Приемът на лекарства за щитовидната жлеза и връзката с теглото

677
Приемът на лекарства за щитовидната жлеза и връзката с теглото

Хипотиреоидизмът може да причини наддаване на тегло. Каква е ролята на лекарствата за щитовидната жлеза при загуба на тегло?

Хипотиреоидизмът и наддаването на тегло често са съпътстващи. Всъщност наддаването на тегло е един от най - честите симптоми свързани с недостатъчно активна щитовидна жлеза. Много пациенти смятат, че приемането на лекарства за щитовидната жлеза ще им помогне да отслабнат. Някои лекари дори ги предписват, за да помогне за загуба на голямо тегло при липса на заболяване на щитовидната жлеза. Предварително определете с Вашия лекар колко тегло можете да очаквате да свалите след като започнете да приемате лекарства за щитовидната жлеза и дали това е устойчиво решение.

Връзката между щитовидната жлеза и теглото

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Щитовидната жлеза определя метаболизма на тялото. Помага да се регулира колко бързо се използва и съхранява енергията и също така контролира растежа и развитието. Хормоните на щитовидната жлезарегулират всички процеси от сърдечната честота и телесната температура до влажността на кожата и растежа на косата.

Не е изненадващо, че хормоните на щитовидната жлеза играят значителна роля в теглото. Пациенти с твърде високи нива на хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) имат по - бърз метаболизъм което обикновено затруднява наддаването на тегло.

При недостатъчно активна щитовидна жлеза метаболизмът е по - бавен което затруднява използването и изгарянето на енергия. Ниските нива на тироиден хормон причиняват умора, мудност и болки в ставите което може да отнеме мотивацията за упражнения. Хората с хипотиреоидизъм често се борят с наддаването на тегло.

Един от по - изненадващите странични ефекти на ниските нива на тироиден хормон е намаленият апетит. Щитовидната жлеза обикновено не е единствената причина за увеличаването на килограмите. Всъщност повечето хора могат да припишат само около десет допълнителни килограма на състоянието на щитовидната жлеза.

Коя е причината за натрупването на килограми освен щитовидната жлеза?

Вероятно други причини за наддаване на тегло играят роля за стойностите които виждате на кантара. Тези фактори могат да включват:

 • метаболитен синдром
 • стрес
 • хормонални колебания (например менопауза)
 • сърдечни заболявания
 • преяждане
 • сърдечни заболявания

Според д-р Роналд Дж. Кьониг, доктор по медицина в съобщение на Американската асоциация по щитовидната жлеза казва: "Тъй като затлъстяването и хипотиреоидизмът са много чести има много пациенти които имат и двете състояния. Пациентите често приемат, че хипотиреоидизмът причинява затлъстяване дори макар, че това може да не е така.

Какво можете да очаквате когато започнете прием на лекарства за щитовидната жлеза?

Повечето пациенти не могат да очакват екстремна загуба на тегло след като започнат да приемат лекарства за заместване на хормони на щитовидната жлеза. Отново това е така защото наддаването на тегло често е причинено от други фактори освен недостатъчно активната щитовидна жлеза. Като цяло хората започват да забелязват загуба на тегло около три до шест месеца след като са приели терапевтична доза от своето лекарство.

Хората губят по - малко от 10% от телесното си тегло при прием на лекарства за щитовидната жлеза. Загубата на тегло обикновено се причинява от това, че тялото се отървава от излишното натрупване на вода и сол (т.е. тегло на водата). Повечето изследвания не показват, че лекарства за щитовидната жлеза помагат за загуба на мастна тъкан.

Предписват ли се лекарства за щитовидната жлеза, за да помогнат при загуба на тегло?

В миналото някои лекари са предписвали лекарства за щитовидната жлеза, за да помогнат на хората да отслабнат дори, ако не са имали заболяване на щитовидната жлеза. Разбира се тогава е изглеждало логично__, ако се ускори метаболизма можете да очаквате да видите повече загуба на тегло за по - малко време.__

реклама

Въпреки това има голям проблем с този подход към загуба на тегло. Твърде много хормони на щитовидната жлеза причиняват и други симптоми в тялото някои от които дори могат да доведат до наддаване на тегло.

Обикновено хората с излишък на хормони на щитовидната жлеза имат симптоми които могат да попречат на загубата на тегло като:

 • тревожност
 • безсъние
 • бърз сърдечен ритъм
 • мускулна слабост
 • чувствителност към топлина

Всъщност самото безпокойство често може да доведе до преяждане или комфортно хранене което допринася за наддаване на тегло. По този начин излишъкът от хормони на щитовидната жлеза или приемането на по - голяма доза лекарства за щитовидната жлеза е малко вероятно да доведат до драматични промени в теглото.

Да предположим, че нивата на тироид-стимулиращ хормон (TSH) и Т4 са гранични или има субклиничен хипотиреоидизъм. В този случай наддаването на тегло може да е достатъчно, за да подкрепи решението на Вашия лекар да предпише лекарства. Ако случаят е такъв ще следите за признаци на хипертиреоидизъм и лекарят ще оценява нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Допълнителни съвети за ограничаване на наддаването на тегло при хипотиреоидизъм

Лекувайте неактивната щитовидна жлеза. Въпреки, че лечението на хипотиреоидизъм вероятно не е единственото решение което да Ви помогне да отслабнете до идеалното си тегло то ще помогне. Нормализирането на хормоните на щитовидната жлеза обикновено:

 • подобрява енергийните нива
 • намалява умората
 • намалява болките в мускулите и ставите
 • облекчава запека
 • подобрява лошото настроение

Осигурете си достатъчно плодове, зеленчуци и месо. Обикновено магазините масово предлагат преработени храни които често са с високо съдържание на наситени мазнини и рафинирани захари което може да попречи на усилията за отслабване.

Намерете рутина за упражнения към която можете да се придържате. Ежедневните упражнения са необходими за всеки особено с нашия заседнал начин на живот в прекалено натоварения свят. Но ако се принудите да бягате и не можете да издържите да бягате или имате дискомфорт в ставите вероятно няма да се придържате към това. Изберете това което намирате за забавно и приятно, може би градинарство, час по пилатес с приятели или водна аеробика.

Помислете за автоимунна диета - автоимунен протокол (AIP диета)

Една от водещите причини за хипотиреоидизъм е автоимунният тиреоидит или тиреоидитът на Хашимото. Хората с автоимунни заболявания могат да се възползват от автоимунния протокол, временна елиминираща диета. AIP диетата помага да идентифицирате кои храни могат да повишат възпалителните маркери.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ С ОТСТЪПКА ТУК!

Бъдете в постоянна връзка с Вашия лекар

Наддаването на тегло е разочароващ симптом на хипотиреоидизъм. Постигането на целите си за отслабване при заболяване на щитовидната жлеза често изисква да подходите многостранно към проблема с теглото.

Работата с Вашия ендокринолог, диетолог, треньор и дори терапевт може да Ви помогне да се справите с наддаването на тегло. Наднорменото тегло често е многостранен, сложен проблем и всеки има уникален профил който заслужава индивидуални планове за отслабване.

https://www.palomahealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се