат фибри което кара човек да се чувства по-дълго сит и насърчава здравословното храносмилане.

2. Водене на заседнал начин на живот. Много хора в съвременните условия на живот водят много по-заседнал начин на живот отколкото техните родители и баби и дядовци. Примери за заседнали навици включват:

 • работа в офис, а не физически труд
 • игри на компютър вместо физически дейности навън
 • придвижване с кола вместо да се разхождате или да карате колело

Колкото по-малко човек се движи, толкова по-малко калории изгаря. Също така физическата активност влияе върху това как работят хормоните и как оказват влияние върху начина по който тялото обработва храната. Няколко проучвания показват, че физическата активност може да помогне да се поддържат нивата на инсулин стабилни и че нестабилните нива на инсулин могат да доведат до наддаване на тегло.

Изследователи отбелязват в публикация в BMJ Open Sport and Exercise Medicine през 2017 г., че "начинът на живот включващ редовна физическа активност е определен като ключов фактор за поддържане и подобряване на много аспекти на здравето, включително чувствителност към инсулин.

реклама

Физическата активност не е необходимо да се практикува съмо във фитнеса. Физическата работа, ходенето или колоезденето, изкачването на стълби и домашните задачи допринасят. Въпреки това видът и интензивността на дейността могат да повлияят на степента, в която активността е от полза за тялото в краткосрочен и дългосрочен план.

3. Недостатъчен сън. Изследванията показват, че липсата на сън увеличава риска от напълняване и развитие на затлъстяване. Изследователи изследват резултати от над 28 000 деца и 15 000 възрастни в Обединеното кралство от 1977 до 2012 г. Стигат до заключението, че лишаването от сън значително увеличава риска от затлъстяване както при възрастни, така и при деца. Предполагат, че лишаването от сън може да предизвика затлъстяване, тъй като може да доведе до хормонални промени, които увеличават апетита.

Когато човек не спи достатъчно тялото му произвежда грелин, хормон, който стимулира апетита. В същото време липсата на сън води и до по-ниско производство на лептин, хормон, който потиска апетита.

4. Ендокринни нарушения. Екип от Университета в Барселона публикува проучване в World Journal of Gastroenterology което дава примери за това как течната фруктоза, вид захар в напитките може да промени липидния енергиен метаболизъм и да доведе до затлъстяване на черния дроб и метаболитен синдром.

Характеристиките на метаболитния синдром включват диабет, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Хората със затлъстяване са по-склонни да имат метаболитен синдром.

След хранене на плъхове с 10-процентов разтвор на фруктоза в продължение на 14 дни учените отбелязват, че техният метаболизъм започва да се променя. Учените смятат, че има връзка между високата консумация на фруктоза и затлъстяването и метаболитния синдром. Изразяват опасения относно използването на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза за подслаждане на напитки и други хранителни продукти. Проучвания върху животни са установили, че когато настъпва затлъстяване поради консумация на фруктоза има и тясна връзка с диабет тип 2.

През 2018 г. изследователи публикуват резултатите от иззследванията включващи млади плъхове. Те също са преживели метаболитни промени, оксидативен стрес и възпаление след консумация на фруктозен сироп. Изследователите отбелязват, че "увеличеният прием на фруктоза може да бъде важен предиктор за метаболитния риск при младите хора". Те призовават за промени в диетата на младите хора, за да се предотвратят тези проблеми, както и избягване на високофруктозен царевичен сироп. Храните, които съдържат високо-фруктозен царевичен сироп:

 • газирани, енергийни и спортни напитки
 • бонбони и сладолед
 • сметана за кафе
 • сосове и подправки, включително салатни превръзки, кетчуп и сос за барбекю
 • подсладени храни, като кисело мляко, сокове и консервирани храни
 • хляб и други готови печени изделия
 • зърнени закуски, зърнени барове и барове "енергия" или "хранене"

За да намалите приема на царевичен сироп и други добавки:

 • проверете етикетите, преди да купите
 • избирайте неподсладени или по-малко обработени продукти когато е възможно
 • правете салатни превръзки и печете други продукти у дома

Някои храни съдържат други подсладители, но те също могат да имат неблагоприятни ефекти.

5) Лекарства и наддаване на тегло. Някои лекарства също могат да доведат до напълняване. Резултати от преглед и мета-анализ, публикувани в The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism през 2015 г., установяват, че някои лекарства карат хората да наддават на тегло за период от месеци:

 • атипични антипсихотици
 • антиконвулсанти и стабилизатори на настроението и по-специално габапентин
 • хипогликемични лекарства като толбутамид
 • глюкокортикоиди използвани за лечение на ревматоиден артрит
 • някои антидепресанти

Някои лекарства обаче могат да доведат до загуба на тегло. Всеки, който започва ново лекарство, за да следи теглото си трябва да попита лекаря си дали лекарството може да има някакъв ефект върху теглото.

6. Влиянието на протеин или ген известен като sLR11. Колкото по-дълго човек е с наднормено тегло, толкова по-трудно може да отслабне. Резултати от проучване на мишки публикувано в списанието Nature Communications през 2015 г., предполагат, че колкото повече мазнини носи човек толкова по-малка е вероятността тялото да изгаря мазнини поради протеин или ген известен като sLR11. Изглежда, че колкото повече мазнини има човек, толкова повече sLR11 ще произведе тялото му. Протеинът блокира способността на организма да изгаря мазнини което затруднява изхвърлянето на излишните килограми.

7. Генът за затлъстяване. Дефектен ген наречен ген на мастната маса и свързан със затлъстяването (FTO) е отговорен за някои случаи на затлъстяване. Изследване публикувано през 2013 г. посочва връзката между този ген и:

 • затлъстяване
 • поведения, които водят до затлъстяване
 • по-висок прием на храна
 • предпочитание към висококалорични храни
 • нарушена способност да се чувствате сити

Хормонът грелин играе решаваща роля в поведението на хранене. Грелинът също влияе върху отделянето на хормони на растежа и върху това как тялото натрупва мазнини наред с други функции. Активността на гена FTO може да повлияе на вероятността човек да има затлъстяване, тъй като влияе върху количеството грелин.

В проучване включващо 250 души с хранителни разстройства публикувано в Plos One през 2017 г., изследователите предполагат, че FTO също може да играе роля в състояния като преяждане и емоционално хранене. Много фактори играят роля в развитието на затлъстяването, но генетичните черти могат да увеличат риска при някои хора.

Здравословната диета която съдържа много прясна храна заедно с редовните физически упражнения ще намали риска от затлъстяване при повечето хора. Въпреки това тези които са генетично предразположени може да са затруднени при поддържане на здравословно тегло.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се