Причинява ли гладът главоболие

3400
Причинява ли гладът главоболие

Когато не сте се хранили достатъчно може не само да чуете стомаха си да къркори, но и да почувствате силно главоболие. Главоболието при изпитване на глад възниква когато кръвната захар започне да се понижава по-ниско от обикновено. Гладът също може да предизвика главоболие от мигрена при някои хора.

Какви са симптомите на главоболие от глад?

Главоболието свързано с глада често наподобява тензионно главоболие по симптоми. Някои от често срещаните симптоми включват:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • тъпа болка
 • усещане сякаш има тясна лента увита около главата
 • усещане за натиск върху челото или отстрани на главата
 • усещане за напрежение във врата и раменете

Когато кръвната захар стане ниска може да забележите и други симптоми, включително:

 • виене на свят
 • умора
 • стомашни болки
 • усещане за студ
 • треперене

Тези допълнителни симптоми обикновено се проявяват постепенно. Може да започнете само с тъпа болка от главоболието, но докато отлагате храненето може да започнете да забелязвате други симптоми. Симптомите на главоболие при глад обикновено отшумяват за около 30 минути след хранене.

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако главоболието ви е силно, внезапно и придружено от някой от тези симптоми:

 • слабост от едната страна на лицето
 • изтръпване в ръцете
 • неясна реч

Този тип главоболие може да е признак на инсулт.

Какво причинява главоболието свързано с глада?

Главоболието свързано с глада може да се дължи на липсата на храна, напитки или и двете. Някои от най-честите причини за главоболие включват:

Дехидратация. Ако не сте пили достатъчно тънките слоеве тъкан в мозъка могат да започнат да се стягат и да натискат рецепторите за болка. Този страничен ефект е често срещана причина за друг тип главоболие - главоболието от махмурлук.

Липса на кофеин. Кофеинът е стимулант, с който тялото свиква особено, ако имате навик да пиете от три или четири чаши кафе на ден. Ако не сте приемали кофеин от известно време кръвоносните съдове в мозъка могат да се увеличат увеличавайки притока на кръв към мозъка и причинявайки главоболие.

Пропускане на храна. Калориите в храната са измерване на енергията. Тялота се нуждае от постоянен енергиен източник под формата на храна като гориво. Ако от известно време не сте яли нищо, нивата на кръвната захар могат да спаднат. В отговор тялото отделя хормони, които сигнализират на мозъка, че сте гладни. Същите тези хормони могат да повишат кръвното налягане и да стегнат кръвоносните съдове в тялото като предизвикат главоболие.

Освен това може да има по-голяма вероятност да изпитате главоболие от глад, ако вече редовно изпитвате главоболие или мигрена.

Как се лекува?

Обикновено може да облекчите глада като ядете и пиете вода, чаша чай или кафе. Имайте предвид, че може да отнеме от 15 до 30 минути докато тялото да се приспособи и възстанови своите запаси от кръвна захар. Ако чувствате, че кръвната ви захар е наистина ниска или имате анамнеза за хипогликемия може да се наложи да хапнете нещо с високо съдържание на захар например плодов сок или сода. Просто не забравяйте да наваксате с малко протеин по-късно.

Лечение на мигрена

Понякога гладът може да предизвика по-значително главоболие като мигрена. Това включва хронично главоболие, което причинява силна болка. Можете да проверите за симптоми на мигрена като проследите за :

Пулсиране. Главоболието обикновено има пулсиращо усещане в главата.

Еднодневна продължителност. Обикновено продължава 24 до 72 часа без лечение.

Едностранна болка. Болката от обикновено е от едната страна на главата.

Гадене. Може да се усетите пристъпи на гадене или да повърнете.

Чувствителност. Симптомите на мигрена могат да затруднят ясното мислене. Може също да сте изключително чувствителни към светлина, звуци и миризми.

Когато имате главоболие свързано с глада яденето може да не е достатъчно, за да облекчи болката. Започнете с приема на нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС). Някои хора откриват, че малко кофеин също помага, така че помислете за пиене на чаша чай или кафе.

Ако прилагането на тези средства не осигурява облекчение може да се наложи лекарства с рецепта като антимигренозни лекарства като триптани. Ако те не са ефективни има други възможности за лечение включително стероиди.

Главоболието от глад е предотвратимо

За разлика от други видове главоболие е доста лесно да се предотврати. Опитайте се да избягвате пропускането на храненията. Ако нямате време за пълноценно хранене през целия ден опитайте да хапнете няколко по-малки. Храненето на редовни интервали може да Ви помогне.

Носете си преносими закуски като енергийни блокчета или торбички с лека храна когато излизате навън или знаете, че ще имате напрегнат ден. Изберете неща, които можете да ядете бързо, за да поддържате кръвната захар стабилна.

Стремете се да пиете много вода през целия ден. Не сте сигурни дали пиете достатъчно? Проверете урината си, ако е бледожълта вероятно сте хидратирани. Но ако е тъмно жълта или дори кафеникава е време да потърсите малко вода.

Ако често получавате главоболие свързано с намаляване на употребата на кофеин може да помислите за постепенно намаляване на количеството кофеин, което изпивате изцяло. Тъй като отказването изведнъж може да причини неприятни главоболия можете да опитате някои стратегии, за да намалите приема постепенно:

Половин чаша кафе, за да се намали общото количество кофеин.

Намаляване на приема на кофеин с една чаша или напитка на всеки три дни.

Пиене на чаша чай, който обикновено е с по-ниско съдържание на кофеин.

Съкращаването в рамките на две до три седмици обикновено може да Ви помогне да намалите приема на кофеин без твърде много странични ефекти.

Според Детската болница в Сиатъл изследвани 30 процента от хората изпитват главоболие когато са гладни.

Ако установите, че изпитвате главоболие няколко пъти седмично може да обсъдите с Вашия лекар. Може да препоръча промени в хранителните Ви навици или по-често тестване на нивата на кръвната захар.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се