Ранната менопауза - причини и хормонални тестове

425
Ранната менопауза - причини и хормонални тестове

При повечето жени менопаузата започва на възраст между 45 и 55 години. Ранната менопауза обикновено се отнася до настъпване преди 45-годишна възраст.

Преждевременната менопауза или преждевременната яйчникова недостатъчност се появява преди 40-годишна възраст.

Менопаузата настъпва когато яйчниците спрат да произвеждат яйцеклетки което води до ниски нива на естроген. Естрогенът е хормон който контролира репродуктивния цикъл.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Някои жени в менопауза не са имали менструация повече от 12 месеца. Но свързаните симптоми като горещи вълни започват много преди менопаузата по време на фаза наречена перименопауза.

Всичко което уврежда яйчниците или спира производството на естроген може да причини ранна менопауза. Това включва химиотерапия за рак или овариектомия (отстраняване на яйчниците). В тези случаи лекарят ще помогне на пациентката да се подготви за ранна менопауза. Но тялото също може да започне рано менопаузата дори, ако яйчниците не са отстранени.

Какви са симптомите на ранна менопауза?

Ранната менопауза може да започне веднага щом започнете да имате нередовни периоди или периоди които са забележимо по - дълги или по - кратки от типичния Ви цикъл. Други симптоми на ранна менопауза включват:

 • тежко кървене
 • зацапване
 • периоди които продължават повече от седмица
 • по - дълъг период от време между месечния цикъл

В тези случаи се свържете с Вашия лекар, за да проверите за други проблеми които биха могли да причинят тези симптоми. Други често срещани симптоми на менопаузата:

 • промени в настроението
 • промени в сексуалните чувства или желание
 • вагинална сухота
 • проблеми със съня
 • горещи вълни
 • нощни изпотявания
 • загуба на контрол на пикочния мехур

Кои са причините за ранна менопауза?

Има няколко известни причини за ранна менопауза, но понякога причината не може да бъде определена.

Генетика

Ако няма очевидна медицинска причина за ранна менопауза причината вероятно е генетична. Вашата възраст в началото на менопаузата вероятно е наследена. Знаейки кога при Вашата майка е започнала менопаузата може да Ви даде насоки за това кога ще започне при Вас. Ако менопаузата е започнала рано е по - вероятно и при Вас така да се получи. Гените обаче са отговорни наполовина за ранната менопауза.

Фактори на начина на живот

Някои фактори на начина на живот могат да окажат влияние върху това кога да започне менопаузата. Пушенето влияе на естрогена и може да допринесе за ранна менопауза.

Някои изследвания сочат, че тези които са дългосрочни или редовни пушачи вероятно ще изпитат менопауза по - рано. Жените които пушат може да започнат менопаузата 1 до 2 години по - рано от жените които не пушат.

Индексът на телесна маса (ИТМ) също може да повлияе на ранната менопауза. Естрогенът се съхранява в мастната тъкан. Жените които са много слаби имат по - малко запаси от естроген които могат да се изчерпят по - рано.

Някои изследвания също така показват, че вегетарианската диета, липсата на упражнения и липсата на излагане на слънце могат да причинят ранно начало на менопаузата.

Хромозомни проблеми

Някои хромозомни проблеми могат да доведат до ранна менопауза. Например синдромът на Търнър (наричан още монозомия X и дисгенеза на гонадите) включва раждането с непълна хромозома. Жените със синдром на Търнър имат яйчници които не функционират както се очаква. Това често ги кара да влязат в менопаузата преждевременно.

Други хромозомни проблеми също могат да причинят ранна менопауза. Това включва чиста дисгенеза на половите жлези, вариация на синдрома на Търнър. При това състояние яйчниците не функционират. Вместо това менструацията и вторичните полови характеристики трябва да бъдат предизвикани от хормонална заместителна терапия, обикновено по време на юношеството.

Жените със синдром на Fragile X или които са генетични носители на заболяването също могат да имат ранна менопауза. Този синдром се предава в семействата.

Можете да обсъдите възможностите за генетично изследване с Вашия лекар, ако имате преждевременна менопауза или ако имате членове на семейството които са имали преждевременна менопауза.

реклама

Автоимунни заболявания

Преждевременната менопауза може да бъде симптом на автоимунно заболяване като заболяване на щитовидната жлеза или ревматоиден артрит.

При автоимунни заболявания имунната система бърка част от тялото за нашественик и го атакува. Възпалението причинено от някои от тези заболявания може да засегне яйчниците. Менопаузата започва когато яйчниците престанат да работят.

Епилепсия

Епилепсията е разстройство с гърч което произтича от мозъка. При епилепсия има по - голяма склонност към първична яйчникова недостатъчност което води до менопауза. Промяната на хормоналните нива поради менопаузата може да повлияе на припадъците при епилепсия.

Проучване от 2001 установява, че в група жени с епилепсия около 14% от изследваните са имали преждевременна менопауза.

Диагностика на ранната менопауза

Времето преди менопауза се нарича перименопауза. През това време може да имате нередовни менструации и други симптоми които се появяват и изчезват.

Обикновено се смята, че сте в менопауза, ако изминете 12 месеца без менструално кървене и нямате друго медицинско състояние което да обясни симптомите. Това може да е индикатор за ранна менопауза.

Хормонални тестове за ранна менопауза

Обикновено не са необходими тестове за диагностициране на менопаузата. В повечето случаи жените усещат менопаузата въз основа на техните симптоми. Но ако смятате, че изпитвате ранна менопауза свържете с Вашия лекар, за да сте сигурни.

Лекарят може да назначи хормонални тестове, за да определи дали симптомите Ви се дължат на перименопауза или друго състояние. Най - често срещаните хормони за тестване за менопауза:

 • Антимюлеров хормон (AMH). Тестът използва този хормон, за да помогне да определите дали наближавате менопаузата или вече сте достигнали последния си менструален цикъл
 • Естроген. Вашият лекар може да провери нивата на естроген наричан още естрадиол. При менопаузата нивата на естроген намаляват
 • Фоликулостимулиращ хормон (FSH). Ако нивата на FSH са постоянно над 30 мили-международни единици на милилитър (mIU/mL) и не сте имали менструация в продължение на една година вероятно сте достигнали менопауза. Въпреки това единичен тест за повишен FSH не може сам по себе си да потвърди менопаузата
 • Тиреостимулиращ хормон (TSH). Вашият лекар може да провери нивата на TSH, за да потвърди диагнозата. Ако имате недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) ще имате твърде високи нива на TSH. Симптомите на състоянието са подобни на симптомите на менопаузата

Важно е да се отбележи, че нивата на хормоните все още се променят и варират по време на перименопаузата.

Управление на ранната менопауза

Ранната менопауза обикновено не изисква лечение. Въпреки това има налични възможности за лечение които да помогнат за управлението на симптомите на менопаузата или състояния свързани с нея. Те могат да Ви помогнат да се справите по-лесно с промените в тялото или начина на живот.

Преждевременната менопауза често се лекува защото настъпва в толкова ранна възраст. Това помага да поддържате тялото си с хормоните които обикновено произвежда докато не достигнете възрастта на естествената менопауза.

Най - често срещаното лечение включва хормонална заместителна терапия (ХЗТ). Системната хормонална терапия може да предотврати много често срещани симптоми на менопауза. Или можете да приемате вагинални хормонални продукти обикновено в ниски дози, за да помогнете при вагинални симптоми.

ХЗТ обаче има рискове. Може да увеличи вероятността за:

 • сърдечно заболяване
 • удар
 • рак на гърдата

Говорете с лекаря за рисковете и ползите от Вашата индивидуална грижа преди да започнете ХЗТ. По - ниските дози хормони могат да намалят риска от тези състояния.

Начин на живот

Въпреки, че не можете да предотвратите настъпването на менопаузата можете да предприемете действия, за да облекчите симптомите си.

Здравословна диета и редовните упражнения могат да помогнат за справяне със симптомите на менопаузата. Ако пушите помислете за отказване, за да управлявате симптомите си.

Съществуват смесени доказателства за използването на естествени продукти за управление на симптомите на менопаузата. Някои жени предпочитат витамини и билкови добавки пред конвенционалните лекарства. Консултирайте се с Вашия лекар кое лечение е подходящо за Вас.

Може ли ранната менопауза да бъде обърната?

Засега наличното лечение може да помогне за забавяне или намаляване на симптомите на менопаузата, но няма сигурен начин за обръщане на ранната менопауза.

Изследователите обаче проучват нови начини да помогнат на хората в менопауза да имат деца. През 2016 г. учени от Гърция обявяват ново лечение което им позволи да възстановят менструацията и да извлекат яйцеклетки от малка група жени които са били в перименопауза. Това лечение създава изводи за начин за "обръщане" на менопаузата, но малко се знае за това колко добре работи.

Учените съобщават, че са лекували повече от 30 жени на възраст от 46 до 49 години чрез инжектиране на богата на тромбоцити плазма (PRP) в яйчниците. PRP понякога се използва за насърчаване на заздравяването на тъканите, но лечението не е доказано, че е ефективно. Учените твърдят, че лечението е работило при две трети от лекуваните жени. Изследването обаче малко по размер и липсват контролни групи.

Въпреки, че изследването може да има потенциал за бъдещето това не е реалистична възможност за лечение в момента.

Може ли ранната менопауза да допринесе за други състояния?

Безплодието често е голям проблем когато започнете менопаузата 10 или повече години по - рано. Има обаче и други опасения за здравето.

Постоянният поток от естроген към тъканите има много ползи. Естрогенът повишава добрия HDL холестерол и намалява лошия LDL холестерол. Освен това отпуска кръвоносните съдове и предотвратява изтъняването на костите. Загубата на естроген по - рано от обичайното може да увеличи риска от:

 • сърдечно заболяване
 • остеопороза
 • депресия
 • деменция
 • преждевременна смърт

Ако имате притеснения относно тези симптоми говорете с лекар. Поради тези рискове в случаи на ранно навлизане в менопаузата често се предписват ХЗТ.

Може ли ранната менопауза да предпази от други състояния?

Ранното започване на менопаузата всъщност може да Ви предпази от други заболявания. Те включват естроген - чувствителни ракови заболявания, като рак на гърдата.

Жените които влизат в менопаузата късно (след 55-годишна възраст), са изложени на по-голям риск от рак на гърдата отколкото тези които влизат в прехода по - рано. Това е така защото гръдната им тъкан е изложена на естроген за по - дълго време.

Облекчаване на периода на прехода към менопауза

Свържете се с Вашия лекар за редовни прегледи. Той ще Ви помогне да облекчи симптомите или да намали рисковите фактори за ранна менопауза.

Посещението при терапевт може да Ви помогне да се справите с всяка болка или тревожност която може да почувствате по време на менопаузата.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се