Кои са видовете навяхвания на глезена

998
Кои са видовете навяхвания на глезена

Навяхването на глезена е най-честото нараняване на долните крайници и едно от най-честите ортопедични наранявания като цяло. Активните хора включително любители и професионални спортисти са най-склонни да изпитат един от трите вида навяхвания на глезена.

Независимо дали сте претърпели спортна контузия на глезена, изпитвате болка от стъпване на криво или падане трябва да помислите за консултация с лекар за глезена за правилна диагноза. 55 процента от хората не търсят ортопедично лечение за нараняване на глезена.

Специалист ортопед ще може правилно да диагностицира какъв тип навяхване на глезена сте претърпели и ще предпише план за действие, който да Ви изправи на крака.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Според изследователския институт Steadman Philippon всяка година има повече от един милион наранявания на глезена приблизително 85% от които са навяхвания на глезена. По принцип изкълчването на глезена се появява когато изкривите, усучете или завъртите глезена си по начин, който може да разтегне или разкъса връзките, които държат глезенната става.

реклама

Тежко навяхване на глезена

Много по-рядко, но често по-сериозно от леките навяхвания тежкото навяхване, засяга горните връзки около глезена, които свързват фибулата (външната кост на долната част на крака) с пищяла (пищялната кост). Този тип навяхвания са много по-чести при силни удари или при контактни спортове където заставането и завъртането на крака към външната страна на крака може да причини нараняване. Някои такива навяхвания могат да доведат до фрактура на фибулата и няма да можете да понесете никаква тежест върху ранения глезен.

Вашият специалист ортопед-травматолог ще може да определи степента на вашето нараняване на глезена въз основа на клинично диагностични тестове, образна диагностика (рентгенова снимка, КТ сканиране или ЯМР) и местоположението на вашата болка.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОРТОПЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

Симптоми на тежко навяхване на глезена

Обикновено се причинява от травматично нараняване на глезена. Симптомите включват:

  • Болка над глезена, която се увеличава с въртене на крака навън
  • Болка при ходене
  • Натъртване и подуване
  • Невъзможност да се направи една крачка с вдигане на прасеца

Хирургия на глезена

Вашият лекар също ще иска да определи вида на тежкото навяхване на глезена. Стабилно изкълчване на висок глезен обикновено може да се лекува консервативно чрез обездвижване. Нестабилното изкълчване на висок глезен обаче обикновено изисква операция на глезена за стабилизиране на ставата.

Леко навяхване на глезена

Най-често срещаният тип изкълчване на глезена, ниско изкълчване на глезена включва връзките, които поддържат ставата точно под истинската глезенна става, наречена субталарна става. Тази става позволява на крака да се върти наляво и надясно (или отвътре и отвън).

Близо 85 процента от всички навяхвания на глезена се случват от външната страна (странично) на глезенната става. Посочен като странично изкълчване на глезена този тип изкълчване на нисък глезен се проявява с болка, подуване, натъртване и нестабилност на ставите.

Средно по тежест навяхване на глезена

Нараняване на вътрешните връзки на глезена, които се наричат общо делтоидни връзки. Тъй като тези връзки са много по-силни от тези свързани с тежките и леки навяхвания на глезена средните навяхвания на глезена са доста редки. Появяват се от еверзия с дорсифлексия (завъртане на пръстите навън, докато се насочвам нагоре). Макар и необичайно средното изкълчване може да отнеме близо два пъти повече време, за да заздравее при навяхване на висок и нисък глезен.

Ако страдате от болки в глезена или смятате, че сте изкълчили глезена потърсете медицинска помощ. За съжаление навяхванията на глезена са склонни да отслабват връзките и глезенната става оставяйки го по-податлив на навяхвания с течение на времето. Правилното лечение и рехабилитация могат да помогнат за укрепване и излекуване на травмата на глезена правилно.

https://heidenortho.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се