Симптоми на миома и видове диагностика

10793
Симптоми на миома и видове диагностика

Миома на матката е изключително често срещано състояние, при което в матката се развиват доброкачествени тумори. Миомите не са ракови и не увеличават риска от рак на матката. Не е известно какво причинява миома, но проучванията показват, че генетични фактори и продължителното излагане на естроген могат да увеличат риска от развитие на миома.

Симптомите могат да включват:

 • обилни и продължителни периоди на менструация
 • кървене между менструациите
 • натиск в корема
 • тазова болка

Миомата най-често се открива по време на рутинен преглед на таза или случайно се отбелязва при образна диагностика. Ако е необходимо лечение то може да включва лекарства или операция.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво представлява миомата?

Миомата (фиброидите) са израстъци от гладкомускулни клетки и влакнеста съединителна тъкан. Тези израстъци се развиват в матката и се появяват самостоятелно или на групи. Те варират по размер от малки като оризово зърно до големи като пъпеш. В някои случаи миомите могат да растат в маточната кухина или навън от матката.

Приблизително 20% до 50% от жените в репродуктивна възраст понастоящем имат миома, а до 77% от жените могат да развият миома някъде по време на репродуктивните си години. Само около една трета от тези миоми са достатъчно големи, за да бъдат открити от лекар по време на физически преглед, така че те често не се диагностицират. В повече от 99% от случаите на миома туморите не са ракови и не увеличават риска от рак на матката.

Какво причинява миома?

Причината за миома не е известна. Изследванията показват, че всеки тумор се развива от анормална мускулна клетка в матката и се размножава бързо когато се сблъсква с естрогенния хормон, който насърчава растежа на тумора.

Кой е изложен на риск от миома?

Освен репродуктивна възраст, в която жените са най-вероятно засегнати от миома други рискови фактори могат да включват:

Чернокожите жени са по-склонни да развият миома отколкото други жени, те се диагностицират в по-млада възраст и по-често се нуждаят от лечение. Не е ясно разбрано защо миомата засяга непропорционално чернокожите жени.

Симптоми на миома

Обикновено жените, които имат миома не изпитват никакви забележими симптоми. Други жени с миома изпитват тежки симптоми, които пречат на ежедневието им. Честите симптоми на миома включват:

 • Тежки или продължителни периоди
 • Кървене между периодите
 • Дискомфорт в корема и/или пълнота
 • Тазова болка
 • Болки в кръста
 • Симптоми на пикочния мехур като често уриниране или затруднено изпразване на пикочния мехур
 • Симптоми на червата като запек или прекомерно напрежение при дефекация

Жените с миома също могат да страдат от:

 • Безплодие
 • Усложнения по време на бременност
 • Болка по време на полов акт

Спешни симптоми на миома

В редки случаи жените с миома се нуждаят от спешно лечение. Трябва да потърсите спешна помощ, ако имате:

 • остра внезапна болка в корема, която не се облекчава с лекарства за болка
 • тежко вагинално кървене с признаци на анемия като замаяност, силна умора и слабост

Как се диагностицира миомата?

Миома най-често се открива по време на рутинен тазов преглед. По време на този преглед лекарят ще натисне корема и може да почувства твърда, неравномерна маса, която може да показва миома. За да диагностицира миома на матката лекарят може да назначи един от следните тестове:

Ултразвук на таза. Процедура, по време на която малък инструмент или се вкарва във влагалището, или се притиска върху корема, за да се получат снимки на вътрешните органи с помощта на звукови вълни. Лекарят може да види размера, формата и структурата на матката и да оцени всички израстъци.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Усъвършенствана технология за изображения, която осигурява високо детайлни изображения на вътрешните органи. Тези изображения помагат на лекаря да определи точното местоположение и характеристиките на миомата и ако е необходимо да планира минимално инвазивни лечения.

Хистеросалпингография. Това е вид рентгеново изследване на матката и фалопиевите тръби. Използва се специално багрило, за да визуализира по-лесно тези органи и да определи дали миомите са блокирали фалопиевите тръби.

Хистероскопия. Това е визуален преглед на канала на шийката на матката и вътрешността на матката с помощта на визуален инструмент (хистероскоп) вкаран през влагалището.

Как се лекува миома?

Тъй като растежът на повечето миоми се забавя с наближаването на менопаузата лекарят може просто да предложи "внимателно изчакване", ако симптомите са поносими. С този подход той ще следи отблизо симптомите с чести последващи посещения и ултразвук, за да се увери, че няма значителни промени във Вашето състояние.

Може да се наложи лечение, ако миомата причинява значителни симптоми. Възможностите за лечение включват медицински и хирургични подходи. Лекарят ще препоръча лечение въз основа на симптомите, местоположението и размера на миомата, възраст и медицинска история, както и Вашите намерения като желание за бременност. В някои случаи жените се нуждаят и от лечение на желязодефицитна анемия поради обилни или продължителни периоди или поради необичайно кървене между менструациите.

Възможности за медицинско лечение

Противовъзпалителните болкоуспокояващи могат да намалят менструалното кървене причинено от миома и да осигурят облекчаване на болката. Това е най-консервативният метод на лечение и се препоръчва за жени с периодични болки в таза или дискомфорт поради миома.

Хормоналното лечение може да включва:

 • Агонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон (агонисти на GnRH). Това лечение понижава нивото на естроген и предизвиква временна "медицинска менопауза". Агонистите на GnRH се използват за свиване на миомата (миомите). Те се използват и за спиране на менструацията при подготовка за операция или за подобряване на кръвната картина.
 • Оралните контрацептивни хапчета (или пластир или вагинален пръстен) могат да помогнат за намаляване на кървенето свързано с миома.
 • Агентите съдържащи прогестерон - хапчета, импланти, инжекции или вътрематочно устройство също могат да контролират кървенето.

Варианти за друг вид лечение

Консервативна хирургична терапия. Миомектомията е процедура по време на която миомите се отстраняват, но матката остава непокътната. Този подход се препоръчва за жени, които искат да запазят плодовитостта си. Има три основни метода на миомектомия:

 • Традиционна отворена миомектомия. Процедурата се извършва чрез коремен разрез и крие някои рискове включително кървене и образуване на белези на мястото на разреза и по-дълго възстановяване. Този подход може да е необходим в зависимост от размера и броя на миомите.
 • Лапароскопска или роботизирана миомектомия. Тази амбулаторна процедура използва малки "коремни дупки" коремни разрези и лапароскоп. Този минимално инвазивен подход често води до по-малко кървене и по-бързо възстановяване, но не е подходящ за всички пациенти. Повечето пациентки се прибират вкъщи в деня на операцията и се възстановяват в рамките на няколко седмици. Вашият лекар ще определи дали сте подходяща за тази процедура.
 • Хистероскопска миомектомия. По време на тази амбулаторна процедура лекарят използва камера поставена през влагалището, за да огледа видимите части от миомните тумори. Този метод третира само миома, която се е образувала вътре в маточната кухина.

Емболизацията на маточната артерия наричана още емболизация на миома на матката. Тази минимално инвазивна процедура свива миомите чрез прекъсване на кръвния им поток. Интервенционен рентгенолог извършва процедулата използвайки рентгенови лъчи за ориентиране. Лекарят взема под внимание дългосрочните последици от тази процедура по отношение на плодовитостта и възстановяването на тъканта.

Магнитно-резонансният фокусиран ултразвук фокусира звуковите вълни върху миомите, които са в предната част на матката. Все още не са изяснени потенциалните ефекти върху плодовитостта.

Радиочестотната аблация на миомите по време на която според лапароскопско или ултразвувово ръководство се прилага топлина във фибромите, за да се направят по-малки и по-меки. Понастоящем потенциалните ефекти върху плодовитостта не са добре изучени.

Хистеректомия за миома

По време на хистеректомия се отстранява цялата матка. Процедурата може да се извърши вагинално или коремно чрез голям разрез лапароскопски или роботизиран, в зависимост от размера на матката, местоположението на миомите и медицинска история. Тъй като хистеректомията е основна операция препоръчва се лечение на случаи на миома само за жени, които не се интересуват от запазване на плодовитостта си. Това е най-ефективният метод за лечение на миома, тъй като елиминира възможността за рецидив.

Миома и бременност

Миома на матката може да повлияе на плодовитостта по различни начини. Ако миомите растат и блокират матката или фалопиевите тръби могат да затруднят забременяването и да имат и други негативни ефекти върху бременността, включително:

 • Повишен риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане
 • Анормално закрепване на плацентата
 • Повишена вероятност за раждане чрез цезарово сечение
 • Следродилен кръвоизлив

Ако имате миома и проблем с безплодие консултирайте се с репродуктивен ендокринолог специализиран в лечението на жени с миома. Специалист по фертилитет може да разработи план за лечение, който увеличава максимално шансовете Ви за успешна бременност. Ако е необходима операция за лечение на миома преди да се пристъпи към лечение на плодовитостта миомектомията вероятно е най-добрият вариант.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се