Синдром на „препечената кожа“ („Еритема аб игне“) - какво трябва да знаем

489
Синдром на „препечената кожа“ („Еритема аб игне“) - какво трябва да знаем

Когато използвате лаптоп и го балансирате на краката си има вероятност да почувствате топлината излъчвана от него. Синдромът на препечената кожа се случва когато краката са изложени на тази топлина за по - дълги периоди от време. Обикновено това не е сериозно състояние, но понякога тези промени в кожните клетки могат да се развият в рак. Можете да се предпазите от този синдром.

Синдромът на препечена кожа известен също като еритем от изгаряне е състояние което причинява обезцветяване на кожата, сърбеж и усещане за парене. Това се случва след като кожата е изложена на източник на топлина многократно за дълъг период от време, но топлината не е достатъчно гореща, за да изгори кожата.

Когато кожата е изложена на топлина от 43 до 47°C това може да причини червена, кръгла зона на обезцветяване на участъка който е изложен. Точната причина за обезцветяването не е добре известна, но се смята, че продължителното излагане на топлина причинява промени в еластичните влакна, които изграждат кожата както и промени в микроскопичните кръвоносни съдове които са на повърхността на кожата. Последствията може да са обезцветяване на кожата. Учените сравняват тези промени с такива които възникват когато кожата е многократно изложена на ултравиолетови лъчи от слънцето или от солариуми.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво може да причини синдром на препечена кожа?

Синдромът на препечена кожа може да бъде причинен от различни съвременни артикули, но съществува от много по-дълъг период. Когато синдромът е открит за първи път предмети които причиняват това дразнене на кожата са печки на дърва и работа с горещи въглища. Често работниците и готвачите на въглища които са имали продължително излагане на тези източници на топлина развиват синдром на препечена кожа по лицето си.

Съвременните причини за синдрома на препечена кожа са малко по - различни. Настоящите често срещани причини включват:

Продължително използване на лаптоп на бедрата. Обикновено се забелязва на лявото бедро тъй като повечето батерии и вентилационни отвори за лаптоп са разположени от лявата страна на устройството.

Нагреватели на седалки в автомобили. Съобщавани са случаи при хора които използват отоплителните си уреди за 2 до 4 часа наведнъж.

Подгряващи подложки или бутилки с топла вода. Въпреки, че те са полезни за облекчаване на болката в корема има съобщения за случаи на синдром на препечената кожа след като са били използвани за продължителни периоди от време.

реклама

Нагреватели за помещения. Синдромът на препечена кожа е открит при възрастни хора които прекарват голяма част от времето си пред радиатори или нагреватели в помещенията.

Синдром на препечената кожа при деца

Децата са с повишен риск от синдром на препечена кожа, тъй като кожата им обикновено е по - чувствителна от тази на възрастните. Съобщавани са случаи на деца които прекарват по няколко часа на ден в игра на видео игри на лаптоп поставен на бедрата им.

Има ли усложнения от синдрома на препечена кожа?

Синдромът на препечена кожа обикновено се разрешава чрез премахване на източника на топлина който го причинява. Понякога обаче може да причини по - драматични промени в кожните клетки които могат да се развият в други състояния включително рак. Видовете рак свързани със синдрома на препечена кожа включват:

  • плоскоклетъчен карцином
  • Меркел - клетъчен карцином
  • кожен лимфом

Въпреки, че ракът не е често усложнение на синдрома на препечена кожа важно е да говорите с лекаря си за всякакви кожни промени които забележите.

Как се лекува синдромът на препечена кожа?

Въпреки, че няма едно специфично лечение за синдром на препечена кожа може да облекчите симптомите с:

__Премахване на източника на топлина който причинява синдрома. Това е най - добрият начин да предотвратите по - нататъшно дразнене. След като източникът на топлина бъде премахнат вероятно обезцветяването ще избледнее и всяко раздразнение ще отшуми. Ако причината е лаптоп помислете дали да не поставите подложка за лап топ на преносимия си компютър или да смените работното си пространство.

Локални лекарства. Локални лекарства като ретиноиди могат да помогнат със симптомите и за успокояване на дразненето. Дерматолог може да препоръча най - подходящият ретиноид за конкретната ситуация.

Ако забележите промени в кожата си особено след прилагане на източник на топлина важно е да говорите с доставчик на здравни услуги, за да изключите по - сериозни състояния.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се