Реконструктивна хирургия - какво трябва да знаем

51
Реконструктивна хирургия - какво трябва да знаем

Реконструктивната хирургия коригира вродени дефекти, такива  развили се поради заболяване и дефекти причинени от нараняване. Може да се наложи реконструкция на гърдата след мастектомия или операция на ръката за фиксиране на вродени ципести или слети пръсти. Реконструктивната хирургия е различна от козметичната, защото е по медицински причини.

Реконструктивна хирургия

Възстановяването на цепнатина на устните и небцето и реконструкциите на гърдата са примери за реконструктивна хирургия. Думата „реконструктивно“ означава възстановяване след като нещо е било повредено или нарушено. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Различните видове реконструктивна хирургия

Някои от по - често срещаните състояния за които се отнася реконструктивната хирургия: 

 • Състояния на гърдите: Реконструкция на гърдата (обикновено след пълна или частична мастектомия). Намаляване на гърдите (редукционна мамопластика). Това може да е необходимо, ако се изпитва дискомфорт, обрив под гърдите или болка в гърба. Дали реконструкцията на гърдата се счита за козметична процедура или за реконструктивна процедура зависи от количеството отстранена гръдна тъкан
 • Спасяване на крайник: Ако има опасност от ампутация на крайник реконструктивната хирургия може да помогне като се използва тъкан.
 • Реконструкция на лицето: Реконструкция на лицето може да се наложи след резекция на тумор или след травма. Изправянето на челюстите се нарича ортогнатична хирургия
 • Ръчни процедури за подобряване или коригиране: Подобряване на силата, гъвкавостта, функцията. Фиксиране на мрежести пръсти. Коригиране на синдрома на карпалния тунел и артрита, след травма
 • Други видове процедури: Реконструкция на цепнатина на устните и небцето. Операция на краниосиностоза (преоформяне на главата). Операции за пола. Лечение на лимфедем. Операция на мигрена (облекчаване на хронично главоболие). Паникулектомия (оформяне на тялото). Септопластика (корекция на отклонена преграда).

Този списък е само малка част от процедурите. Реконструктивната хирургия обхваща всички видове травми,   ракови заболявания и проблеми причинени от инфекции.

Амбулаторно или болнично се извършва реконструктивната хирургия

Зависи от типа реконструктивна операция. Например, ако хирургът реконструира зърното и ареолата на гърдите това е амбулаторна процедура. По - големите и по - сложни процедури може да изискват една нощ или повече в болницата. Реконструктивната хирургия се извършва в клиника, хирургически център или в болница.

Разликата между козметичната хирургия и реконструктивната хирургия

Козметичната хирургия се прави, за да изглежда и да се чувства по - добре пациентът, дори по - добре от „нормалното“.  Не е необходимо по медицински причини за разлика от реконструктивната хирургия. Реконструктивната хирургия има за цел да възстанови нормалната форма и функция на тъканта след като е била компрометирана от    инфекция, травма, операция на рак или поради вродени причини. 

Ринопластиката (хирургия на носа) е пример за това как може да стане объркващо да се категоризира процедура като козметична хирургия или реконструктивна хирургия. За подобряване на външния вид на носа се извършва ринопластика. Имайки това предвид би изглеждало като козметична хирургия. Въпреки това   ринопластиката   се извършва и за коригиране на   назалното    дишане на пациент след счупване на носа. Това ще бъде реконструктивна операция. 

Пластичната хирургия е областта към която принадлежат реконструктивните и козметичните процедури. Реконструктивната хирургия е вид пластична хирургия. 

Оценка на всеки пациент

Уникалната ситуация на всеки човек ще бъде оценена на индивидуална основа. Хирургът ще вземе под внимание подробната медицинска история и ще оцени случая въз основа на желаните резултати и медицинска необходимост. Дали има травма която засяга подлежащите мускули и засяга подвижността. Имал ли е пациентът рак и се нуждае от операция на множество части на тялото. Хирургът ще оцени тежестта на конкретния случай и ще посъветва относно наличните варианти. Ще реши коя хирургична процедура най - добре отговаря на нуждите и очакванията на пациента.

Преди реконструктивна операция на   гърдата

Някои жени получават операция за реконструкция на гърдата след операция която е била част от тяхното лечение на рак (като мастектомия при която се отстраняват едната или двете гърди). Този тип хирургия възстановява или създава нова гърда имитираща вида и формата на гърдата, за да изглежда гърдите балансирани, за да помогне на дрехите да прилягат по - добре, да предпази от необходимостта да се използва външна протеза и пациентката да възстанови личното си усещане. 

Преди процедурата хирургът ще предупреди за рисковете от операция за възстановяване на гърдата. Гърдите може да не се окажат такива каквито сте си ги представяли. Ще има и белези. Възстановените гърди имат слаба чувствителност или изобщо нямат усещане. Въпреки това се разработват нови техники за подобряване на усещането след мастектомия. Излекуването ще отнеме време. 

Какво се случва при реконструктивната хирургия на гърдата?

Реконструкцията на гърдата може да се извърши с гръдни импланти или със собствени тъкани. Ако хирургът реши да използва много различни области на тялото могат да се използват за даряване на тъкан за създаване на нови гърди, като долната част на корема, бедрата, задните части и гърба. Използването на собствени тъкани изисква по-продължителна операция и болничен престой. Въпреки това гърдите ще изглеждат по - естествени и ще намалят нуждата от бъдещи операции.

Ако решите да използвате импланти възстановяването може да бъде малко по - бързо и процедурата може да се извърши амбулаторно, но може да се нуждаете от бъдещи операции за    поддържане на импланта.

Колко дълго продължава реконструктивната хирургия?

Това също зависи от процедурата. Някои операции отнемат по  - дълго време, като часове, докато някои са по - кратки, като например само един час. 

След реконструктивна операция на гърдата

Веднага след процедурата   ще бъдете наблюдавани   докато анестезията отшумява. Вероятно ще се почувствате уморени и може да имате нужда от лекарство за болката. След процедурата ще трябва да внимавате да се грижите добре за хирургичните места. Не забравяйте да присъствате на всички последващи срещи с Вашия хирург.

Предимства на реконструктивната хирургия

Реконструктивната хирургия е процедура която възстановява тялото след нараняване, след заболяване или коригира вродени дефекти. Не само възстановява тялото, но и комфорта и увереността на пациента. 

Рисковете или усложнения на реконструктивната хирургия

Всички операции са свързани с рискове. Честите рискове свързани с реконструктивната хирургия: 

 • Проблеми с анестезията
 • Кървене
 • Кръвни съсиреци
 • Инфекция
 • Лечебни проблеми
 • Умора

Обсъдете всички притеснения относно рисковете с Вашия хирург и лекар.

Колко ефективна е реконструктивната хирургия?

Преди да имате какъвто и да е вид реконструктивна хирургия не забравяйте да уточните с Вашия хирург колко ефективна ще бъде процедурата. Не искате да очаквате нещо и след това да не го получите. 

Връщане на работа

В зависимост от вида на реконструктивната хирургия може да сте в състояние да се върнете на работа веднага или не за няколко седмици. Говорете с хирурга за този период.

Кога да се свържете с   лекар

Ако сте претърпели реконструкция на гърдата незабавно се свържете с вашия хирург, ако забележите симптомите: 

 • Нови кожни промени
 • Подуване
 • Бучки
 • Болка
 • Изтичане на течност

Други реконструктивни операции може да имат свои собствени уникални симптоми за които да следите. Не се колебайте да се свържете с лекар, ако имате други симптоми които Ви притесняват. Не пренебрегвайте психичните и емоционални ефекти от реконструктивната хирургия. Операцията е стресираща, възстановяването отнема време и може да е трудно да се приспособите към новото си тяло и как изглежда. При необходимост свържете се с терапевт за консултация. 

https://my.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Предоперативен пакет от изследвания, за 47.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Предоперативен пакет от изследвания, за 47.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

31 закупени
-30%
68,00 лв.
47,50 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се