Бременност и работа – мисия възможна! Какви ползи носи професията за бременната жена?

3149
Бременност и работа – мисия възможна! Какви ползи носи професията за бременната жена?

Бременността е прекрасен и много индивидуален период от живота на всяка една жена. Някои жени преминават през него с лекота и много приятни емоции, а други срещат известни здравословни и психологични трудности. Всички въпроси, които си задават бременните жени на този етап от живота им, имат индивидуални отговори и зависят от желанието, здравословното състояние и емоционалния свят на всяка една от тях. Така стоят нещата и с темата "работа". Дали трябва или не да се работи по време на бременност е личен избор на всяка една жена. Факт е, че това носи със себе си много ползи, ако разбира се, не се прекалява с професионалните задължения.

Всяка една жена е много интуитивна и често избира професия, която й доставя удоволствие или усеща себе си като творец в нея. Това носи усещане за смисъл и удовлетворение.

Всяка една бременна жена може да работи до този месец от бременността, до който усеща, че това ще й носи приятни емоции и няма да й тежи по някакъв начин. Това се касае за професии, които са леки и не са свързани с дълъг работен ден, извънреден труд или тежка физическа работа.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Установено е, че много жени, които работят през половината или през по-голяма част от бременността, се чувстват много до щастливи и удовлетворени. Това е напълно обяснимо. Трудът се използва за лечение и психотерапия от психолозите. Ежедневното изпълняване на любимата професия, комуникацията с колеги и клиенти, влагането на творческа енергия и осъществяването на проекти или цели носят щастие на жената и не е нужно тя да се отказва от всичко това.

Бременността не бива да се възприема като причина, заради която жената да загърби настоящия си начин на живот. Може съвсем спокойно да си ходи на работа в границите на нормалното, да си посещава любимите занимания и т.н. Когато ежедневието е запълнено с физическа активност, тогава метаболизмът е по-засилен и тялото е по-енергично. Това може да помогне на жената в борбата с излишните килограми по време на бременността. Някои бременни също така имат отоци и движението определено би било полезно за този проблем. Ставането рано сутрин и спазването на ежедневния график създават мотивация и се грижат за жизнената енергия и тонуса.

Бременността не бива да означава, че жената на всяка цена трябва да се превърне в домакиня и да се грижи по цял ден за дома и за себе си. Разбира се, ако това я прави щастливи, тогава този начин на живот е най-добър за нея. Но за една активна и енергична жена би било истинско предизвикателство да си остане за дълъг период само вкъщи и да не се занимава с други дейности. За всяка една развиваща се жена би представлявало истински стрес изведнъж да спре с ежедневните си занимания и да се отдаде на бременност, майчинство и домакинство.

реклама

Професията прави живота на човека интересен. Когато говорим за бременност и работа, задължително ангажиментите са в максимално ограничен обем. Освен това през последния триместър вече работата не е препоръчителна. Това не е правило и всяка една жена може да работи до момента, в който се чувства комфортно да прави това. В никакъв случай не забравяйте за грижите за себе си, за разходките в слънчевите дни, за любими занимания (йога, рисуване), за нежни моменти с любимия, шопинг, срещи с приятели, почивка, сън и т.н. Дори наблягайте на тях, защото в този период можете да си го позволите.

Жените, които са се отдали само на домакинството и майчинството, често се вглъбяват в мисли и проблеми, които не им действат положително. Мисли за раждането, за евентуални проблеми по време на бременността, за детето и т.н. Всяко едно разнообразие в техния живот ще бъде добра идея най-малкото от психологична гледна точка.

Когато мъжът и жената водят разнообразен живот, тогава те са интересни един за друг и прекарват времето и си заедно по доста по-пълноценен и качествен начин. Работата в първите няколко месеца от бременността би правило жената щастлива и удовлетворена, но решението за това е индивидуално.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се