Пулмологът Джон Уилсън пред "Гардиън", Австралия: Какво се случва с белите дробове при заболели с COVID-19?

2568
Пулмологът Джон Уилсън пред "Гардиън", Австралия: Какво се случва с белите дробове при  заболели с COVID-19?

Пулмологът Джон Уилсън от Кралския Австралийски медицински колеж обяснява обхвата на въздействията на Covid-19, без симптоми до тежко заболяване включващо пневмония.

Коронавирусът който стана известен като Covid-19 започна в края на 2019 г. като група от случаи на пневмония с неизвестна причина. Като причината за пневмонията беше открит нов вирус - тежък остър респираторен синдром коронавирус 2, или Sars-CoV-2.

За обявената пандемия Световната здравна организация (СЗО) казва, че около 80% от хората с Covid-19 се възстановяват, без да се нуждаят от специализирано лечение. Само около един на шестима се разболява сериозно и развива затруднено дишане.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как Covid-19 може да се развие в по-сериозно заболяване, включващо пневмония, и какво прави това за белите дробове и останалата част от тялото ни?Как вирусът засяга хората?

Гардиън Австралия разговаря с проф. Джон Уилсън, президент на Кралския австралийски медицински колеж и пулмолог. Той казва, че всички сериозни последици от Covid-19 са характерна пневмония и хората, които се заразяват с Covid-19 могат да бъдат разпределени в четири категории:

  • Най-малко застрашени са хората, които са "субклинични" и които са носители на вируса, но нямат симптоми
  • Следват онези, които получават инфекция в горните дихателни пътища, което, казва Уилсън, "означава, че човек има треска и кашлица и може би по-леки симптоми като главоболие или конюнктивит". Тези хора с незначителни симптоми все още са в състояние да предават вируса, но може да не са наясно с него."
  • Най-голямата група от онези, които биха били положителни за Covid-19 и хората, които най-вероятно посещават болници, са тези, които развиват същите грипоподобни симптоми, които обикновено биха ги спрели да работят
  • Четвърта група, казва Уилсън ще развие тежко заболяване, което се отличава с пневмония

Той казва: "В Ухан от тези, които са тествани положително и са потърсили медицинска помощ, приблизително 6% са имали тежко заболяване."

Според СЗО възрастните хора и тези със здравословни проблеми като високо кръвно налягане, проблеми със сърцето и белите дробове или диабет, са по-склонни да развият сериозно заболяване.

Как се развива пневмонията?

Когато хората с Covid-19 развият кашлица и треска, Уилсън казва, че това е резултат от инфекцията, достигаща до дихателното дърво - въздушните канали, които провеждат въздух между белите дробове и отвън. Лигавицата на дихателното дърво се наранява, причинявайки възпаление. Това от своя страна дразни нервите в лигавицата на дихателните пътища. Само частичка прах може да стимулира кашлица. Но ако това се влоши, то минава само през лигавицата на дихателните пътища и преминава към газообменните единици, които са в края на въздушните канали. Ако се заразят, те реагират чрез изливане на възпалителен материал във въздушните сакчета (алвеолите), които са в дъното на белите ни дробове.

Ако въздушните сакчета след това се възпалят Уилсън казва, че това причинява изхвърляне на възпалителен материал (течност и възпалителни клетки) в белите дробове и завършваме с пневмония. Белите дробове, които се напълнят с възпалителен материал не са в състояние да получат достатъчно количество кислород в кръвта, намалявайки способността на организма да поеме кислород и да се освободи от въглеродния диоксид.

Това е обичайната причина за смърт с тежка пневмония, казва той.

Как може да се лекува пневмонията?

Проф. Кристин Дженкинс, председател на Lung Foundation Australia и водещ пулмолог, каза пред Гардиън Австралия: За съжаление засега нямаме нищо, което да спре хората да развият пневмония Covid-19. Вече се тестват различни лекарства и се надяваме да открием, че има различни комбинации от вирусни и антивирусни препарати, които биха могли да бъдат ефективни. В момента няма установено лечение освен поддържащо лечение, което даваме на хората в интензивното лечение. Ние ги обдишваме и поддържаме високи нива на кислород, докато дробовете им отново не могат да функционират нормално, когато се възстановят.

Уилсън казва, че пациентите с вирусна пневмония също са изложени на риск от развитие на вторични инфекции, така че те също ще бъдат лекувани с антивирусни лекарства и антибиотици. В някои ситуации, това не е достатъчно, казва той за настоящата епидемия. "Пневмонията премина без затихване и пациентите не оцеляха."

Различава ли се пневмония на Covid-19?

Дженкинс казва, че пневмонията на Covid-19 е различна от най-често срещаните случаи, поради които хората са приети в болници. Повечето видове пневмония, за които знаем и за които приемаме хората в болница, са бактериални и те реагират на антибиотик.

Уилсън казва, че има доказателства, че пневмонията, причинена от Covid-19, може да бъде особено тежка. Уилсън казва, че случаите на коронавирусна пневмония засягат целите бели дробове, а не само малки части. "След като имаме инфекция в белия дроб, и ако тя включва въздушните сакчета, тогава отговорът на тялото е първо да се опита да унищожи (вируса) и да ограничи неговото размножаване."

реклама

Уилсън казва, че този "първи механизъм за реагиране" може да бъде нарушен в някои случаи, включително хора с основни сърдечни и белодробни състояния, диабет и възрастни хора.

Дженкинс казва, че като цяло хората на възраст над 65 години са застрашени от пневмония, както и хора с медицински състояния като диабет, рак или хронично заболяване, засягащи белите дробове, сърцето, бъбреците или черния дроб, пушачите, бебета на възраст 12 месеца и под.

"Възрастта е основният фактор за риск от смърт от пневмония. Пневмонията винаги е сериозна за по-възрастен човек и всъщност е била една от основните причини за смърт при възрастните хора. Сега имаме много добри лечения за пневмония.

"Важно е да запомните, че колкото и да сте здрави и активни, рискът от получаване на пневмония нараства с възрастта. Това е така, защото имунната ни система естествено отслабва с възрастта, което затруднява телата ни да се борят с инфекциите и болестите.

https://www.theguardian.com

Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук


Картата може да се отвори от тук.

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се