Рискът от заболявания на щитовидната жлеза след отстраняване на тимусната жлеза

293
Рискът от заболявания на щитовидната жлеза след отстраняване на тимусната жлеза

Ако по някаква причина тимусната жлеза е отстранена в детска възраст може да има повишен риск от развитие на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза както и други здравословни проблеми по - късно в живота. Докато изследванията показват, че тимусът е от решаващо значение за развитието на здрава имунна система са необходими допълнителни изследвания, за да се определи точно защо щитовидната жлеза е особено засегната от ранното отстраняване на тимуса.

Как работи тимусната жлеза и защо отстраняването й може да има дълготрайни последици?

Защо тимусната жлеза е важна?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тимусната жлеза която прилича на два малки рога е разположена зад гръдната кост и между белите дробове. Произвежда и освобождава тимозин. Основната задача на този хормон е да създава Т-лимфоцити. По - известни като Т-клетки тези бели кръвни клетки предпазват от инфекциозни агенти като тези които причиняват настинка или грип__. Т-клетките също атакуват раковите клетки.__

Тимусът функционира само до пубертета. След това започва да се свива. Процес който продължава до края на живота. С течение на времето се заменя с мастна тъкан.

Кога се налага отстраняване на тимусната жлеза?

Обикновено когато тимусната жлеза се отстрани това няма нищо общо със здравето или функцията на самия тимус. Вместо това необходимостта от отстраняване е свързана с местоположението на жлезата.

Тъй като при децата тимусът е голям понякога пречи когато дете с вроден сърдечен проблем се нуждае от сърдечна операция. Единственият начин за достъп до сърцето е отстраняването на тимуса чрез процедура известна като тимектомия. Много рядко детето може да се нуждае от тимектомия за лечение на рак на тимуса.

Проблеми с щитовидната жлеза след тимектомия

Учените смятат, че автоимунният процес може да започне в тимуса тъй като това е мястото където се развиват Т-клетките на имунната система. Това би се случило, ако Т-клетките не успеят да разпознаят само един от хилядите протеини на тялото като собствени на тялото. Все още не е ясно как този процес в тимуса се превежда в специфични органи и места които могат да бъдат засегнати от автоимунен процес, но е установено, че тимектомията в детска възраст увеличава риска от заболяване на щитовидната жлеза.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама

В проучване от 2018 г. публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology изследователите изучават повече от 5600 души на които тимусът е отстранен хирургично преди да навършат 5 години. При всички случаи е бил отстранен във връзка с операция за вродени сърдечни заболявания.

Използвани са две контролни групи. Едната включва близо 2300 души които са претърпели сърдечна операция като деца, но не е отстранен тимуса. Другата група е съставена от около 56 000 души които никога не са имали сърдечна операция.

Изследователите открили, че хората които не са имали тимусна жлеза са по - склонни да имат заболяване на щитовидната жлеза отколкото хората в която и да е от контролните групи и заключили, че отстраняването на тимуса е свързано с развитието на заболяването.

Рискът от развитие на рак е леко повишен при случаите на които е била отстранена тимусната жлеза както и броят на инфекциите които пациентите са преживели с течение на времето.

Проучване от 2016 г. също показва възможна връзка между тимектомията и заболяването на щитовидната жлеза. Изучават се 11 деца които са били подложени на тимектомия заедно със сърдечна хирургия като кърмачета. Децата са били прегледани преди операцията, 18 месеца след операцията и на 18-годишна възраст, за да се изследват имунологичните и клинични ефекти от отстраняването на тимуса.

Изследователите открили, че тези деца са имали силно променена имунна система на 18-годишна възраст сравнима всъщност с имунната система на някой около 60-те или 70-те години с нисък брой Т-клетки. Тъй като извадката от изследването е малка трябва да се направят повече изследвания, за да се потвърди тази връзка.

В резултат на скорошно изследване което свързва ранното отстраняване на тимуса с повишен риск от заболяване на щитовидната жлеза наред с други здравословни проблеми по-късно в живота изследователите призовават хирурзите да избягват отстраняването на тимуса по време на сърдечна хирургия когато е възможно.

Ако е отстранена тимусната жлеза в детска възраст не забравяйте да кажете на Вашия лекар, за да може да следи за проблеми с щитовидната жлеза и да се запознаете с често срещаните симптоми на заболяване на щитовидната жлеза.

Ако подозирате, че имате симптоми свързани с щитовидната жлеза незабавно споделете с Вашия лекар, за да можете да бъдете тествани и ако е необходимо лекувани. За щастие заболяването на щитовидната жлеза може да бъде добре управлявано така, че да няма голямо влияние върху Вашето здраве или начин на живот.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се