Превенция на топлинна болест при опасно горещо време

829
Превенция на топлинна болест при опасно горещо време

Кои са трите основни съвета за превенция на топлинна болест при опасно горещо време?

Охлаждайте се!

Носете подходящо облекло: Изберете леки, светли, свободни дрехи.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Останете на хладно и закрито: Останете повече на климатизирано място, ако е възможно. Ако Вашият дом няма климатик отидете в търговския център или обществената библиотека. Дори няколко часа прекарани на климатик могат да помогнат на тялото да остане по - хладно когато се върнете в топлината.

Имайте в предвид, че електрическите вентилатори могат да осигурят комфорт, но когато околната температурата е висока те няма да предотвратят здравни проблеми свързани с топлината. Вземането на хладен душ или вана или преместването на климатизирано място е много по-добър начин да се разхладите. Използвайте печката и фурната си по - малко, за да поддържате по - ниска температура в дома си.

Планирайте внимателно дейности на открито: Опитайте се да практикувате активни дейности на открито когато е най - хладно като сутрешните и вечерните часове. Почивайте често в сенчести места така, че тялото Ви да има възможност да се възстанови.

Намалете упражненията през горещините. Ако не сте свикнали да работите или да спортувате в гореща среда започнете бавно и увеличавайте темпото постепенно. Ако натоварването в жегата кара сърцето да бие и се задъхвате спрете всякаква активност. Влезте на хладно място или на сянка и си починете особено, ако сте замаяни, объркани, слаби или отпаднали.

Използвайте слънцезащитни продукти: Слънчевите изгаряния влияят върху способността на тялото да се охлади и могат да дехидратират. Ако трябва да излезете на открито предпазете се от слънцето като носите широкопола шапка, слънчеви очила и като сложите слънцезащитен крем с SPF 15 или по-висок 30 минути преди да излезете. Продължете да го прилагате отново според указанията на опаковката.

Потърсете слънцезащитни продукти които указват "широк спектър" или "UVA/UVB защита" на етикетите си, тези продукти работят най-добре.

Когато пътувате с деца, не забравяйте:

 • Никога не оставяйте бебета, деца или домашни любимци в паркирана кола, дори ако прозорците са отворени. Автомобилите могат бързо да се нагреят до опасни температури въпреки отворените прозорци. Докато всеки при престой в паркирана кола е изложен на риск, децата са особено изложени на риск от топлинен удар
 • За да си напомните, че в колата е дете дръжте плюшена играчка в столчето за кола. Когато детето е закопчано поставете плюшената играчка отпред до шофьора
 • Когато напускате колата си проверете дали всички са извън колата. Не пренебрегвайте деца заспали в колата!

реклама

Останете хидратирани

Пийте много течности: Пийте повече течности, независимо от това колко сте активни. Не чакайте, докато сте жадни за пиене. Избягвайте топли и тежки ястия, те добавят топлина към тялото.

 • Предупреждение: Ако Вашият лекар ограничи количеството, което да пиете или вземате хапчета за отводняване попитайте колко трябва да пиете докато времето е горещо
 • Стойте далеч от много сладки или алкохолни напитки - те ще Ви накарат да губите повече телесни течности
 • Избягвайте и много студени напитки, защото те могат да причинят стомашни спазми

Възстановете солите и минералите: Силното изпотяване премахва солите и минералите от тялото, които трябва да бъдат възстановени. Спортните напитки може да възстановят солите и минералите които губите с потта.

Ако сте на диета с ниско съдържание на сол, имате диабет, високо кръвно налягане или други хронични заболявания, говорете с Вашия лекар преди да пиете спортна напитка.

Дръжте домашните си любимци хидратирани: Осигурете много прясна вода за Вашите домашни любимци и оставете водата в сенчеста зона.

Бъдете информирани

Проверявайте за актуалната обстановка: Проверете местните новини за предупреждения за екстремна топлина и съвети за безопасност.

Запознайте се с признаците на топлинниата болест: Научете признаците и симптомите на спектъра от заболявания дължащи се на излагане на тялото на високи температури, как да ги разпознавате и как да реагирате.

Информирайте се взаимно с колегите си и близките си: Когато работите в жега следете състоянието на Вашите колеги и нека някой да направи същото за Вас. Топлинно индуцираното заболяване може да накара човек да се обърка или да загуби съзнание. Ако сте на 65 или повече години обадете се на приятел или роднина, който да Ви проверява два пъти на ден по време на горещата вълна. Ако познавате някой от тази възрастова група__, проверявайте го поне два пъти на ден.__

Наблюдавайте тези с висок риск: Въпреки, че всеки по всяко време може да страда от заболяване свързано с топлина някои хора са изложени на по-голям риск от други:

 • Кърмачета и малки деца
 • Хора на 65 или повече години
 • При наднормено тегло
 • Хората, които се претоварват по време на работа или упражнения
 • Хората, които са физически болни особено със сърдечни заболявания или високо кръвно налягане, или които приемат определени лекарства например за депресия, безсъние или лошо кръвообращение

Посещавайте възрастните в риск поне два пъти на ден и ги наблюдавайте внимателно за признаци на топлинно изтощение или топлинен удар. Бебетата и малките деца се нуждаят от много по - често проследяане.

https://www.cdc.gov


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се