Планирате бременност? Ето каква подготовка е добре да направите!

2476
Планирате бременност? Ето каква подготовка е добре да направите!

Бременността понякога е непланирано събитие, но когато младото семейство съзнателно вземе решение да създаде нов живот, тогава жената може да направи някои промени в начина си на живот, за да подготви тялото си за износване на бебчето. Бременността е прекрасен период и всяка една жена трябва да й се наслади. Освен това тя трябва да осигури най-добрите условия за развитието на детенцето в нейния организъм.

Обикнете процесът, който предстои във вашето тяло. Развитието на детето е вълшебен момент. Наслаждавайте му се и обичайте всяка една промяна, която се случва в тялото ви по време на бременността. Създаването на нов живот е едно от най-истинските и красиви неща, които може да се случат в живота на човека. Усетете това щастие с всяка една клетка на вашето тяло. По този начин вашата радост ще достига до детенцето и то ще се развива в среда на топлина и любов.

Балансирайте режима си на хранене. Здравословното хранене е начин на живот, а не просто подготовка за бременността. Ако все пак не сте се придържали към балансирана и богата на полезни вещества диета, то вече трябва да го направите. Тялото ви се нуждае от достатъчно количество въглехидрати, мазнини, белтъци, микро-, макроелементи, витамини и др. Трябва да ги осигурите чрез полезна и здравословна храна. Менюто ви трябва да съдържа много плодове и зеленчуци, месни продукти, яйца, млечни продукти, варива, ядки, студено пресовани мазнини, риба. Заредете тялото си със здраве, за да създадете благоприятна среда за развитието и растежа на младия организъм.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Приемайте фолиева киселина. Тя е от основно значение за развитието на нервната система. Недостигът на фолиева киселина води до развитието на вродената аномалия на гръбначния канал - спина бифида. Има и други фактори за развитието на това състояние, но дефицитът на фолиева киселина е основната причина за това. Добре е приемът на фолиева киселина да започне няколко месеца (3-6 месеца) преди бременността.

Направете си профилактичен гинекологичен преглед. Задължително всяка една жена, която планира бременност трябва да си направи профилактичен гинекологичен преглед. По този начин тя ще бъде сигурна, че е здравословно готова да износи детенцето. Прегледът и ехографията ще дадат детайлна информация за женското здраве и дали жената в този момент е готова да стане майка.

Ако имате хронични заболявания, посетете лекуващия си лекар, който проследява здравословното ви състояние. Някои хронични заболявания се обострят по време на бременност, а други са причина за усложнения по време на бременността. Задължително е, ако лекувате хронично заболяване, да си направите консулт с лекуващия ви лекар, дали болестта би повлияла по някакъв начин на протичането на бременността или дали има опасност за вашето здраве.

реклама

Ако приемате лекарства, задължително трябва да се консултирате с лекар. Някои медикаменти са абсолютно забранени да се приемат по време на бременност, защото имат в различна степен тератогенен ефект (водят до аномалии в развитието на органите).

Кажете СТОП на вредните навици. Периодът преди бременността и по време на нея изключва всички вредни навици, за които може да си помислите. Тютюнопушенето трябва категорично да бъде спряно, а консумацията на алкохол -ограничена до минимум. Кафето и другите стимулиращи напитки трябва да бъдат намалени.

Движете се. Тялото обича движението. То му носи здраве и тонус. Добре е да се движите достатъчно, но и без да прекалявате с физическите натоварвания, защото и двете крайности намаляват шансовете за настъпване на бременност.

Не изпълвайте ума си със страхове. Бъдете радостни и слънчеви!Детето усеща всяка една емоция на майката. Не се изпълвайте със страхове за това как ще протече бременността, как ще родите, дали ще бъде здраво детето и т.н. С негативни мисли няма да помогнете нито на себе си, нито на детето си. Затова изпълнете се с любов и радост и се наслаждавайте на момента.

Подгответе тялото си за новия живот и усетете удоволствието от процеса.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се