Рискът от затлъстяване при децата и тийнейджърите

1953
Рискът от затлъстяване при децата и тийнейджърите

Искате най-доброто за детето си включително здраво тяло и високо самочувствие. Ако смятате, че детето Ви може да е с наднормено тегло важно е да обсъдите проблема с Вашия педиатър и да разберете последиците от наднорменото теглото върху здравето на децата.

Затлъстяването - реален риск за здравето на децата и тийнейджърите

Лекарите и специалистите наблюдават по-рано появата на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и свързана със затлъстяването депресия и социална изолация при деца и тийнейджъри. Колкото по-дълго човек страда от затлъстяване толкова по-значими стават рисковите фактори свързани със затлъстяването.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Затлъстява ли детето ми?

Колко лесно е да се диагностицира състоянието при деца? Всъщност наистина е трудно. Проучвания показват, че лекарите са затруднени с прогнозирането на индекса на телесната маса. Индексът на телесна маса (ИТМ) е число, базирано на съотношението между теглото и ръста на човек.

За възрастни ИТМ над 25 означава, че човекът е с наднормено тегло. Но ИТМ не определя непременно затлъстяването при децата по същия начин както при възрастните. Ако ИТМ на детето е по-висок от 95% от другите деца, които са на същата възраст и пол това привлича вниманието.

Има много различни начини за определяне и диагностициране на затлъстяването и това, което работи за възрастни, може да не е приложимо за деца, тъй като тялото им се променя. Например измерването на мазнини в горната част на ръката не работи при много малки деца: Бебетата и малките деца трябва да са пухкави. От друга страна нормално e да виждаме слаби деца на възраст от около 4 до около 7. Ако родител забелязва разширяване на обиколката на талията или гънки на корема, гърдите при дете над 4 години, тогава е притеснилно.

"По същия начин съветвам родителите, независимо къде са децата в класацията. Разглеждам сегашната диета, генетика и други фактори. Ако номерата на детето показват, че са изложени на риск, давам ясно на родителите, че с детето няма нищо лошо, но може да обсъдим някои интервенции, за да отстраним здравословните проблеми по-късно.

Лечение на деца с наднормено тегло

Ако ИТМ на Вашето дете отговаря на критерия за затлъстяване, трябва ли да се подлага на диета за отслабване? Не е задължително. Има причини да се действа предпазливо когато се помага на деца и тийнейджъри да отслабнат. И основните проблеми с психичното здраве могат да предизвикат хранително разстройство при уязвимите деца. Целите на лечението са различни за децата на различна възраст. Например за по-малките деца целта е поддържане на теглото, а не загуба, тъй като те се издължават като растат. Бързата загуба на тегло може да повлияе на промените в метаболизма с въздействие върху растежа и способността за учене на детето.

За тийнейджъри може да предпише режим на постепенно отслабване целящ загуба от около 2 килограма на месец. Въпреки това в тежки ситуации някои деца може да се нуждаят от по-спешна помощ. Ако има съпътстващи проблеми като астма, диабет тип 2 или сърдечни проблеми като се обмисля какво да се приложи.

Как родителите могат да подкрепят здравословното тегло на децата си?

Трудно е за родителите да знаят какво да правят. Закуските и храните предлагани на пазара за деца, са с високо съдържание на рафинирани и преработени въглехидрати и захар, което с течение на времето може да окаже влияние върху чувствителността на организма към инсулин. Тези храни действат върху центровете за удоволствие на мозъка, като същевременно потискат усещането за пълнота. Препоръчва се родителите да водят детето си за проверка толкова често колкото препоръчва педиатърът, като попитат всичко за здравето и храненето на детето.

Децата, времето пред екрана и упражненита

Поддържането на активност е от ключово значение за поддържането на здравословно тегло.

Заседналото време, което децата прекарват на компютри, таблети и телефони трябва да бъде ограничено. Препоръчва се по-малко от два часа на ден екранно време за деца над 5. Две до 5-годишните трябва да получават по-малко от един час на ден и ако са под 2 години, не трябва да има изобщо време за телевизия.

Що се отнася до упражненията леката до умерена активност е от съществено значение за всички деца, независимо от теглото. Децата с диагноза затлъстяване могат и трябва да упражняват но за енергични дейности първо е необходимо да получат разрешение от лекар, за да се гарантира тяхната безопасност. Препоръчва се поне час на ден"а децата със затлъстяване всъщност може да се нуждаят от повече. Отнема се до 40 минути бързо ходене, за да изгори детето калориите в една кутия за сок.

Проста стъпка за справяне със затлъстяването

Проста и ефективна мярка за подпомагане на децата да контролират теглото си е да се изключат сладки напитки. Газираните напитки, соковете и смутитата са с много високо съдържание на захар, което може да добави стотици калории към дневния прием на детето. Чаша портокалов сок закупен в магазина или прясно изцеден, съдържа захар от шест до осем портокала. Обработеният вид може да не съдържа влакна. Вместо това децата да ядат плодове на парчета или цели плодове. Ограничаването на подсладените със захар напитки, изваждането на автоматите от училищата и непромотирането на плодови сокове оказва влияние.

Подкрепа на психичното здраве на децата при обсъждане на затлъстяването

Тлябва да сме особено внимателни с езика и родителите да следят и думите си. Според изследвания децата живеещи със стигмата наднормено тегло или затлъстяване имат мног ниска оценка за качество на живот. Психичното здраве е важна част от плана за лечение. Родителите трябва да насърчават детската релаксация и намаляване на стреса, което има положителен ефект върху благосъстоянието на детето и физиологична полза за нивата на инсулина. Положителните грижи за себе си и чувството за добро са чудесни интервенции за общото здраве и контрол на теглото на децата. Йогата не само е полезна за стрес, но е и начин децата да спортуват. Чрез йога може да се премахнат някои от бариерите, които пречат на децата да бъдат физически активни.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се