Плазмотерапия (терапия с богата на тромбоцити плазма) - какво трябва да знаем

114
Плазмотерапия (терапия с богата на тромбоцити плазма)  - какво трябва да знаем

Терапията с богата на тромбоцити плазма (PRP) е което става все по - популярна в спортната наука и дерматологията. Въпреки това лекарите могат да използват лечението за справяне с редица други здравословни проблеми. Някои лекари сега използват PRP терапия за:

  • стимулиране растежа на косата
  • заздравяване на мускулите
  • лечение симптомите на артрит

Тромбоцитите са кръвни клетки които играят важна роля в заздравяването на рани. Те помагат за    образуването на съсиреци за спиране на кървенето   и могат да поддържат растежа на клетките. 

За да подготви PRP инжекция медицински специалист взима проба от кръвта на пациента. Кръвната проба се запечатва в контейнер и се поставя в центрофуга. Устройството се върти с толкова висока скорост, че кръвната проба се разделя на съставни части една от които е  богата на тромбоцити плазма. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Медицинският специалист извлича тази плазма и я подготвя за приложение. 

Изследванията показват, че инжектирането на области на възпаление или увреждане на тъканите с високи концентрации на тромбоцити може да насърчи растежа на нова тъкан и да насърчи цялостното клетъчно излекуване. Например медицинските специалисти могат да смесват PRP с други терапии за костна присадка, за да подобрят възстановяването на тъканите. Лекарите могат също да използват PRP терапии за лечение на мускулни, скелетни или    кожни заболявания.

Ползи от PRP терапията

Някои примери за области на лечение  при които лекарите използват PRP: 

Растеж на косата. Инжектирането на PRP в скалпа може да помогне за намаляване на възпалението, което може да доведе до загуба на коса. Проучване от 2015 г. съобщава, че при мъжете получаващи PRP лечение е пораснали повече коса и със значително по - голяма плътност отколкото при мъжете които не са получили лечението. Това обаче е само малък мащаб проучвания и са необходими допълнителни контролирани изследвания, за да се оцени напълно ефикасността на PRP при растежа на косата. 

Заздравяване на тъкани Лекарите могат да използват PRP инжекции, за да подпомогнат заздравяването на тъканите. Авторите на статия от 2014 г. установяват, че три цикъла PRP инжекции намаляват симптомите при участниците с нараняване на коляното, наречено хронична пателарна тендинопатия. В проучването изследователите анализирали случаи на 28 спортисти. Преглед от 2018 г. също така отбелязва, че PRP терапиите могат да помогнат за намаляване на болката и подобряване на заздравяването в случаите на увреждане на връзките и сухожилията. Все пак авторите заключават, че са необходими повече изследвания, за да се оцени напълно ефикасността на лечението.

Освен това PRP терапиите могат да помогнат за    заздравяването на костите. Въпреки това проучванията в тази област са неубедителни относно ползата от PRP леченията. Преглед от 2021 г. предполага, че липсата на стандартизация при подготовката и използването на PRP може да бъде фактор в тези неубедителни доклади. 

Намаляване на възпалението. Лекарите могат да използват PRP за намаляване на възпалението при хора с остеоартрит коляното или тазобедрената став и ревматоиден артрит. Това възпаление може да доведе до болка и скованост на ставите. Въпреки това използването на PRP за лечение на форми на артрит е противоречиво. 

Странични ефекти

Инжектирането на PRP включва използването на собствени тромбоцити на пациента поради което пациентите получаващи това лечение обикновено нямат никакви нежелани реакции от    инжекциите. Въпреки това могат да получат дразнене, болка или кървене на или около мястото на инжектиране. Повечето хора могат да възобновят нормалните си дейности почти веднага след инжекция с PRP.

PRP е обещаваща терапия за тези които изпитват увреждане на тъканите или загуба на коса, но все още има някои противоречия около този вид лечение.Необходими са още доказателства за неговата ефективност или стандартизиране на лечението. PRP инжекциите могат да станат скъпи, ако са необходими повторни лечения.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!



реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се