Лазерна корекция на зрението! Какво трябва да знаем за тази процедура?

3790
Лазерна корекция на зрението! Какво трябва да знаем за тази процедура?

Едно от големите постижения на съвременната медицина е възможността за бърза и безболезнена корекция на зрението с помощта на лазер. Идеи за създаването на тази техника има още към края на деветнадесети век. С годините тя постепенно се осъвършенства и през 1998 година тази процедура официално е одобрена от Организацията по храните и лекарствата.

Днес стотици хиляди хора по целия свят намират ефективно решение на проблемите със зрението си благодарение на лазерната корекция, която продължава да се усъвършенства и да развива и нови методи. За съжаление лазерната хирургия не е решение на всеки проблем. Има няколко основни типа заболявания, които се повлияват добре от нея и освен това не всеки човек е подходящ кандидат за интервенцията. Поради тази причина, в случай че решите да се възползвате от нея, най - напред е редно да сте запознати какво точно представлява, какви са показанията и противопоказанията и какви могат да бъдат рисковете и страничните ефекти.

Какво представлява и как се извършва лазерната корекция на зрението?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Основната цел на тази интервенция е с помощта на специален лазер да се промени формата на роговицата, за да се подобри фокусирането на светлината, която навлиза през нея. Първоначално хирургът изрязва малко пръстенче на повърхността на роговицата, а след това с помощта на лазера се моделира подлежащата тъкан, съобразено със състоянието на окото преди операцията. Пациентът е в съзнание, тъй като операцията се извършва под местна упойка и по време на нея не би трябвало да усеща болка, а само леко напрежение.

За кои заболявания е подходяща и за кои - не?

Лазерната хирургия е подходяща при пациенти с късогледство, далекогледство и астигматизъм, но не всеки пациент с тези заболявания е подходящ кандидат. Например при децата под 18 години обикновено не се извършва корекция на зрението с лазер, тъй като при тях диоптъра все още се увеличава до завършване на растежа, а едно от условията за тази процедура е той да не се е променял през последната една година. За да се подложи на лазерна корекция един пациент трябва да бъде здрав, а офталмолога внимателно да определи дали статуса на очите е подходящ. Пациенти, страдащи от лупус, ревматоиден артрит, диабет и ХИВ - позитивни не са добри кандидати, а при тези страдащи от тежка форма на сухо око, както и с тънка роговица, предприемането на интервенцията трябва добре да се обмисли. Близо 10% от всички кандидати се оказват неподходящи.

Какви са рисковете?

Като всяка операция и лазерната корекция на зрението крие своите рискове. Въпреки че те са редки и обикновено не особено тежки, е редно да сте запознати с тях преди да се подложите на процедурата. Най - често срещаното усложнение е развитието на сухо око. Това състояние е обичайно да се наблюдава няколко дни до седмица след операцията, но понякога остава постоянно. Инфекциите също са редки, но при възникването им може да се създаде сериозна опасност за зрението. Пациентите с много висок диоптър невинаги успяват да свалят изцяло очилата след интервенцията, особено при четене и нощно шофиране. В много малък брой случаи се налага извършване на повторна корекция с цел възстановяване на намаленото след операцията зрение.

Каква е необходимата подготовка преди процедурата?

Вашият лекар ще ви даде инструкции колко време преди операцията да спрете да носите лещи, ако използвате такива. В зависимост от вида на лещите този период може да е от една до няколко седмици. В случай че страдате от сухи очи или някакво възпаление, офталмологът ще ви предпише капки за очи, които да коригират проблема преди операцията. Освен това ще бъдете инструктирани да не използвате гримове, лосиони и кремове един ден преди процедурата.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се