Паник атака или инфаркт - как да ги различим

3048
Паник атака или инфаркт - как да ги различим

Симптомите на паническа атака и инфаркт могат да бъдат много сходни което затруднява различаването. Инфарктът сам по себе си също може да доведе до паника което може да направи ситуацията по-объркваща. Паническата атака може да се случи самостоятелно или като симптом на паническо разстройство. Всяка година около 2-3% от хората в Съединените щати изпитват паническо разстройство, а повече ще изпитват паническа атака без да имат паническо разстройство.

Докато симптомите на тези две състояния се припокриват знанието как да ги различим може да бъде животоспасяващо.

Симптомите на Паник атака:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • Остра пронизваща болка в средата на гърдите
 • Внезапно начало иницирано от екстремен стрес
 • Болка която се подобрява времето
 • Симптоми които се разрешават в рамките на 20-30 минути
 • Ускорен сърдечен ритъм
 • Скъсяване на дъха и затруднено дишане
 • Изпотяване и треперене
 • Изтръпване на ръцете

Симптомите на инфаркт:

 • Притискаща болка и натиск в гърдите
 • Започва внезапно при физическа дейност
 • Болка която се влошава във времето
 • Болка която се разпространява в ръката, челюстта или плешката
 • Дълготрайни симптоми
 • Задух
 • Изпотяване
 • Гадене и повръщане

Как се разпознава разликата между паник атака и инфаркт

Разпознаванато на разликата между паническа атака и инфаркт може да бъде трудно, особено ако човек никога не е изпитвал симптомите на нито едно от двете преди. Може да се разграничат двете състояния като се претеглят няколко фактора, включително:

Характеристика на болката. Въпреки, че болката в гърдите е често срещана както за паническа атака, така и за инфаркт характеристиките на болката често се различават. По време на паническа атака болката в гърдите обикновено е остра или пронизваща и се локализира в средата на гърдите.

Болката в гърдите от инфаркт може да наподобява натиск или усещане за притискане. Болката в гърдите, която се появява поради инфаркт може също да започне в центъра на гръдния кош, но след това може да се насочи от гърдите към ръката, челюстта или лопатките.

Начало. Появата на симптоми може също да помогне за определяне дали има паническа атака или инфаркт. Въпреки, че и двете състояния могат да се развият внезапно и без предупреждение някои състояния на инфаркт се появяват поради физическо натоварване например изкачване по стълбите.

реклама

Продължителност. Продължителността на симптомите може също да помогне да се направи разликата. Повечето панически атаки приключват за няколко минути, макар че могат да продължат по-дълго. По време на инфаркт симптомите са склонни да продължават по-дълго и да се влошават с времето. Например болката в гърдите може да е лека при началото на инфаркт, но да стане силна след няколко минути.

Може ли паническата атака да причини инфаркт?

Паническата атака не причинява инфаркт. Запушването на един или повече от кръвоносните съдове на сърцето което води до прекъсване на жизненоважния кръвен поток причинява инфаркт. Въпреки, че паническата атака няма да причини сърдечен удар стресът и безпокойството могат да играят роля в развитието на коронарна артериална болест.

Паническите атаки могат да възникнат като изолирани събития или като част от тревожно разстройство. __Някои изследвания показват, че хората с тревожни разстройства могат да имат повишен риск от развитие на сърдечни заболявания поради ниска вариабилност на сърдечната честота (HRV) (__времето между всеки сърдечен ритъм). Автономната нервна система контролира сърдечната честота. Пулсът варира през деня в зависимост от дейностите и емоциите на всеки човек.

Висока HRV показва, че сърдечната честота се променя ефективно през целия ден в зависимост от това което прави. Това също е знак, че автономната нервна система работи добре.

Ниска HRV означава, че сърцето на човек не превключва толкова ефективно__. Някои проучвания свързват ниска HRV с повишен риск от сърдечни заболявания.__

В анализа на изследователите на проучвания за HRV при хора които са диагностицирани с различни видове тревожно разстройство включително паническо разстройство резултатите показват, че участниците имат по-нисък HRV от тези без тревожно разстройство. От решаващо значение е да се разбере, че пристъпът на паника не означава, че някой ще получи инфаркт.

Човек с паническо разстройство може да получи многократни панически атаки, но са необходими повече изследвания, за да се определи дали наличието на паническо разстройство увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания.

Кога да посетите лекар

Тъй като симптомите на паническите атаки и инфарктите са сходни винаги е най-добре да се потърси незабавна медицинска помощ при съмнение. Жизненоважно е да се потърси спешно медицинско лечение, ако се развие някой от следните симптоми:

 • внезапна, силна болка в гърдите
 • натиск в гърдите с продължителност повече от 2 или 3 минути
 • болка в гърдите излъчваща се надолу по ръката или в челюстта

Според фондацията Woman’s Heart понякога при жените се асоцират симптомите на сърдечно заболяване с тез на панически атаки. Медицински тестове като електрокардиограма (ЕКГ) и кръвни тестове, могат да помогнат на лекаря да постави точна диагноза. Всеки, който мисли, че може да получи инфаркт трябва да потърси своевременна помощ.

Ако става дума за инфаркт лечението ще подобри шансовете за добра перспектива и пълно възстановяване.

Ако случаят не е инфаркт пациентът може да се възползва от лечение на тревожност.

Перспективите ще варират в зависимост от това дали човек е преживял инфаркт или паническа атака. Въпреки, че паническата атака може да се чувства много дискомфортно и притеснително тя не е животозастрашаваща. Хората все още трябва да търсят подходящо лечение за панически атаки, които могат да попречат на качеството им на живот.

Лекарят може да помогне за лечение на тревожност и пристъпи на паника с различни техники включително промени в начина на живот, лекарства и консултации. В някои случаи инфарктът може да бъде животозастрашаващ. След инфаркт също трябва да се предприемат стъпки за управление на основното сърдечно заболяване.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се