Коя е причината за махмурлука

963
Коя е причината за махмурлука

След употреба на акохол организмът разгражда алкохола на по-малки съединения като резултатът е предимно етилов алкохол. Но останалите съединения са тези наречени конгенери (​​вещества различни от желания тип алкохол, етанол получен по време на ферментацията). Учените смятат, че тези съединения може да имат нещо общо с това защо се получава махмурлук.

Какво представляват конгенерите?

При производството на спиртни напитки конгенерите се получават по време на процеса на ферментация или дестилация. По време на този процес захарите се превръщат в алкохол използвайки различни щамове дрожди. Дрождите превръщат аминокиселините естествено присъстващи в захарите в етилов алкохол известен също като етанол. Но етанолът не е единственият страничен продукт от процеса на ферментация. Конгенерите също присъстват.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Количеството конгенери, които производителят произвежда може да зависи от първоначалните захарни или въглехидратни суровини използвани за производството на алкохол. Примерите включват зърнени култури за бира или грозде за вино. Понастоящем изследователите смятат, че конгенерите могат да придадат на напитките определен вкус и аромат. Някои производители дори тестват количеството конгенери, за да се уверят, че продуктът има постоянен вкусов профил. Примери за конгенери, които процесът на дестилация включва:

  • киселини
  • алкохоли като изобутилен алкохол, който мирише сладко
  • алдехиди като ацеталдехид, който често има плодов мирис в бърбъните и рома
  • естери
  • кетони

Количеството конгенери в алкохола може да варира. Като общо правило колкото по-дестилиран е алкохолът, толкова по-ниски са конгенерите. Ето защо някои хора могат да открият, че алкохолните напитки с най-висока дестилация не им създават махмурлук в сравнение с алтернативна напитка на по-ниски цени.

Причината за махмурлука

Изследванията показват, че съдържанието на конгенери може да играе роля в появата на махмурлук, но вероятно не е единственият фактор. Според статия в списание Alcohol and Alcoholism консумацията на алкохолни напитки, които имат повече конгенери обикновено причинява по-лош махмурлук от напитките с по-малко конгенери.

Лекарите все още нямат всички отговори когато става въпрос за махмурлук, включително защо се появява при някои хора, а при други не, както и всички отговори за конгенерите при консумацията на алкохол.

Една от актуалните теории за алкохола и конгенерите свързани с махмурлука е, че тялото трябва да разгражда конгенерите. Понякога разграждането им се конкурира с разграждането на етанола в организма. В резултат на това алкохолът и неговите странични продукти могат да се задържат по-дълго в тялото допринасяйки за симптоми на махмурлук.

В допълнение конгенерите могат да стимулират тялото да освобождава хормони на стреса като норепинефрин и епинефрин.

Те могат да причинят възпалителни реакции в тялото, които водят до умора и други симптоми на махмурлук.

Нивата на конгенерите в различните алкохолни напитки

Според статия в списанието Alcohol and Alcoholism нивата на конгенерите са в диапазона:

Викоки нива на конгенери: бренди, червено вино, ром.

Средни нива на конгенери: уиски, бяло вино, джин.

Ниски нива на конгенери: водка, бира, етанол като водка в портокалов сок

Учените също са тествали алкохола за количеството на отделните конгенери. Според проучване от 2010 г. водката е напитка, която съдържа най-малко от конгенерите на която и да е напитка. Смесването с портокалов сок също помага да се неутрализират някои от присъстващите конгенери.

В друго проучване от 2010 г. участниците консумират бърбън, водка или плацебо в сходни количества. След това на участниците са попитани за техния махмурлук, в случай, че са имали. Участниците са имали по-тежък махмурлук след консумация на бърбън, който има по-голямо количество конгенери в сравнение с водката. Стиганали са до заключението, че увеличената концентрация на конгенери допринася за тежестта на махмурлука. Тъй като конгенерите влияят на способностите на организма да разгражда етанола толкова бързо и предизвикват стресови реакции в тялото.

Съвети за избягване на махмурлук

Докато изследователите свързват засиленото присъствие на конгенери с тежестта на махмурлука хората все още получават махмурлук когато пият твърде много от всякакъв вид алкохолни напитки. Ако се притеснявате за симптомите на махмурлук можете да опитате напитки с ниско съдържание на конгенер, за да видите дали ще се почувствате по-добре на следващия ден.

Според статия от 2013 г. хората, които си правят алкохол у дома имат по-малък контрол върху процеса на ферментация като производители. В резултат на това алкохолните напитки приготвени у дома обикновено имат повече конгенери понякога до 10 пъти повече от обичайното количество. Може да избегнете такива напитки, ако се опитвате да се предпазите от махмурлук. Понастоящем изследователите вярват, че махмурлукът е резултат от много фактори, които допринасят за него:

  • колко човек е изпил
  • продължителност и качеството качество на съня

Консумацията на алкохол може също да допринесе за дехидратация, която може да причини неприятни симптоми:

  • гадене
  • слабост
  • сухота в устата

В допълнение към избягването на богати на конгенери напитки ето още няколко съвета за предпазване от махмурлук:

Не пийте напразен стомах: Храната може да помогне да се забави времето за което тялото абсорбира алкохола, така тялото ще има повече време да го разгради.

Пийте вода заедно с алкохола, който консумирате. Редуването на алкохолна напитка с чаша вода може да помогне за предотвратяване на дехидратация, което Ви кара да се чувствате по-зле.

Наспете се достатъчно през нощта след пиене. Повече сън може да Ви помогне да се почувствате по-добре.

Вземете обезболяващо лекарство без рецепта, за да намалите болките в тялото и главоболието след пиене.

Разбира се винаги следвайте съвета да пиете умерено. Пиенето по-малко обикновено може да гарантира, че ще имате по-малко или няма да имате никакъв махмурлук.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се