Най-често срещаните митове и факти за заболяванията на щитовидната жлеза!

29788
Най-често срещаните митове и факти за заболяванията на щитовидната жлеза!

Заболяванията на щитовидната жлеза са доста често срещани, което подтиква хората да се интересуват и да опознават нейната функция и патология. Съществуват редица митове, които много често се споменават когато стане въпрос за щитовидни заболявания. Има и много факти и доказателства, на които наистина може да се доверим. Щитовидната жлеза се разполага в предната област на шията и продуцира хормоните Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). Те имат влияние върху метаболизма, обмяната и редица системи. Тяхната секреция се контролира от тиреоид стимулиращия хормон (TSH), който се отделя от предния дял на хипофизата. Дисфункцията на жлезата води до симптоми от страна на различни органи и системи - сърдечно-съдова, нервна, храносмилателна, репродуктивна и т.н.

Какви митове може да споменем относно щитовидната жлеза и нейните заболявания?

1. Боледуват само жени.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Факт е, че заболяванията на щитовидната жлеза засягат в пъти по-често жените. Това не означава, че не страдат и мъжете от тези заболявания. Честотата мъже:жени е близо 1:8. Женският пол е по-често засегнат, а като причини се споменават генетични и психични фактори, както и такива свързани с околната среда.

2. Когато имам проблем с щитовидната жлеза, не мога да забременея.

Факт е, че щитовидните хормони повлияват функцията на репродуктивната система при жените и хипотиреоидизмът може да бъде причина за нередовна менструация, ановулаторен цикъл (не се отделя годна яйцеклетка за оплождане), извънменструално кървене и т.н. Когато бъде поставена диагноза хипотиреоидизъм и се започне лечение, хормоните могат да бъдат доведени до техните физиологични норми, при което може да настъпи бременност. Затова щитовидната патология не означава, че жената няма да има деца. Означава, че е нужно лечение, за да се установи хормонален баланс, след което да се направят опити за забременяване. Нивата на TSH нормално трябва да са между 0.5 и 5.0 uU/ml, но за да настъпи бременност се счита, че е нужно те да бъдат максимално 2.5 uU/ml.

3. Ако имам проблеми с щитовидната жлеза, бебето ми няма да се развие правилно по време на бременността.

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да бъде причина за усложнения по време на бременността като преждевременно раждане или спонтанни аборти. Щитовидните хормони влияят на психичното и нервното развитие на плода, но нарушения могат да настъпят само при хормонален дисбаланс. Дори и да има щитовидно заболяване, при добър контрол от страна на ендокринолог и гинеколог, бременността е редно да протече абсолютно нормално.

4. Няма как да разбера, че щитовидната жлеза боледува.

реклама

Не е така. Да, някои заболявания биват откривани случайно, но в повечето случаи присъства симптоматика, тъй като щитовидните хормони повлияват целия организъм. Жлеза може да страда от хипо- или хиперфункция. За хипотиреоидизма са характерни умора, слаба концентрация, нервност, депресия, покачване на килограми, косопад, нередовна менструация, стерилитет, ендометриоза, акне. За хипертиреоидизма са типични нервност, сърцебиене, повишен метаболизъм, тремор, загуба на тегло, нарушен сън.

5. Имам кисти на щитовидната жлеза, които трябва да бъдат премахнати.

Кистите на щитовидна жлеза се появяват поради нарушен дренаж на колоида, при което той се натрупва и образува киста. Натрупаният колоид е редно да бъде евакуиран само и единствено при изразени симптоми като задух ,болка, трудности при преглъщане, видно увеличаване на жлезата и т.н.

6. Възлите на щитовидната жлеза могат да прераснат в рак.

Всяко едно образувание на жлезата е редно да бъде установено с каква структура е чрез биопсия. Възлите на жлезата в над 95% от случаите са доброкачествени и няма място за притеснения. Огромен процент от хората имат подобни образувания без да подозират и без да имат симптоми. Няма установена закономерност според която честотата на карцином на щитовидната жлеза да е по-висока при хора с възли.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се