Първата стъпка в лечението на хипертонията са промените в начина на живот! Вижте кои са те!

3090
Първата стъпка в лечението на хипертонията са промените в начина на живот! Вижте кои са те!

Високото кръвно налягане (хипертония) засяга около 40% от населението на Земята. В България около 1,2 милиона хора страдат от хипертония и нейните усложнение. Това е е едно социално значимо заболяване поради тежките усложнения, които може да предизвика, когато остане нелекувано, а именно - остри сърдечно-съдови инциденти (инфаркти и инсулти), увреждане на бъбречната функция и зрението.

Нормалните стойности на кръвното налягане са до 120/80мм Нg. Според определението на Световната здравна организация, трайно повишените стойности над 130/80мм Нg се счита за хипертония и изискват предприемането на определени мерки за да се избегнат по - нататъшни усложнения. Първата стъпка в лечението на повишеното кръвно налягане е промяната в начина на живот и диетата.

Намаляване количеството на приеманата сол

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Натриевият хлорид (готварската сол) е жизнено необходима за нормалното функциониране на организма. Още от ранна детска възраст се възпитава вкуса към нея и се определя какво количество сол ще консумира ежедневно всеки инидивид. Дневните нужди от натриев хлорид на организма са около 5 грама или 1 чаена лъжичка сол. За съжаление населението на България средно консумира три пъти повече от това количество - около 15 грама дневно. Този факт безспорно е свързан с високата честота на сърдечно-съдови заболявания в нашата страна, тъй като прекомерния прием на сол води до задържане на течности, повишаване стойностите на кръвното налягане, затруднение на функционирането на черния дроб и бъбреците. Поради тази причина една от важните стъпки в лечението на хипертонията е намаляване приема на готварска сол.

Оптимална физическа активност

Физическата активност е изключително важна както за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, така и за лечението им в техните начални стадии. Редовното физическо натоварване намалява периферното съдово съпротивление и сърдечната честота, повишава чувствителността на периферните тъкани към инсулина, води до отделяне на по - голямо количество азотен оскид, който разширява кръвоносните съдове и подтиска образуването на атеросклеротични плаки.

За пациентите с хипертония са подходящи аеробните спортове като бягане, колоездене и плуване. Препоръчителноне те да се практикуват поне 5 дни седмично по 30 до 60 минути дневно.

Промяна на диетата

Вече споменахме, че е необходимо да се намали приема на сол, но това не е всичко. Диетата изцяло трябва да се промени особено ако сте фенове на сладкото, тестото и червеното месо. В менюто трябва да преобладават плодовете и зеленчуците, които са богати на калий, магнезий и фибри, например - банани, кайсии, ягоди, праскови, ябълки, манго, стафиди и други. Ядките и варивата също трябва да присъстват на трапезата ежедневно. Относно месото, набляга се на риба и диетични птичи меса, като например пилешко. Свинското, патешкото и други мазни меса трябва да се изключат от диетата или да се консумират много рядко. Нискомасленото и обезмаслено мляко и млечни продукти също е редно да присъстват в диетата ви. Изключително важна е термичната обработка на храната - избягването на пърженето, за сметка на варене, задушаване и печене.

Спиране на тютюнопушенето

Тютюнопушенето е един от най - важните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения. Веществата съдържащи се в цигарения дим оказват ефект върху ендотела (клетките, покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове) - уврежда го и подтиска отделяните от него вещества, като азотен оскид, например, който действа разширяващо на съдовете. Освен това е доказана ролята на тютюневия дим в образуването на атеросклеротичните плаки.

От всичко казано дотук следва, че спирането на тютюнопушенето е една от най - важните стъпки в лечението на хипертонията и предотвратяването на развитие на други сърдечно-съдови заболявания и усложненията, до които те могат да доведат.

Намаляване на наднорменото тегло

Надноремното тегло и затлъстяването са сериозен проблем на съвременното общество в развитите страни. Около 400 милиона от възрастното население на света и около 20 милиона от децата до 5 годишна възраст са със затлъстяване (боди мас индекс над 30%). Множество проучвания сочат връзката между затлъстяването, хипертонията, дислипидемията, диабет тип 2, онкологични, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Механизмите по които наднорменото тегло води до повишени стойности на кръвното налягане не са напълно изяснени, но се предполага повишена задръжка на натрий от бъбреците, което води до увеличен вътресъдов обем, преразпределение на мастната тъкан и отлагането и по стените на кръвоносните съдове, активиране на симатиковия дял на вегетативната нервна система, което причинява свиване на съдовете и други.

Поради тази причина пациентите с хипертония и наднормено тегло обезателно трябва да намалят своя боди мас индекс чрез подходяща диета - консумация на плодове, зеленчуци, фибри, диетични меса, храни богати на омега 3 мастни кислеини като например риба, и намален калориен прием. Желателно е те да си създадат навика да броят калориите на всяко свое хранене и да не надвишават 2000 килокалории дневно.

Автор: д-р С. Георгиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

897 закупени
-32%
81,90 лв.
56,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се