Компресивните чорапи и разширените вени

796
Компресивните чорапи и разширените вени

Разширената вена е силно видима вена разположена точно под повърхността на кожата. Компресивните чорапи могат да помогнат за намаляване на външния вид като подуване и преодоляване на болезнените симптоми свързани с разширени вени.

Разширените вени възникват когато кръвта се събира зад малките клапи във вените вместо да тече плавно обратно към сърцето. Те са по - чести в краката и стъпалата, тъй като кръвта връщаща се в сърцето трябва да се придвижва по - далеч. Лекарите често препоръчват компресивни чорапи:

 • за подобряване на кръвообращението
 • за спиране на разширените вени
 • за влошаване и намаляване на болката или дискомфорта

Как работят компресивните чорапи?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Компресивните чорапи могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и лечение на симптомите на разширени вени. Традиционно се използват за подобряване на кръвообращението. Според авторите на "Склеротерапия, лечение на разширени и телангиектатични вени на краката" римските войници често увиват краката си в кожени презрамки, за да подобрят кръвообращението по време на дълги походи.

Съвременните компресионни чорапи са по - сложни и проектирани да осигуряват постоянен натиск в краката като помагат на кръвта да тече обратно към сърцето. Този тип чорапи обикновено упражняват по - голям натиск близо до глезените и стъпалата осигурявайки допълнително притискане което насърчава притока на кръв.

Проучванията показват, че компресивните чорапи могат да подобрят някои симптоми на разширени вени, но малко доказателства подкрепят идеята, че само чорапите ще ги премахнат. Различните видове компресивни чорапи упражняват различно налягане.

Някои скорошни изследвания на разширени вени включват:

 • Проучване от 2018 г. установява, че носенето на компресионни чорапи с налягане от 18 до 21 милиметра живак (mm Hg) в продължение на 1 седмица спомага за намаляване на болката свързана с разширените вени в сравнение с нормалните чорапи
 • Изследване от 2017 г., установява, че носенето на чорапи с 22 mm Hg в продължение на 6 месеца помага за овладяване на подуването на краката по време на бременност при разширени вени
 • Авторите обаче отбелязват, че пероралното лекарство Pycnogenol, регистрирана търговска марка за екстракт от борова кора е по - ефективно от използването на чорапи
 • Проучване от 2014 г. заключава, че операцията за премахване на разширени вени е по - ефективно лечение от компресионните чорапи

Като цяло резултатите са смесени. Преглед от 2015 г. установява, че малко надеждни доказателства подкрепят компресионните чорапи като лечение на разширени вени.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама

Какъв тип компресивни чорапи трябва да използвам?

Правилното количество натиск и правилният вид компресионен чорап зависи от броя, вида и основната причина за разширени вени. Трите основни вида са:

 • Подкрепящ чорапогащник. Упражнява известен натиск, но е най - малко стегнатият вариант
 • Компресивни чорапи. Предлагат се в много аптеки и онлайн магазини с различна степен на компресия. Те осигуряват по - голяма подкрепа от чорапогащника
 • Компресивни чорапи по предписание. Те упражняват най - голям натиск и се поставят от специалист, за да се гарантира, че те са ефективни, но не толкова стегнати, че да повлияят на кръвообращението

Чорапите обикновено са високи до коляното или бедрата. Чорапите до коленете стимулират кръвообращението в долната част на крака и при упражнения.

Лекарят може да препоръча компресивни чорапи с високи бедра за разширени вени въпреки, че те се използват по-често за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци след операция, особено след операция на коляното.

Кога трябва да се носят компресивните чорапи?

Хората са склонни да носят компресивни чорапи през деня тъй като седенето и изправеното положение е по - вероятно да причини проблеми с кръвообращението. При разширени вени опитайте да вдигнете краката си вечерта, за да се подобри кръвообращението. Лекарят обаче може да препоръча носенето на чорапите и през нощта.

Рискове от компресивните чорапи

Могат да причинят дразнене на кожата, ако се носят неправилно или твърде дълго.

Тъй като са умишлено стегнати могат да бъдат трудни за обличане. Краката трябва да са чисти и сухи. Изчакайте да се абсорбира всеки лосион преди да обуете чорапите.

Използването на компресивните чорапи може да има странични ефекти включително:

 • дразнене на кожата
 • дискомфорт
 • временни вдлъбнатини по кожата

Чорапите които са набръчкани, носени неправилно или с грешен размер са по - склонни да причинят проблеми.

Когато кръвообращението е възпрепятствано от състояние като периферна невропатия което може да увреди нервите в краката човек може да не може да разбере дали чорапите са прекалено стегнати или падат.

По - вероятно е да се изпитат негативни ефекти, ако се носят чорапите твърде дълго. Сваляйте чорапите всеки ден и ежедневно преглеждайте и проверявайте краката и стъпалата за признаци на увреждане или раздразнение като използвате огледало, ако е необходимо. Може да е по-лесно да използвате огледало с дълга дръжка или огледало поставено на земята. Ако се появят нови зони на дразнене свържете се с лекар.

Компресивните чорапи може да не премахнат разширените вени, но могат да намалят свързаната болка и подуване.

Сменяйте компресивните чорапи на всеки 3 до 6 месеца. Поддържайте краката и чорапите чисти и сухи, за да постигнете най - добри резултати.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се